37. tanév, szorgalmi időszak
Légy üdvözölve, kedves Látogató!
HírekFórumRegisztrációAz Iskoláról
Fórum Navigátor
Bagolykő Mágustanoda FórumA kastély - Nyugati szárnyElső emelet

Oldalak: [1] Le | Téma száljai | Szál kezdő | Témaleírás
Ohridszki-Füst Álmos
Tanár, Mestertanonc Tanár, Bogolyfalvi lakos, Végzett Diák


álomjáró | Vladislav
offline
RPG hsz: 260
Összes hsz: 312
Írta: 2023. március 3. 21:18 | Link

Erdődy Hella
Gemmológia vizsga

Többet látott idén a könyvtárból, mint a korábban diákként itt töltött évek során. Sőt, gond nélkül hozzácsaphatja ehhez azt az évet is, amikor az iskola gondnokaként dolgozott, ugyanis akkor is csak szükség esetén tette itt tiszteletét. Idén ezzel szemben legalább heti egyszer megfordult itt, amiről leginkább Adelina tehet. Miatta vetette bele magát a gemmológia rejtelmeibe, Hella pedig a kezdeti súrlódások ellenére igazán remek tanárnak bizonyult. Az biztos, hogy a minisztériumban nem tévedtek, amikor őt javasolták neki, mint az egyik legjobb gemmológust a környéken. A tanév pedig egészen hamar eltelt, miközben megjelent egész rendszeresen itt vagy éppen a nő laboratóriumában, hogy a maga kissé szögletes, mufurc módján feltegye a kérdéseit, meg elsajátítsa mindazt a tudást, amit Hella megoszt vele. Ma már vizsgázni jött. Magabiztosan sétál be a könyvtárba, kezét nadrágja zsebébe mélyesztve, a pálcáját leszámítva nem is hozott egyebet. Megkeresi a megszokott asztalt, amelynél kivétel nélkül mindig ültek. Mondhatjuk, hogy azért ő legalábbis a megszokásai rabja tud lenni bizonyos dolgokban, ebben például mindenképpen, ugyanis roppant mód érdeklik az asztal környékén fellelhető könyvek. Jobb kezét kihúzva a zsebéből le is veszi az egyik kötetet, majd komótosan helyet foglalva az asztalnál belelapoz. Amíg megérkezik a tanárnő, talán még sikerül elolvasnia az egyik értekezést arról, hogy miért kedvelték a kínaiak olyan nagyon a jádekövet varázstárgyak készítéséhez, és pontosan milyen varázslatok megkötéséhez ideális ez a meglehetősen kellemes árnyalatú zöld kő.
Hozzászólásai ebben a témában

Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2023. március 6. 10:51 | Link

Ohridszki-Füst Álmos
Gemmológia vizsga

Bérlőjével kapcsolatos súrlódásai ellenére ma egészen jó hangulatban sétál a könyvtár irányába. A férfivel úton-útfélen összetalálkozik és ilyenkor csupán nemesi önuralma választja el attól, hogy ráacsarogjon saját, egyre növekvő vonzódását leplezendő. Eddig elkerülték a komolyabb összetűzést, de a szikrák úgy pattognak kettejük közt, ahogy a szófordulatok és bujtatott, sértések. Vére forr a közelében. Eleme pedig meglódul ahányszor csak megpillantja. Elég most is csupán rágondolnia és pára felhő lengi körbe, melyen megtörik az ablakokból beáradó fény. Szivárványos ragyogásba simuló szikár alakja elől félrehúzódnak a diákok. - Remek könyv. Nekem a kalcedon belőle a kedvencem - hajol Álmos mellé, majd megenged magának egy visszafogott mosolyt mielőtt folytatná - Hogy érzi magát? Felkészült? - kérdezi miközben elhelyezkedik vele szemben. Nem hozott magával mást, mint tudását és egyetlen egy darab varázstárgyat. Egy medált, melyben ismeretlen drágakő található. Ez lesz a vizsgafeladat. Pálcája segítségével hív az asztalra néhány célszerszámot, melyeket puhán tesz le a fiatalember elé, rendezett sorban. Ezután két poharat igéz, majd eleme segítségével megtölti őket friss, tiszta vízzel. Ez egy kicsit zártkörűbb vizsga lesz, mint az eddigiek. Azokat egészen elfogadható eredménnyel zárta. Ohridszki úr az utolsó ebben a szemeszterben, akit nem véletlen hagyott mostanra. Megkedvelte a maga módján.
Hozzászólásai ebben a témában

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Ohridszki-Füst Álmos
Tanár, Mestertanonc Tanár, Bogolyfalvi lakos, Végzett Diák


álomjáró | Vladislav
offline
RPG hsz: 260
Összes hsz: 312
Írta: 2023. március 6. 21:53 | Link

Erdődy Hella
Gemmológia vizsga

Csak a hangra pillant fel, egyébként észre sem vette volna a nőt, annyira belemerült a tanulmányba. Igazán érdekesre sikerült, talán ki is kölcsönzi a könyvet majd a vizsga után, most azonban először felpillant, majd becsukja a könyvet és az asztal szélére teszi, véletlenül sem vissza a polcra.
- Még a jádénál tartok, de eddig remek értekezés, majd a többit is elolvasom - válaszolja. Ez az utolsó vizsgája, utána rá fog érni egészen a következő tanévig. Figyeli, ahogyan a nő helyet foglal vele szemben, és bólint válaszul a kérdésre.
- Nem vagyok az az izgulós fajta, de igen, készültem - feleli. Nem egész éjszakai tanulásról mesélhet, mert igazság szerint ezt egyáltalán nem hagyta utolsó pillanatra. Évközben szívta magába a tudást, mint a szivacs, elvégre heti rendszerességgel találkozott Hellával és rendkívül érdekli is a téma, most csak átolvasta a jegyzeteit vizsgára való készülődés gyanánt. Érdeklődve nézi, ahogy a nő lassan kipakolja a medált az asztalra, majd a szerszámokat is odainti, sőt, még vízzel is szolgál. A kezdeti fura hozzáállásához mérten mostanra már egészen emberi, majdhogynem kedveli is, már amennyire az ember a tanárait kedvelni szokta.
- Meg kellene állapítanom, milyen kőből készült? - teszi fel a kérdést, igyekezve rájönni a még ki nem mondott feladatra. Nem kell ehhez Sherlocknak lenni, hiszen ismeri az előtte sorakozó szerszámokat. Ott még messze nem tart egyébként, hogy leírás alapján találja ki, milyen kőről van szó, mint a nő tette egy éve, de majd egyszer talán azt is megéri.
Hozzászólásai ebben a témában

Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2023. március 21. 08:56 | Link

Ohridszki-Füst Álmos
Gemmológia vizsga

Helyeslőn biccent. A kötet olvasását ő is ajánlotta volna, mert nem csak hasznos, de izgalmas olvasmány is egyben. Vannak benne mítoszok, álomfejtés és minden olyan információ, mely a kövekhez kapcsolódik. Szinte már-már regényes. - Egy gemmológusnál a higgadtság jó tulajdonság. Stabil ész stabil kéz - jegyzi meg válaszként. Még nem rúnáztak fel egy követ sem, de a következő évben már erre igyekszik helyezni Hella a hangsúlyt. Fontos, ám igen mellőzött része ez a gemmológiának, már ami az oktatást illeti. Ezen a tendencián igyekszik javítani. - Igen. De először ismertesse miket tettem ki ön elé és ezek mire használhatók - húzza át elegáns mozdulattal kezét a tárgyak felett. A lupe üvegén megcsillanó fény egy pillanatra a szivárvány színeit vetíti bőrére. - Azután fél órája lesz megvizsgálni a medált. Legyen majd nagyon alapos - húzza visszább a medált, hogy ne akadályozza az eszközök bemutatását.- Kezdheti! - szólítja fel diákját és hűvös színű, éles pillantású szemeit rászegezi. Figyelemmel hallgatja. Közben ha Álmos odapillant, láthatja, hogy az ékszer hátulja nyitott és a kő alja enyhén kilóg. Elől pedig karmok tartják szorosan a helyén. Szellős megoldás, melynek oka van, amit szintén ki kell majd találnia. A kő árnyékban van, így nem látható rendesen a színe.
Utoljára módosította:Erdődy Hella, 2023. március 29. 14:11
Hozzászólásai ebben a témában

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Ohridszki-Füst Álmos
Tanár, Mestertanonc Tanár, Bogolyfalvi lakos, Végzett Diák


álomjáró | Vladislav
offline
RPG hsz: 260
Összes hsz: 312
Írta: 2023. március 25. 15:47 | Link

Erdődy Hella
Gemmológia vizsga

Egyetértően bólint. Ugyanez érvényes a bűbájokkal és a varázstárgyakkal való munkára is, és noha volt időszak, amikor roppant lobbanékony volt, ezt mára legalább már sikerült kinőnie. Ez a viszonylag újdonsült higgadtság pedig időnként már-már apátiának, az érdeklődés hiányának is tekinthető, de aki ismeri, az a szemén láthatja, hogy erről szó sincs. A drágakövek például kifejezetten érdeklik, erről árulkodik hidegnek most egyáltalán nem mondható kék tekintetében a csillogás. Az nem igazán motiválja, hogy majd most megmutathatja, mit tud, hogy cserébe kapjon egy jegyet, sokkal inkább azért van itt, mert az elmúlt évben mégiscsak kialakult benne valamiféle tisztelet Hella és a tudása iránt, a rögös kezdet ellenére is.
- Aha - veszi tudomásul a feladatot a maga nem mindig udvarias módján, majd előrébb dől ültében és az asztalra könyököl. Végignéz a készleten, mielőtt elégedetten kunkorodna felfele a szája szeglete. Érdekesebb feladat lesz a medál vizsgálata.
- Nagyító, csipesz, cserélhető hegyű karctű meg a hegykészlet, sav és lúg - sorolja a dolgokat, mielőtt még kitérne arra, hogy mit mire is használ egy gemmológus. Magát meg ugyan még messze nem nevezné annak, az is kérdés, hogy lesz-e valaha is, tanoncnak azért talán nem utolsó. Állát tenyerébe támasztja, tekintetét a tárgyakra szegezi.
- A lupe vagy nagyító arra jó, hogy közelebbről megvizsgáljuk a követ, karcpróbánál például kifejezetten hasznosabb mint a szabad szemmel történő vizsgálat. A karctű a karcpróbához kell a hegyekkel együtt, úgy kideríthetjük a kő keménységét egy egytől tízig terjedő skálán. Soroljam azt is a zsírkőtől a gyémántig? - kérdezi, mielőtt még kitérne a szerinte nagyon is egyértelmű csipeszre vagy a kövek tisztítására használatos savra meg lúgra.
Utoljára módosította:Ohridszki-Füst Álmos, 2023. március 25. 15:47
Hozzászólásai ebben a témában

Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2023. március 29. 14:37 | Link

Ohridszki-Füst Álmos
Gemmológia vizsga

Amennyiben esetleg diákja abban reménykedett, hogy leolvas majd bármit is az arcáról, csalódnia kell. Hella olyan elegáns és nemes rezzenetlenséggel hallgatja, mintha maga is kőből volna faragva. Szinte csak pislogásából és mellkasának egyenletes ritmusú emelkedéséből és süllydéséből derül ki, hogy élő ember, s nem egy míves műtárgy. Ez a viselkedés egyszerre a tisztelet és a fegyelmezett figyelem jele, de ezt már Ohridszky úr megszokhatta tőle. Amikor a fiatal férfi beszél, Hella hallgat és nem vág közbe. Nem javítgatja ki, amire szerencsére szükség sem sokszor van, hálas a kiváló oktatásnak. Most sem vét hibát természetesen. - Igen, legyen szíves - szólal meg a professzornő, majd ismét elhallgat, hogy teret adjon a kövek keménységi skála szerint való felsorolásának. Precizitásra és profizmusra törekszik. Ennek veti alá életét, amióta csak elhatározta, gemmológus lesz. Nem köt kompromisszumokat, nem tűri a mismásolást, a rizsázástől pedig még elemi ereje is felbuzog haragja mellett. Épp elégszer kellett fékeznie ezeket az évfolyam szintű óráin. Ezért hagyta magán diákját az év végére, mert tudta, nála ilyet nem fog tapasztalni. A férfiút legalább annyira érdekli a gemmológia, mint őt, aminek szíve mélyén örül. Tudást ad át és megbecsülést kap cserébe. A kezdeti virtus után ez remek végkifejletnek tekinthető. - Most pedig tizenöt perc áll rendelkezésére, hogy azonosítsa ezt a követ. Az idő lejártakor kérni fogom, hogy nevezze meg, sorolja be keménység szerint és mondjon el róla mindent, amit csak ki tudott deríteni - csúsztatja finoman át az asztal túlfelére a medált. Közben másik kezével három könyvet és egy homokórát lebegtet be kettejük közé. - A feladat megoldásához minden eszközt, de csak ezt a három kötetet használhatja. Igyekezzék azonban főleg tudását használni - helyezi át testsúlyát ültében, majd folytatja - Ezen felül, lehetőség szerint ne tegyen komoly kárt se a kőben se annak foglalatában - fejezi be intelmeinek sorát, majd átfordítja a homokórát. Kezeit egymáson pihentetve, grófnői tartással ül, kivárva a negyed óra lepergését. Hűvös tekintettel, teljesen némán nézi mit és hogyan csinál ezalatt diákja. Nehéz feladatot adott. A kő igen ritka, de vannak jellegzetes tulajdonságai, melyek jó érzékkel könnyen azonosíthatóvá teszik.
Hozzászólásai ebben a témában

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Ohridszki-Füst Álmos
Tanár, Mestertanonc Tanár, Bogolyfalvi lakos, Végzett Diák


álomjáró | Vladislav
offline
RPG hsz: 260
Összes hsz: 312
Írta: 2023. április 3. 21:03 | Link

Erdődy Hella
Gemmológia vizsga

Bár puszta kíváncsiságból bejárt a fiziognómiára is, az a nagy helyzet, hogy neki mások arca nem sok mindent árul el. Az elmélet érdekesen hangzik, viszont a gyakorlat olyasmi, ami tőle távol áll. Legfeljebb akkor képes ilyesmire ráérezni, ha már olyan bensőséges viszonya van valakivel, amilyen azért Hellával elképzelhetetlen. Neki egyébként is a szavaira figyel.
- Egytől tízig sorban statit, gipsz vagy kősó, kalcit, fluorit, apatit, földpát, kvarc, topáz, korund, gyémánt - sorolja fel a köveket, amelyeket az egyes keménységi fokokhoz társítanak a gemmológusok. Az év során egyébként sikerült elkészítenie már az ékszert, amely miatt érdeklődni kezdett a gemmológia iránt, azóta azonban még ez a lelkesedésnek is beillő határozott fókusz egyelőre nem lankadt. A követ is megkapja végre, hozzá pedig a nem csak az eszközöket, de még három kötetet is. Remek. Felnéz a nőre, majd bólint, minden további nélkül kézbe véve a követ. Először is szabad szemmel nézi meg, ujjai között forgatva, a fény felé tartva, majd a keménységét is kitapasztalja a karctűvel, hogy aztán a lupéval közelebbről is megvizsgálja az eredményt. A szín kifejezetten érdekes, és sejti is, merre kell keresgélnie. A kő pleokroizmusából kiindulva üti fel az egyik kötetet, és bár elsőre az alexandritnál nyitja ki, végül mégiscsak úgy dönt, nem az lesz az. Nem stimmel pontosan minden elem, így tovább megy, míg meg nem bizonyosodik róla, hogy megtalálta, amit keresett.
- Andaluzit. Hetes keménységű, erősen trichroikus. A nevét Andalúziáról kapta, ahol előforduk, viszont az ékszerkészítésre alkalmas darabok többnyire Brazíliából származnak inkább. A csiszolása párnás, a foglalata arany - szólal meg végül a tizenöt perc leteltével. A könyv még nyitva van előtte, az ékszert pedig visszaadja.  
Hozzászólásai ebben a témában


Oldalak: [1] Fel | Téma száljai
Bagolykő Mágustanoda FórumA kastély - Nyugati szárnyElső emelet