36. tanév, vizsgaidőszak
Légy üdvözölve, kedves Látogató!
HírekFórumRegisztrációAz Iskoláról
Fórum Navigátor

Ki Online?
Bagolykő Mágustanoda FórumA kastély - Nyugati szárnyElső emelet
Könyvtár - Erdődy Hella hozzászólásai (10 darab)

Oldalak: [1] Le | Téma száljai | Témaleírás
Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2022. október 25. 21:44 | Link

Álmos
face


Bagolyban kérték fel arra, hogy magántanár legyen. Furcsán meredt a levélre, hiszen aligha akadna olyan ember, akit kevesebben keresnek a diákok, mint őt a rigorózus, szívtelen és sznob tanárnőt. Mégis az állt a papíron, hogy tőle akar valaki tanulni és minezt nem az előírásos keretek közt kívánja megtenni. Ráállt a dologra. Ehhez néhány percre és egy üzenetváltásra volt szüksége testvérével, aki épp a Csendes óceáni térség habjait szelte. Vállald el Rose, mi bajod lehet? Valaki rájön, hogy normális is tudsz lenni, ha ledobod a sün jelmezedet? Írta Nim egy írva-dőlve nevető fejecske kíséretében, amitől a hűvös tekintetű nő ajaka is megremegett. Viszontválaszában a Könyvtárt jelölte meg az első óra helyszínéül. maga után lebegtetett kötetekkel kísérve érkezik meg a maga egyenes és kecses termetével, előkelő mozgásával és kutató pillantásával, mely inkább tűnik felsőbbségesnek, mint jóságosnak. - Üdvözlöm! Ha nem tévedek, Ön Ohridszki-Füst Álmos úr? - kérdezi kimérten, miközben közelebb sétál feltételezett diákjához. Fekete nadrágot visel, mely élére vasalt, a legpuhább szövet, s hozzá fekete garbót. Haja szoros copfba kötve, ajka árnyalva, szeme kihúzva. Sminkje diszkrét és elegáns. Viselkedése arisztokratikus. Ezt akkor sem tudná levetkőzni, ha meztelenül állna Merlin előtt. Végigméri a fiatal férfit. Levele alapján ambiciózusnak tűnt. Olyan valakinek, akit tényleg érdekel a gemmológia. Kíváncsian várja, valóban ez e a helyzet.
Szál megtekintése

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2022. október 28. 19:51 | Link

Álmos
face


Magától értetődő módon a fiatalember vezetéknevét választja. A másik általa ajánlott verzióra nem áll rá a szája. Neveltetése sem igen támogatja a keresztnevek használatát ilyen esetekben. Kivételt képeznek ez alól a rokonok. Ha egy távolabbi családtagját oktatná, őt keresztnevén szólítaná. Türelmesen hallhatja a vele szemben álló elbeszélését. Szeme sem rebben közben. Rideg tekintete nem vizsgálódó, egyszerűen csak figyelmes. Tűnjön bámilyen távolságtartónak, szimpatikusnak tartja, hogy a másik fél nyíltan beszél és próbálja megindokolni számára felkérését. - Úgy gondolom, segítségére lehetek, hogy megismerje a gemmológia lényegét és hasznos ismereteket szerezzen feladatának ellátásához. Azonban azt le kell szögeznem, a kövekkel kapcsolatos túlzó spiritualitás nem az én szakirányom. Elmondom majd önnek, amit ebből a szemszögből érdemes tudnia, de azt már önre bízom hite lesz-e ezekben a nézetekben - közli teljesen egyszerűen. Nincs ebben semmi személyes, csupán ő akként kezeli a köveket, amik valójában. Erővel rendelkező természeti képződményeknek, melyek az emberek szolgálatába állíthatók, ha hozzájuk megfelelő szakértelemmel kezelik őket. - Ne is fecséreljük az időt. Kezdjük azzal, hogy vannak-e konkrét kérdései! Tegye fel őket, azután áttérünk majd a szakirodalmakra - fordul az egyik olvasó asztal felé, majd kecses mozdulattal int, hogy a fiatalember is foglaljon helyet vele együtt. Ültében ujjait összefűzi az asztal lapja felett és várakozón tekint diákja szemébe.
Szál megtekintése

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2022. november 7. 19:14 | Link

Álmos
face


Komolynak kellene maradnia és nem adni jelét semmi érzésnek. Elvégre ő egyfelől tanár, másfelől pedig a nemes Erdődy ház tagja, egy valódi, aranyvérű grófnő. Itt álljunk is meg egy pillanatra! Miért is kellene neki egy érzéketlen perszónának lennie? Ezt kérdezné testvére Nimród, aki mindig arra biztatja nővérét, hogy húzza ki kecses hétsójából a karót és legyen könnyedebb. Mert az még koránt sem egyenlő az áldozattá válással. Ezért, s mivel megnyugvással tölti el a fiatal férfi reakciója kijelentésére, ajka széles mosolyra ugyan nem húzódik, de széle megrándul felfelé mielőtt megszólalna. - Azok lesznek itt bőven - mondja elegáns mozdulattal foglalva el a helyét, majd miután Ohridszki úr is megtette ugyanezt, végre rátérhetnek a lényeges dolgokra. Végighallgatja első kérdését. Néhány pillanatig gondolkozik rajta. Jó kérdés. Lényegre törő, logikus és valódi érdeklődésről ad tanujelet. - Nincsen. Egy nincsen. Többet kell összekapcsolni - kezd bele épp a magyarázatba, amikor a fiatal úr a szavába vágva megint megszólal. Általában ezt pont levonással díjazza, ám jelen esetben nem tanórai körülmények lévén, ettől nagylelkűen eltekint és csak egy sértettnek hangzó kis szusszanással reagál. Szemöldökét viszont hamar összevonja a hallottakra. Nem igazán volt rá péld, hogy benne bárki is megbízott volna a diákjai közül, de semmit sem késő elkezdeni. - Igen. Itt fog maradni. Erre nemesi szavamat adom - mondja és biccent, hogy beszéljen csak tovább. Nincs benne kíváncsiság. Az a fajta biztosan nem, amire a közemberek képesek. Inkább érdeklődést mutat, azt is igen visszafogottat. Kezeit egymáson pihenteti ölében, hátát egyenesen tartja, lábait bokában keresztezi az asztal alatt, miközben a vallomásra várakozik.
Szál megtekintése

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2022. november 13. 09:31 | Link

Álmos
face


Rigorózus arcvonásai hamar egészen érdeklődőnek mondhatóvá rendeződnek, ahogy hallgatja a "titkot", melyet a fiatal férfi az imént belengetett előtte. Különleges képességről persze neki is volna mit mesélnie, de az elemi mágia manapság már nem számít akkora kuriózumnak, mint egy-két emberöltővel ezelőtt. Torzója előre dől, ujjait összefűzi az asztal kemény falapján, míg sötéten árnyalt ajkait szorosan préseli egymáshoz. Ennyiből látszik, hogy nagyon figyel. Eleme is odakoncentrál a mondandóra. Egy ékszerben lévő kő kerül ezután leírásra, mely bár igen pongyola, azonnal egy lehetséges megfelelés képét villantja Hella lelki szemei elé, hogy ott is tartsa a fiatalember szavainak végéig. Néhány perc csend ereszkedik ekkor közéjük, melyet a professzornő tör meg elsőként. - Felteszem tudni óhajtja milyen kő lehet és mire alkalmas? - kérdezi élénken, majd választ nem várva folytatja - Az elmondottak sok kőre igazak lehetnek, ám a holdhoz való hasonlatossága okán, látatlanban talán Larvikit lehet, de ahhoz, hogy biztosat mondhassak, meg kellene vizsgálnom. Itt van önnél? - pillant hűvös tekintetű szemeivel a vele szemben ülőre. Reméli, a nevezett nem azt várta tőle, hogy azonnal biztos választ adjon. A felfedett képességet pedig, magában elkönyvelte egy olyan tehetségnek, mely valóban egyedi, de hasznossága, már az ő gondolkodásának mércéjével mérve, némiképp vitatott.
Szál megtekintése

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2022. december 2. 11:27 | Link

Álmos
face


Egyik szemöldöke úriasan felemelkedik. Néha előtör belőle a sznob nemes, a Grófnő, aki jól neveltsége ellenére tud olyan undok és fenhéjázó lenni, hogy senki ember fia meg nem mondaná, hogy tud ő normális és még egyenesen nagylelkű és szellemes is lenni. Ez a pillanat most érkezett el órájuk során. - Az intézményen kívül töltött időm sokkalta értékesebb Ohridszki úr, mintsem arra vesztegessem, hogy várakozzam, míg önnek megfelel. Ezért felteszem egyszerűbb, ha mint tanulmányi kirándulás tekintem meg a nevezett követ a közös óránk idejében ott, ahol az fellelhető - veti hűvös, gőgös pillantását a fiatalemberre, aki még arra sem méltetta az imént, hogy a szemébe nézzen, helyette az asztalt fixírozta. Micsoda tiszteletlenség! - Járni és hoppanálni tud, ha szükséges, nemde? - kérdezi ezután kicsit visszafogottabban, de még minig elég arisztokratikus hangnemben. Egyszerűen méltatlannak tartja, hogy neki kelljen alkalmazkodnia a diákjához. Azért vannak határok, amiket illendő betartani. Az ifjú következő szavai enyhítenek dölyfösségén egy morzsányit. - Nos, ha garantálni tudja a kő vizsgálatra alkalmas állapotát, el is hozhatja, de ha csak egy anomália is adódik, az eredményre nem vállalok garanciát - jelenti ki megvétózhatatlanul. Szigorú arckifejezése arra vall, hogy drágakő meghatározásban nem ismer tréfát. Másban sem nagyon, de ez most másodlagos. - Ahhoz, hogy egy kőről megállapítsuk, hogy mi valójában, több módszer áll rendelkezésre. Kezdjük a legegyszerűbbekkel - igéz maga elé egy A3-as lapot, melyet, mint egy táblát állít fel kettejük közé úgy, hogy a fiatalember és ő is rálásson - Rátekintéses vizsgálat, mely történhet szabad szemmel, vagy nagyítóval, melyet szaknyelven lupe-ként nevezünk - ahogy beszél, szavai vázlatosan jelennek meg a lapon, míg a segédeszközt rajz szemlélteti. Mindenből csak a lényeg emelődik ki, így igen logikus és átlátható a tananyag. - Ezzel első körben meg tudjuk határozni a következőket: A kő színe, átlátszósága, fénye, kristályosodási szerkezete, illetve még azt is láthatjuk, hogy van-e benne zárvány, esetleg sérülés - magyarázza nagyon következetesen haladva az ismeretekkel. Nem fogja sületlen legendákkal traktálni tanulóját. Egyelőre csak arra szorítkozik, hogy ha az ifjú ránéz egy kőre azt lássa, amit kell, és ne képzelegjen vele kapcsolatban. A mágia jelen pillanatban még teljesen irreleváns összetevő, ami természetesen hamarosan fontossá válik majd.
Szál megtekintése

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2022. december 13. 14:27 | Link

Álmos
face


Olyan rezzenetlen arccal hallgatja végig a fiatal férfit, hogy ha nem lélegezne, azt hihetnénk ő maga is kőből lett kifaragva, mint a mitológiai Galathea. Szerencsére a neveltetése nem készteti meghátrálásra és, valljuk be Álmosnak valójában még igaza is van az általa elmondottakban. Szemrehányására ezt fel is méri a rideg professzornő, s bár ezt szóvá nem teszi, helyette sokat mondóan biccent, s inkább folytatja az oktatást. - Amennyiben a lupéval nem érnénk célt, úgy ott vannak még a mikroszkópok. Egy egész világ tárul fel az ember szeme előtt, amikor megpillantja a köveket abban a nagyításban, amit lehetővé tesznek - beszél, miközben magához hív egy szakkönyvet. Az kecsesen landol a diák előtt és fellapozza saját magát. A lapokon fotók láthatók egyes kövekről nagy felbontásban. Pazar színek és formák kavalkádjai, akár egy-egy modern festmény. - Itt jegyezném meg, hogy rendelkezésünkre fog állni rivát laborom, amelynek része egy igen érzékeny mikroszkóp és tööb más igen jó minőségű vizsgálati eszköz, így ha az a bizonyos kő kitart egy napig, megtudjuk micsoda - teszi hozzá mellékesen, majd hagyja hogy az ifjú növendék kedvére belelapozhasson a kötetbe, ha akar. Ezután szólal meg csak ismét. - A következő módszer a refraktometriás mérés. Ez az eszköz a fénytörését méri. A kapott értéket egy összehasonlító táblázattal egybe vetve tudunk informéciót nyerni a kőről - adja át ismereteit a maguk lényegi mivoltában. Ebben a részben nincs lélek, sem szellemiség. Ez színtiszta tudomány. Kémia és fizika lesz, méghozzá specifikus és emelt szinten. Egy halom kötet lebeg közben melléjük és sorakozik ki az asztalra, két jókora toronyba halmozódva.  
Szál megtekintése

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2023. január 4. 13:21 | Link

Álmos
face


Becsüli a fiatalemberben, még ha ennek semmi jelét nem is adta, hogy volt bátorsága kimondani amit gondolt. Nyers volt, de legalább őszinte. Egy nemessel kevesen mernek így beszélni. Ezért sem távozott. Az ilyes fajta hozzáállást tiszteli, még akkor is ha az elevenébe vájt a monológ. Ezután folytatta a megkezdett témát és beszélt a kövek beazonosításának módjairól. Álmos szorgos jegyzetelése megerősítette benne azt az érzést, hogy neki nem beszél hiába. A legtöbb gemmológusnak általában személyes indíttatása van a tudás elsajátítására. Ez lehet a helyzet a vele szemben ülővel is valószínűleg. Nem igazán szokta érdekelni ilyesmi Hellát, az pedig még ritkább, hogy elgondolkozzon egy-egy diákja motivációjával kapcsolatban, ám a kivétel most erősíti a szabályt. Feldiktál három címet, amikkel le is tudja a választ a kötelező olvasmányokról szóló kérdésre. Ezt a tárgyat tapasztalatokból könnyebb megtanulni, mint szikkadt pergamen lapokról. Hella legalábbis igy véli. Ezért a következő órát már a gemmológia laborban fogjak tölteni. Ezt közli is diákjával, aki reményei szerint ettől csak még lelkesebben fog majd készülni. Érdeklődésére viszont felkapja fejét. El is gondolkozik egy kicsit rajta, hogy ő miért is választotta ezt a szó szerint kikövezett utat. - Mert kislány korom óta vonzottak a kövek. A színeik, a fényük, a kifejtésük. Lehet az is közrejátszott a dologban, hogy az elemem társ elem a föld - teszi még hozzá az utolsó mondatot inkább már csak magának. Ezután mindketten összeszedik holmijukat, majd egy rövid búcsúzást követően elindulnak saját dolgukra. Közben odakinn végre elkezdenek hullani az idei első hópelyhek. A közeledő ünnepek mindig megmelengetik Hella szívét. Ráadásul hamarosan elutaznak arra az aukcióra Adelinával, ahol esélyük lesz megvizsgálni Vlad Tepes tollforgójának kövét. Igen sokat vár ettől a kiruccanástól. Barátnője azt is meglebegtette előtte, hogy segít neki jobban boldogulni a férfiakkal. Ez is egy érdekes része lesz az összképnek. Ezekkel a gondolatokkal a fejében fordul be megszokott útvonalán a harsogó portrék folyosójára.
Szál megtekintése

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2023. március 6. 10:51 | Link

Ohridszki-Füst Álmos
Gemmológia vizsga

Bérlőjével kapcsolatos súrlódásai ellenére ma egészen jó hangulatban sétál a könyvtár irányába. A férfivel úton-útfélen összetalálkozik és ilyenkor csupán nemesi önuralma választja el attól, hogy ráacsarogjon saját, egyre növekvő vonzódását leplezendő. Eddig elkerülték a komolyabb összetűzést, de a szikrák úgy pattognak kettejük közt, ahogy a szófordulatok és bujtatott, sértések. Vére forr a közelében. Eleme pedig meglódul ahányszor csak megpillantja. Elég most is csupán rágondolnia és pára felhő lengi körbe, melyen megtörik az ablakokból beáradó fény. Szivárványos ragyogásba simuló szikár alakja elől félrehúzódnak a diákok. - Remek könyv. Nekem a kalcedon belőle a kedvencem - hajol Álmos mellé, majd megenged magának egy visszafogott mosolyt mielőtt folytatná - Hogy érzi magát? Felkészült? - kérdezi miközben elhelyezkedik vele szemben. Nem hozott magával mást, mint tudását és egyetlen egy darab varázstárgyat. Egy medált, melyben ismeretlen drágakő található. Ez lesz a vizsgafeladat. Pálcája segítségével hív az asztalra néhány célszerszámot, melyeket puhán tesz le a fiatalember elé, rendezett sorban. Ezután két poharat igéz, majd eleme segítségével megtölti őket friss, tiszta vízzel. Ez egy kicsit zártkörűbb vizsga lesz, mint az eddigiek. Azokat egészen elfogadható eredménnyel zárta. Ohridszki úr az utolsó ebben a szemeszterben, akit nem véletlen hagyott mostanra. Megkedvelte a maga módján.
Szál megtekintése

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2023. március 21. 08:56 | Link

Ohridszki-Füst Álmos
Gemmológia vizsga

Helyeslőn biccent. A kötet olvasását ő is ajánlotta volna, mert nem csak hasznos, de izgalmas olvasmány is egyben. Vannak benne mítoszok, álomfejtés és minden olyan információ, mely a kövekhez kapcsolódik. Szinte már-már regényes. - Egy gemmológusnál a higgadtság jó tulajdonság. Stabil ész stabil kéz - jegyzi meg válaszként. Még nem rúnáztak fel egy követ sem, de a következő évben már erre igyekszik helyezni Hella a hangsúlyt. Fontos, ám igen mellőzött része ez a gemmológiának, már ami az oktatást illeti. Ezen a tendencián igyekszik javítani. - Igen. De először ismertesse miket tettem ki ön elé és ezek mire használhatók - húzza át elegáns mozdulattal kezét a tárgyak felett. A lupe üvegén megcsillanó fény egy pillanatra a szivárvány színeit vetíti bőrére. - Azután fél órája lesz megvizsgálni a medált. Legyen majd nagyon alapos - húzza visszább a medált, hogy ne akadályozza az eszközök bemutatását.- Kezdheti! - szólítja fel diákját és hűvös színű, éles pillantású szemeit rászegezi. Figyelemmel hallgatja. Közben ha Álmos odapillant, láthatja, hogy az ékszer hátulja nyitott és a kő alja enyhén kilóg. Elől pedig karmok tartják szorosan a helyén. Szellős megoldás, melynek oka van, amit szintén ki kell majd találnia. A kő árnyékban van, így nem látható rendesen a színe.
Utoljára módosította:Erdődy Hella, 2023. március 29. 14:11 Szál megtekintése

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Erdődy Hella
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 123
Összes hsz: 136
Írta: 2023. március 29. 14:37 | Link

Ohridszki-Füst Álmos
Gemmológia vizsga

Amennyiben esetleg diákja abban reménykedett, hogy leolvas majd bármit is az arcáról, csalódnia kell. Hella olyan elegáns és nemes rezzenetlenséggel hallgatja, mintha maga is kőből volna faragva. Szinte csak pislogásából és mellkasának egyenletes ritmusú emelkedéséből és süllydéséből derül ki, hogy élő ember, s nem egy míves műtárgy. Ez a viselkedés egyszerre a tisztelet és a fegyelmezett figyelem jele, de ezt már Ohridszky úr megszokhatta tőle. Amikor a fiatal férfi beszél, Hella hallgat és nem vág közbe. Nem javítgatja ki, amire szerencsére szükség sem sokszor van, hálas a kiváló oktatásnak. Most sem vét hibát természetesen. - Igen, legyen szíves - szólal meg a professzornő, majd ismét elhallgat, hogy teret adjon a kövek keménységi skála szerint való felsorolásának. Precizitásra és profizmusra törekszik. Ennek veti alá életét, amióta csak elhatározta, gemmológus lesz. Nem köt kompromisszumokat, nem tűri a mismásolást, a rizsázástől pedig még elemi ereje is felbuzog haragja mellett. Épp elégszer kellett fékeznie ezeket az évfolyam szintű óráin. Ezért hagyta magán diákját az év végére, mert tudta, nála ilyet nem fog tapasztalni. A férfiút legalább annyira érdekli a gemmológia, mint őt, aminek szíve mélyén örül. Tudást ad át és megbecsülést kap cserébe. A kezdeti virtus után ez remek végkifejletnek tekinthető. - Most pedig tizenöt perc áll rendelkezésére, hogy azonosítsa ezt a követ. Az idő lejártakor kérni fogom, hogy nevezze meg, sorolja be keménység szerint és mondjon el róla mindent, amit csak ki tudott deríteni - csúsztatja finoman át az asztal túlfelére a medált. Közben másik kezével három könyvet és egy homokórát lebegtet be kettejük közé. - A feladat megoldásához minden eszközt, de csak ezt a három kötetet használhatja. Igyekezzék azonban főleg tudását használni - helyezi át testsúlyát ültében, majd folytatja - Ezen felül, lehetőség szerint ne tegyen komoly kárt se a kőben se annak foglalatában - fejezi be intelmeinek sorát, majd átfordítja a homokórát. Kezeit egymáson pihentetve, grófnői tartással ül, kivárva a negyed óra lepergését. Hűvös tekintettel, teljesen némán nézi mit és hogyan csinál ezalatt diákja. Nehéz feladatot adott. A kő igen ritka, de vannak jellegzetes tulajdonságai, melyek jó érzékkel könnyen azonosíthatóvá teszik.
Szál megtekintése

"Sic igitur per asperam, ad astra"
Könyvtár - Erdődy Hella hozzászólásai (10 darab)

Oldalak: [1] Fel | Téma száljai
Bagolykő Mágustanoda FórumA kastély - Nyugati szárnyElső emelet