37. tanév, szorgalmi időszak
Légy üdvözölve, kedves Látogató!
HírekFórumRegisztrációAz Iskoláról
Fórum Navigátor
Bagolykő Mágustanoda FórumSzabályok és információkVilágleírásÉrdekességek

Oldalak: [1] Le | Témaleírás
Séllei K. Olivér
INAKTÍV


Illuzionista
offline
RPG hsz: 220
Összes hsz: 2702
Írta: 2014. február 21. 17:11 | Link

Mágusfalvak és városok
Magyarország mágikus települései térképÁltalános leírás:

Mágusfalunak vagy mágusvárosnak azt a települést lehet nevezni ma, ahol a lakosság összetételét tekintve 95% a varázstudó. A legtöbb településen szinte csak mágusok és boszorkányok élnek, azonban vannak olyan esetek, amikor a mugli házastárs engedélyt kap arra, hogy mágusfaluban telepedjen le, annak érdekében, hogy gyermeke nevelésében ő is maximálisan részt tudjon venni. Jelenleg Magyarországon három mágusváros és hét mágusfalu található. Mágusvárossá az a település válhat, melynek az állandó, bejelentett lakcímmel rendelkező lélekszáma meghaladja az 501 főt, emellett eleget tesz a törvényi kötelezettségeknek, vagyis megfelelő infrastruktúrával, egészségügyi és kulturális ellátással, illetve oktatási-nevelő célzatú intézményekkel rendelkezik minden korosztály számára.
Utoljára módosította:Daróczy Elizabet, 2022. október 16. 07:17
Hozzászólásai ebben a témában
Daróczy Elizabet
INAKTÍV


Őzgidácska sete, suta...
offline
RPG hsz: 154
Összes hsz: 759
Bogolyfalva
Írta: 2022. október 16. 07:18
| Link
Fekvése: Mátrában
Jogállás: Város
Polgármester: Daróczy Konrád
Lakosságszám: 550 fő
Ismert családok: Drinóczi, Földesy, Machay, Ombozi, Payne, Radetzky, Széles, Vajda, Várnai

Történelmi áttekintés:
1247-ből maradt fenn az első írásos emlék a városról, de többen is a honfoglalás körüli időkre teszik a falu alapításának idejét. Elnevezését a faluban található boglyokról kapta, akik már az első lakosok idején is a környéken éltek. Manapság is szép számmal megtalálhatóak a falu bármely pontján.
A török időkben rengeteg török varázsló költözött a faluba, az üzeletek virágzásnak indultak, Bogolyfalva híre az egész országban ismert lett varázslóköröben. A törökök után a település magánkézbe került, ám a birtokosai (a Kövesdy család) nem törekedtek a falu virágzásának fenntartására, így sokan elköltöztek, és alig tíz év alatt a település teljesen elnéptelenedett. A minisztérium ezt nem nézte jó szemmel, de nemes családdal szemben sokat nem tudott tenni, így a bonyodalmakat elkerülve felvásárolta a település maradványait, és szegényebb varázslóknak és boszorkányoknak adományozta a földeket és eszközöket, hogy művelni is tudják azokat. A lakatlan időkben az épületek állapota romlott, de az ide költözők együttes erővel mindent megjavítottak. Úgy vélték, ez egy második esély, melyet minden tekintetben szeretnének megragadni.
Öt éven belül már több üzlet is működött a faluban. Kezdetben csere alapon, egy közös helyen cserélték el a megtermelt javakat, később a pénz is elkezdett szerepet játszani. Az 1800-as évek elején kezdett igazán feléledni a falu, a férjhez adott és megnősült, családjuktól elköltözött fiatalok hazalátogatásaival, új családjuk elhozásával. Ekkor sok új üzletág beindult. Az elsők között volt a ma is sikeres vállalkozás, a Czukorvarázs cukrászda, melyet a kezdetekben, az 1808-as évben alapítottak.
Innentől a falu lakossága nagyjából stabilizálódott, és kezdte visszanyerni régi fényét. A mostani állapot a török idők első évtizedeire mutat vissza, de azzal, hogy az 1990-es évek végén a minisztériumi kirendeltség Bogolyfalván rendezkedett be, a hely biztonságosabb lett, és lassan elindult a fejlődés újabb lépcsője felé.
2020 elejére a falu elérte azt a fejlettségi szintet, hogy egy kiváló pályázati anyag bemyújtását követően a minisztérium városi ranggal jutalmazza meg, mely számos kiváltsággal járt. Ebben az évben kezdődtek meg a munkálatok, a hivatal épületéből kiköltözött a Művelődési Központ és Könyvtár, valamint Mennydörgő néven új, negyedik utca is nyílt a településen. Hoppanálási pontok, jobb és sűrűbb vonatközlekedés segíti a településre jutást és az onnan való távozást. A fő utcán sorra nyitnak az újabbnál újabb üzletek. Bogolyfalva jelenleg egy átmenet a város és a falu között. Az itt élők szellemisége nagy részt még a faluhoz szokott, de az újítást és fejlődést kedvelik. Olyanoknak ajánlott az itt élés, akik szeretik az aktív életmódot, szívesen mozdulnak ki, mégis szeretik, ha ismerik a szomszédaikat.

Látnivalók:
 • A falu főterén álló kút írásos emlékek szerint a földből emelkedett ki és kezdetben csak jósok tekinthettek bele, azonban a vízhez hozzáérni a kút peremén található írás szerint szigorúan tilos. Egyszer egy kisfiú, nem ismerve a rúnákat, melyek erre figyelmeztetnek egy követ dobott a kútba és a varázstalan tárgy hatására a víz is elvesztette mágikus erejét.
 • Bogolyfalván a Macskabagoly utcza egyes szám alatt található a falu legrégebbi háza. Az ott élő család - állítása szerint - a honfoglaló őseinkkel érkezett ide, és ez volt az első letelepedési helyük. Családfájuk Árpád koráig visszavezethető, és a minisztériumban található levéltárban köthetőek is ehhez a településhez.
 • Bogolyfalva cukrászdájában készítik egyedül a lángnyelv kompozíciót, mely ízében és látványosságában is különleges. A süteményt és az italokat, melyek alkotják, már rengetegen megpróbálták lemásolni, de eddig senkinek sem sikerült. A titkot pedig mindig csak egy ember őrzi, aki halálos ágyán mondja el az utódjának a receptet.

Érdekességek:
 • Az egyik legintenzívebb fejlődésen végigment település az egész varázslótársadalomban.
 • Az éjjeli díszkivilágítás mindig a minisztériumból indul és a szökőkútnál ér véget ("Minden szem figyel.")
 • A bogolyfalvi temetőben több híres boszorkány és varázsló is nyugszik. Állítólag Halloweenkor, Karácsonykor és Újévkor is feltámadnak a szellemek, hogy együtt ünnepeljenek, és hogy ijesztgessék az oda tévedő élőket.
 • Bogolyfalva és az iskola melletti erdő között húzódik egy vékony néptelen rész. Régi hiedelmek szerint aki letéved az útról, éjjel az indák fojtogatása által hal meg.


A település ismert arcai
Utoljára módosította:Daróczy Elizabet, 2022. október 16. 07:19
Hozzászólásai ebben a témában

Daróczy Elizabet
INAKTÍV


Őzgidácska sete, suta...
offline
RPG hsz: 154
Összes hsz: 759
Budanekeresd
Írta: 2022. október 16. 07:20
| Link
Fekvése: Budakeszitől 5 km-re
Jogállás: Város
Polgármester: Rétszilassy Márk Gábor
Lakosságszám: 3721 fő
Ismert családok: Andrássy, Odry, Rétszilassy, Révay

Történelmi áttekintés:
Magyarország mágusvilágának központját az első 10 ide települő máguscsalád alkotta. Az első írásos emlék a faluról 1344-ből származik. Kis faluból nőtte ki magát a magyar mágusvilág központjává, hiszen kitűnő fekvése miatt egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Magyarország első mágusvárosa (1994), hiszen jó fekvése miatt egyetlen év alatt több, mint háromezer beköltöző varázstudót tudhatott magáénak. Budanekeresd Budakeszitől alig öt kilométerre fekszik.
Aki itt jár, annak folytonos nyüzsgésben lehet része, hiszen itt szinte minden üzlet állandó nyitva tartással rendelkezik, több szórakozóhely található, közöttük nem egy szerencsejátékkal csalogató is van, melynek még a tapasztalt mágus is képes bedőlni. A Minisztérium emberei már többször próbáltak rajtaütni a gyanús pénzcseréknek és játékoknak, ám minden razzia során az összes papír rendben volt, így sorra futottak zsákutcába
Budanekeresden található a Központi Ispotály, melynek kisebb kitelepülései vannak a mágusfalvakban, ám minden súlyosabb esetet a Hop-hálózaton át ide küldenek. A látogatók is a hálózaton keresztül érkeznek és távoznak, így nem kell hosszabb időt utazással tölteniük.  
Itt található a kulturális központ Kulturális Központ, a Mágikus Rádiók Székháza (Összesen négy mágikus rádióállomással, melyek mind más témában vannak otthon RomMágia: Romantikus dallamok, KultMágia: Kulturális műsorokkal, PolitikMágia: Politika hírműsorokkal, CoolMágia: Fiatalokat foglalkoztató témák).
Budanekeresd egyetlen iskolája az Európában egyedülálló művészeti képző, melyet Grosserlieb Dorottya hozott létre a hozzá tartozó lakónegyeddel együtt, ahol a diákok élnek.
A Magyar Mágiaügyi Minisztérium központja is, ahonnan a kisebb kirendeltségek a napi utasításokat kapják. Szintén működik a Hop-hálózat megoldás, azoban itt védelmi okok miatt naponta változó jelszavakkal lehet csak utazni. Nem egyszer okoznak ezzel fejtörést a munkatársaknak, akiknek sokszor korábbi jelszavak ugranak be, ám ilyenkor betörőnek vélhetik és kihallgatások sorát kell kiállnia, míg megkapja az új, huszonnégy órás jelszót.
Sajnos az éjszaka itt is rengeteg árnyat rejt magában, akárcsak a mugli városok, így nem árt odafigyelni, hogy merre is visz minket naplemente után az utunk.

Érdekességek:
 • Összesen három hónap alatt vált kietlen pusztából mágusvárossá, ennek köszönhető a kinézete miatti összhang.
 • Több, mint háromezer fő él ma is itt, ám a lakcímnyilvántartó szerint az állandó lakcímmel rendelkezők száma ötezer felett van.
 • Aki csak teheti, budanekeresdi ingatlanba fektet, majd kiadja azt. Nem csoda, hiszen a legstabilabb mágusváros.

Látnivalók:
 • Kulturális Központ: Felülnézetből két keresztbe tett pálcát ábrázol. Három emeletes, a termekben van könyvtár, előadóterem, kávézó, tanulószoba, mugliasodó pont, ahol a mágusok megismerkedhetnek a muglik hétköznapi dolgaival.
 • A budanekeresdi park évtizedek óta a legszebb park, ünnepekkor csodálatos fényekben pompázik.


Alexandra Rachel Hanna Flaviu munkája

A Rengeteg

Ha egy kis kikapcsolódásra vágysz akkor egyenes út vezet a Rengetegbe. A szórakozóhely Budanekeresd és Budapest határán fekszik, igazán különleges hely, hiszen a szórakozóhely egyik fele a mágusvilágban található, míg a másik a muglivilágban. Mind a két oldalról van bejárata, a hely tulajdonosai, dolgozói mágusok, akik a Bagolyköves évek alatt határozták el a hely nyitását. Egy olyan mindentől független helyet szerettek volna kialakítani, ahol a két világ fiataljai együtt szórakozhatnak.
Nem jöhet be mindenki, arra azért figyelnek, ez egy ennél elitebb hely. Szeretik megszűrni a tömeget, elkerülve az esetleges rendbontást. A mágia minimálisan van jelen a nyugalom fenntartása érdekében, a muglik csupán fény- és hangjátéknak gondolják azokat a hatásokat, melyet mágiával érnek el. A hely kétszintes, az alsó rész a mosdók kivételével nyitott, egy hatalmas tánctér foglal itt helyet, oldalain néhány kanapéval és dohányzó asztallal. Minden hely úgy van kialakítva, hogy legalább hat fő kényelmesen elférjen. Bárpult és színpad is található lent. A hely tulajai nyitottak, szívesen fogadják hobbi zenészek, bandák fellépését is, de évente jó pár alkalommal vagy közepesen ismert, vagy elismert bandák lépnek színpadra. Természetesen a tematikus party-k itt is jelen vannak, a leglátogatottabbak közé a Mikuláspartit és a Szilvesztert sorolhatjuk. A lenti színek minden esetben a természetet idézik, főleg a barna és a zöld különböző árnyalataival, míg a plafonon az aktuális égbolt köszön vissza.
Az emeleti részen hat kisebb terem található, a legkisebb huszonöt, a legnagyobb hatvan fő befogadására alkalmas. Az egyik kifejezetten kisebb színpadi előadások megtartására alkalmas, a terem Révay Valentin nevét viseli, mivel a bár egyik tulaja a férfi korábbi tanítványa volt, aki ugyan már csak hobbi szinten van jelen a színházi világban, de a mesterét és annak családját tiszteli. Itt fent többnyire privát összejövetelekre kerülnek kiadásra termek, az emeletre feljutni csak külön belépővel van lehetőség. Itt fent található a vezetőségi iroda is, egy kis konyha valamint ugyanúgy mosdók a látogatók kényelmének érdekében.

Emily Dorothea Fisher munkája
Hozzászólásai ebben a témában

Daróczy Elizabet
INAKTÍV


Őzgidácska sete, suta...
offline
RPG hsz: 154
Összes hsz: 759
Csermelymenedék
Írta: 2022. október 16. 07:21
| Link
Fekvése: Északi - Középhegység
Jogállás: Falu
Polgármester: Androvics Annamária
Lakosságszám: 474 fő
Ismert családok: Angyal, Apáthy, Mórocz, Odry, Wunderlich

Történelmi áttekintés:
Ez a helység valamikor a muglik két nagy világháborúja között jött létre. Eleinte csak pár varázslócsalád menekült fel az Északi-középhegységbe a pusztítások elől, hogy mágiájukkal feltűnésmentesen megvédjék családtagjaikat, később többen is csatlakoztak a csoportosuláshoz, így elég változatos manapság is a lakók nemzetisége. A mugliriasztó bűbájok segítségével tökéletesen el tudtak együtt rejtőzni, s egy összetartó közösségben építgették-szépítgették településüket. Az itt élők megtanultak pénz nélkül élni, arra az esetre, ha történne egy újabb támadás. Önellátóak, értenek a kerti és földi munkákhoz, valamint a gyermekeket is úgy nevelik, hogy értsenek egyszerre a férfiasnak és a nőiesnek mondott munkákhoz is. A településen belül cserekereskedelem működik, pénzt csakis az ide érkezőktől és rendelőktől fogadnak el, mivel tudják, hogy máshol nem így szokás. A közösség egymás megsegítését tűzte ki célul, így mindent tudnak egymásról, a falu egy emberként indul meg, ha segítség kell, vagy, ha valaki bajban van. Nem hagynak hátra senkit, így olyan, mintha egy több száz fős családba érkeznénk.
A fejlődésnek köszönhetően az itt élők engedtek a minisztériumnak, és községben működni kezdett egy igen fejlett - vagyis a vidéki élettől teljesen eltérő - aurorképző intézmény is, de 1990-ben a nagy aurormészárlás után, - amit környékbéli sötét varázslók követtek el -, a hely bezárt, az épület azóta is üresen áll, a gyereket rémisztgetik vele rémtörténet gyanánt. Mivel az elmúlt harminc évben az épület jelentős mértékben romlott, a minisztérium nem foglalkozott vele, a helyiek pedig nem mertek a közelébe se menni, hiszen a helynek van egy hideg aurája, ez gyakorlatilag a virágzó és gyönyörű település egyetlen elrettentő része.

Érdekességek:
 • Csermelymenedék nem az a falu, ahol annyi mindent nézegetni lehetne, de a helyiek nagyon büszkék a patak tisztaságára és a hidaktól varázslatossá tett hangulatára.
 • A falu egykori aurorképzője bezárás után is vonzza még az arra tévedő turistákat.
 • Itt található az Angyali Menedék, az Angyal család gyógynövény ültetvényeivel, mely mára az egyik leglátogatottabb hely lett a magyarországi mágusvilágban. Esküvőhelyszínnek és elvonuláshoz is kiváló.

Látnivalók:
 • Alapvetően a Hosszú-völgyi-patak két felére építkeztek, romantikus hidak kötik össze a két oldalt.
 • Érdekes, hogy manapság még a fiatalok sem nagyon hagyják el ezt a nyugodt környezetet, ha ki is repülnek a családi körből, idővel úgy is visszatérnek.
 • Mivel sokféle mágus gyűlt itt össze, nincs a falunak konkrét iparága, mindenki értett valamihez, ami később azzá fejlődött ki, hogy az évek alatt önellátóvá váltak.


Vikohino Thaihasy és Daróczy Elizabet munkája

Angyali Menedék
- Csermelymenedék -
Az Angyali Menedék valójában Csermelymenedék felét jelenti, ugyanis a hatalmas birtok pont akkora, mint a település lakott része. A folyó délebbi részén kiépített nemesi családi birtokot egészen az XIX. század második feléig nem építették be, sokszor kiadták művelésre, mígnem Angyal Árpád akkori birtokos felesége, Hajnalka úgy nem döntött, hogy varázslatos kertet épít, mely boldogsággal tölti el az odalátogatók szívét. A hosszadalmas munka mára meghozta gyümölcsét, ugyanis az ősi máguscsalád már elsősorban a mesés kertvilágról ismert, és csak másodsorban arról, hogy boszorkányok és varázslók, akik mélyen hisznek Istenben.
A kert egész évben látogatható, a dísznövények, gyógynövények és új, ritka, keresztezett fajok egész évben csodálatos látványt nyújtanak. A Téli Csodakertben Télapó várja a gyermekeket, hogy karácsonyi kívánságaikat meghallgassa, míg tavasztól őszig a rejtett ösvények és tisztások várják a kikapcsolódni vágyókat. Egész évben tartanak itt esküvőket, a patak mellett erre kialakított területen.
A birtok határában erdő húzódik, ám ide előre kell jelezni a belépést, itt nyugszanak ugyanis azok az aurortanoncok, akiket egy sötét mágus különös kegyetlenséggel kivégzett. Az áldozatokat az Angyal család temette el, saját költségen, adózva ezzel a hazáért harcolóknak.
Az ide látogatók részt vehetnek különleges gyógynövényórán, készíthetnek saját kozmetikumokat, kipróbálhatnak különböző kezeléseket, melyek központjában a természet és a gyógynövények járnak. Azok számára, akik szeretnének kiszakadni a világból és néhány napig önmagukat keresni, meditálni a család biztosít szállást saját otthonuk egy külön szárnyában, illetve a kertet ma vezető Angyal-Odry Klára segít a helyes út megtalálásában.

Emily Dorothea Fisher munkája
Utoljára módosította:Daróczy Elizabet, 2022. október 16. 12:37
Hozzászólásai ebben a témában

Daróczy Elizabet
INAKTÍV


Őzgidácska sete, suta...
offline
RPG hsz: 154
Összes hsz: 759
Kisipolytölgyes
Írta: 2022. október 16. 07:22
| Link
Fekvése: Nagybörzsönytől 4 km-re
Jogállás: Falu
Polgármester: Szemerey Sámson
Lakosságszám: 101 félszerzet és 231 kobold
Ismert családok: Szemerey

Történelmi áttekintés:
Magyarországon, Nagybörzsönytől nem messze, olyan négy kilométerre északra található település. A körülvevő zöldövezet nem csak kellemessé és barátságossá, de rejtetté is teszi mindazt, ami itt, az egyik holtág partján található. Azért erdőséggel, hegyoldallal és folyóval határolt térséget védőbűbájok is óvják, így muglik számára teljesen megközelíthetetlen. Ők és sok erre ismeretlen varázsló hiszi, hogy egy elhagyatott erdőség, melyet hegyek vesznek körbe és még maga az Ipoly se érint, pedig valójában a harmadik legnagyobb koboldok lakta térség az országban remek földekkel és vízi ellátással. Kicsi, lakókra szabott otthonokkal, két-három nagyobb bolttal és a falu végében a malommal, valamint egy állattenyésztő farm. A varázslófalucskában az első letelepülő családok megismeréséig egészen az
1800-as évekig kell visszakutatnunk. Ekkor a Szemereyként elhíresült kobolddinasztia, mint alapítók tűnnek fel a történelemkönyvekben. Magyarország elszórt, félig mágikus vagy kizárólag lények lakta falvaiból elhívták a kisebb családokat, hogy közös gazdálkodásban teremtsenek otthont maguknak és élhessék saját hagyományaik, erkölcseik és nézeteik szerint életüket. A koboldok nem könnyen alkalmazkodnak az életterük egyes részeiben így az, hogy itt szinte kizárólag vér szerint köthető személyek találhatóak nagyban megkönnyítették a saját dolgukat. Az 1900-as évek elejétől teljesen önellátó és önfenntartó gazdaságként működnek, a város vezetését az itt lakó, öt család legidősebb férfitagjából álló tanács alkotja. Ők bólintanak ha szükséges, lépnek közbe ha kell és tartják a kapcsolatot a másutt élő társaikkal valamint a mágusvilág többi részével.

Érdekességek:
 • A legrégebben működő varázsmalom Magyarországon itt található. (Leghosszabb folyamatos üzemidő az ő hátuk mögött van.)
 • A lakosság több, mint fele a bankszektor munkatársa. (A Mágiaügyi Minisztérium hivatalos alkalmazása és ellenőrzése alatt állnak a varázsbankokon belül.)
 • A harmadik legnagyobb koboldok lakta község.
 • Minden évben megtartják a koboldok számára különösen fontos arató és húsfosztó ünnepeket, melyeken minden elérhető élelemért adnak hálát, majd ünnepi keretek között reménykednek a következő évi hasonló jó termésben. Előbbi ünnep tavasszal, utóbbi ősszel tartott.

Látnivalók:
 • Orgonasétány: Orgonafák és bokrok szegte csonka zsákutca, mely amolyan kirándulóhely is máguskörökben. Egyes legendák szerint azok a koboldlányok, akik itt találnak a szerelemre, boldog és hosszú életet fognak élni.
 • Ipolyvölgyi patakrendszer: Az ország egyik legszebb varázsforrásának csordogálásai, amik kifejezetten szép kirándulóhelynek minősülnek. Különlegességük, hogy a vizet képesnek tartják hideg, természetes állapotában megfelelő sebtisztító és fertőtlenítő helyettesítésnek.
 • Méz-manufaktúra: Köztudott tény a koboldokról, hogy bár kiemelkedőbbek a számok területén a mezőgazdaságok és termelés bizonyos részeiben szintén kiemelkedőek. Remek méhészek kerülnek ki soraikból, akiknek hála a falu kicsiny feldolgozóüzemében egyedülálló gyógynövényméz-előállítás folyik.
Rhédey I. Pandora munkája
Hozzászólásai ebben a témában

Daróczy Elizabet
INAKTÍV


Őzgidácska sete, suta...
offline
RPG hsz: 154
Összes hsz: 759
Kunszenila
Írta: 2022. október 16. 07:23
| Link
Fekvése: Bács - Kiskun és Csongrád megye határán, Pusztamérges település tőszomszédságában helyezkedik el
Jogállás: Falu
Polgármester: Ballay Gáspár
Lakosságszám: 11 fő
Ismert családok: Ballay

Történelmi áttekintés:
Kunszenila valaha egy nyüzsgő, élettel teli hely volt, s bár lakosainak száma soha nem ért el bűvös magaslatokba, de másfél emberöltőnyi ideje még nem gondolták azt, hogy valaha majd magukénak mondhatják az egyben szomorú és megtisztelő címet, ami a legkisebb varázslófalunak jár egész Európában, s ami még szomorúbb; ha nem csak a varázslófalvak listáján nézzük, akkor is valahol a sor végén kullogna. Sok mindennek tulajdonították az emberek és a lakosság nagyon magas számú eltelepülését, de rá kellett jöjjenek, hogy különösebb oka nincsen; egészen egyszerűen senki nem szeretne egy aprócska, a semmi közepén lévő faluban lakni, ahol a vízért is a kútra kell járni.
Az itt élők ma már nem mások, mint a sok-sok évvel ezelőtt itt született boszorkányok és varázslók - szám szerint 11 fő -, akik valószínűleg itt fognak elhunyni, hogy aztán ez az aprócska kis hely örökre megszűnjön.
Az utóbbi években több kezdeményezés is volt a település lakosságának fellendítésére, azonban patthelyzet áll fent, ugyanis a minisztérium csak akkor kíván fejleszteni a településen, ha elkezdenek odaköltözni a varázstudók, ám ezt sokan csak a modernizálás megkezdése után szeretnék meglépni, hiszen a megszokott kényelemből nehéz kitörni.
Többször felmerült, hogy mint varázslófalut megszüntetik, és az itt lakókat vagy másik varázslófaluba, vagy a szomszédban található, 1200 főt számláló Pusztamérgesre költöztetik, ám akárhányszor felmerültek ezek a lehetőségek, elutasították.

Érdekességek:
 • A nagy kivándorlás az előző nemzedéknél kezdődött, szinte minden fiatal elhagyta akkor a szüleit.
 • Egy ideig próbálkoztak a falu feltámasztásával, nagy karácsonyi vásárokat rendeztek, különböző programokkal akarták csalogatni az embereket - sikertelenül
 • Semmilyen közintézmény és bolt nincsen a településen, és egyedül egy kandalló van rácsatlakozva az országos hopphálózatra, ezen keresztül tud mindenki közlekedni
 • Habár a Ballay-család birtoka Kunszenila település mellett található, nem a település része, így az ott lakó tizenhárom fő sem számít bele a népszámlálásba. Egyedül a település jelenlegi polgármestere Ballay Gáspár jelentkezett be a településre, azonban ő nem is a Ballay birtokon él, hanem a faluban.

Látnivalók:
 • az ország legnagyobb karácsonyfája
 • egy emlékfal, ahova azok nevét vésik fel, akik az elmúlt tíz évtizedben távoztak a városból


Szabó-Kelemen Zsombor munkája
Hozzászólásai ebben a témában

Daróczy Elizabet
INAKTÍV


Őzgidácska sete, suta...
offline
RPG hsz: 154
Összes hsz: 759
Pestseholse
Írta: 2022. október 16. 07:23
| Link
Fekvése: Budapest, pesti oldal
Jogállás: Város
Polgármester: Lakhi Márton
Lakosságszám: 1653 fő
Ismert családok:Bornemissza, Csonka, Dobránhy, Markós, Somfai

Történelmi áttekintés:
Pestseholse megalakulása körülbelül egy időre tehető Pest ama részének kialakulásával, ahol azóta is megtalálható a bejárat a ma már kissé nagyobb méretű mágusterületre. Pest egyik központi része, Józsefváros 1720-as években kezdett benépesedni, ekkor kezdték felépíteni az akkor még földszintes agyagépületeket, amit azonban később az árvíz nagyrészt elpusztított. Pestseholsén is hasonló épületek álltak ekkor. A falu főbb jellemzői közé tartozott a nagy, szabadtéri piac, vásárok és vidékies hangulat, amely a mai külső részeken még mindig megtalálható.
Habár az 1838-as árvíz leginkább csak Pesten pusztított, a varázslók szintén tanultak az esetből. Ezek után Pestseholse is áttért a magasabb, téglából épült épületekre. Az akkori mágus építész, Dobránhy György munkásságából áll az egész település még ma is, ezt pedig egy emlékmű is jelzi a kisváros központjában lévő épület falán. Egy másik érdekesség szintén Dobánhy nevéhez fűződik. Ugyanis ő volt az, aki meggyőzte Széchenyi Istvánt, hogy a nagy modernizálás közepén Pestseholse is támogatást kapjon. Így érte el szépen lassan a mai formáját. A megállapodást követően az akkori vezető, Kelemen László pedig tisztelete jelképeként a hivatalába elhelyezte Schöfft József és Schöfft Ágoston által készült festményt a grófról. Habár az eredeti itt található, a muglik maguk is egy elég szép példányt tudhatnak magukénak, mindenféle gyanú nélkül.
1873-ban kötötték össze Pestet Budával és utána 1899-ben építették ki a villamosvasút hálózatot Józsefvárosban, ami nagyon is befolyásolta Pestseholse életét. A kezdetben 5 bejárattal is bíró mágusfalu a modernizáció és iparosodás következtében egyre jobban elvesztette ezeknek a kapuknak a jelentőségét, lehetőségét. A mai állapot szerint csak 2 kapu maradt, amelyekből a 2013-ban történt Négy Tigris piac kiürítését követően már csak egyet tudnak használni feltűnés nélkül. Ez a kapu a régi piaccal szemben található meg, az épületsorok között, ahová az "új" piac költözött.
A piacon belül lévő kapu egy nagy, kissé már romos csarnokba vezet, ahol  -mint ahogyan a falu szinte egész területén - a kissé "középkorias" szürkés árnyalatok és vonulatok érvényesülnek. Habár Pestseholse maga egy kereskedelmi falunak indult még régebben, mára egészen megváltozott a prioritása. A vásár jellegű rész megmaradt, így rengeteg árust lehet látni a macskaköves utcákon, de jelentősen nőtt a boltok száma is. Nyílt titokként kezelik az itt élők s az ide érkezők, hogy errefelé a fekete mágia és az ezzel együtt járó árnyaltabb élvezetek vannak előnyben. Így nem meglepő, hogy itt találhatóak meg az ország legnevesebb sötét praktikákkal foglalkozó boltjai, köztük a Markós Olivér Rejtelmes Tárgyai Antikvárium. A piacok, kaszinók, csárdák, piros fáklyás negyedek hozzák a legfőbb bevételt. Az itt élők nagyrészt már maguk is belenőttek az itteni levegőváltozásba, s csak az igazán öregek tudnak regélni a régi időkről, mikor még Pestseholse olyan volt, mint Budanekeresd vagy a többi mágusfalu.

Érdekességek:
 • Több kezdeményezés is volt arra, hogy a várost modernizálják, új utakkal, színekkel, ám az itt élők nem akarnak másabb környezetet maguknak.
 • A településen hetente több alkalommal is van razzia, ám érdekes módon nagyon ritka az, amikor az aurorok találnak is valamit.

Látnivalók:
 • Markós Olivér Rejtelmes Tárgyai Antikvárium, ahol még azok is örömmel néznek szét, akik általában nem foglalkoznak a fekete mágia részleteivel. Maga a bolt olyan, mintha egy múzeum is lenne egyben.
 • Piactér
 • A legnagyobb kaszinó, a Hókuszkrókusz, ahol az első két alkalommal mindenki nyer.
 • Központi Hivatal, amelyben a Grófról készült festmény is található.


Haru Smith és Vikohino Thaihasy munkája
Utoljára módosította:Daróczy Elizabet, 2022. november 8. 22:49
Hozzászólásai ebben a témában

Daróczy Elizabet
INAKTÍV


Őzgidácska sete, suta...
offline
RPG hsz: 154
Összes hsz: 759
Szalamandra-Szentegyed
Írta: 2022. október 16. 07:24
| Link
Fekvése:  Szolnok és Szarvas között félúton
Jogállás: Falu
Polgármester: Mohalics Erik
Lakosságszám: 153 fő
Ismert családok: Aranyos, Kiss-Kovácsi, Mohalics, Szászváry, Szentesi

Történelmi áttekintés:
A legtisztább mágusfaluként emlegetett helyiség jelzője nem azt jelenti, hogy a város gondnoksága fokozottan figyel a szemét eltakarítására. Szalamandra-Szentegyed, ez a körülbelül 150 fős kis település Szolnok és Szarvas között nagyjából félúton elmondhatja magáról: teljességgel kizárták a mugli világot életükből. Beton, de még földutak sem vezetnek a faluba, hiszen nincs szükség rájuk. Mindenki hoppanálással vagy hopp-porral oldja meg a közlekedést, és hasonló módon tölti fel az élelmiszer- és italbolt, a patika vagy a gyógyház tulajdonosa a készleteit, de a felhasznált javak fő részét a falu maga termeli ki. Akik nem varázslóállásokat töltenek be a közeli vagy távolabbi városokban, a faluban földműveléssel, gyógynövénytermesztéssel, állattartással foglalkoznak, az asszonyok szívesen szőnek, a fiatal fiúk halásznak a közeli tóban, és a lakóknak nagy segítségükre van természetesen a varázstudományuk.
Az elzárt helység népe büszke arra, hogy a varázstalanoktól teljesen elszeparálva élhetnek. Akad olykor egy-egy család, amelynek kirepülő gyermeke nem szülei életmódját kívánja tovább folytatni, és elköltözik Szalamandra-Szentegyedből, de ugyanígy a falu a muglikat megunt tiszta vérű családok beköltözését is lehetővé teszi. Ugyan ha a betelepülők nem bizonyítottan aranyvérűek legalább tíz nemzedékig felfelé, előfordul, hogy még 20 év szentegyedi tartózkodás után sem tekintik igazi helybélinek a falu tősgyökeres lakói.
A település két faluból (Szalamandra és Szent-Egyed) egyesült még a XV. században. A két közösség jó barátságban volt, gyermekeik sűrűn jártak át egymáshoz, és ez nem is esett nehezükre, elvégre párszáz méter és egy folyócska választotta el a két helységet egymástól, aminek átugrálásából a szentegyedi gyerekek versenyt is csináltak. A folyóátugró verseny a mai napig dívik az ifjú varázslóknál és boszorkáknál. Szalamandra és Szent-Egyed két legmegbecsültebb családja döntésével aztán egy faluként élt tovább a két település, és az őket elszakító folyó fölé hidat építettek, az üres pusztát házakkal, és egy térrel építették be az egyesülést megpecsételendő. A tér érdekessége, hogy az azt körülölelő fákon ezernyi pixi él, és ünnepek alkalmával a falu lakói varázslataikkal úgy zavarják fel és világítják meg ezeket a lényeket, hogy temérdek kék szikraként varázslatos látványt nyújtsanak. Nem ritka, hogy az ifjú párok ilyen ünnepségekre időzítik egybekelésüket.
Hogy mi is a vonzata annak, ha egy település a mugliktól és technikájuktól teljesen elzárva él? Hadd meséljem el azt a történetet, amit én is csak úgy hallottam: vagy tíz éve történt, hogy egy repülő húzott el meglehetősen közel Szalamandra-Szentegyed fölött, és a lakosság húsz év alatti része pánikban tört ki, hogy a világ vége közeledik egy hatalmas átok képében. A kezdeti ijedség után együttes varázslatra készültek, hogy elpusztítsák a felettük süvöltő "átkot", de az gyorsabban robogott el felettük. Szerencsére, hiszen lett volna egy-két menetük a Mágiaügyi Minisztériummal ellenkező esetben.
Az idősek tájékozottabbak, de a fiatalok mit sem tudnak a muglik létezéséről. Iskolájuk konkrétan nincs, de otthonaikban és a közösségi házban az idősebbektől rengeteget tanulnak, viszont a tananyag még csak nem is érinti a muglikat. Bár akik a faluban maradnak, nem is feltétlenül használnák ezen információkat, de egy a településtől elszakadt szentegyedi varázslóifjonc bizony nem egyszer bajba keveredik tulajdonsága miatt. Elmondható viszont, hogy Szalamandra-Szentegyed azon kevés helyek egyike, ahol őrzik a varázslóhagyományokat, és olyan legendákat őriznek, amelyek másol már rég feledésbe merültek. Nagy hangsúlyt fektetnek a varázslásra, csemetéik kiválóan bánnak varázspálcáikkal.
Mindenki maga döntse el, vajon megérné-e ebben a faluban élni. Te odaköltöznél?

Érdekességek:
 • A legtisztább mágusfalu
 • Nincs ide vezető út, csak hoppanálással lehet megközelíteni
 • Aranyvérű családok lakják csak, nincs iskolájuk, házi neveltetést kapnak.
 • Nem ismerik a muglikat, a legzártabb mágusközösséget alkotják.


Látnivalók:
 • A települést körülvevő fákon ezernél is több pixi él, az ünnepek alkalmával kék fényük csodás látványt nyújt.


Dolánszky Alex munkája
Utoljára módosította:Daróczy Elizabet, 2022. október 16. 12:39
Hozzászólásai ebben a témában

Daróczy Elizabet
INAKTÍV


Őzgidácska sete, suta...
offline
RPG hsz: 154
Összes hsz: 759
Szalamanton
Írta: 2022. október 16. 07:25
| Link
Fekvése: Balaton, északi part, nyugati csücsök
Jogállás: Falu
Polgármester: Ifj. Vajda Richárd
Lakosságszám: 327 fő
Ismert családok: Bánffy, Lavoschki, Széphalmi, Tamaskovits

Történelmi áttekintés:
A történet szerint évszázadokkal ezelőtt élt egy velejéig romlott, gonosz varázsló, aki eltökélte, hogy minden muglival végez és, amikor ez megtörténik, a varázslók végre békében élhetnek.
Ezt azonban már az akkori varázslók többsége sem nézte jó szemmel, pedig azokban az időkben még sokkal többet jelentett az úgy nevezett tiszta vér és a varázslóönérzet. Végül a mágust a Balaton északi partjának nyugati csücskében sikerült bekeríteniük, és megölniük. Ekkorra azonban már több száz mugli áldozata volt gonosz tetteinek, és a közben mellé szegődött híveinek. A végső csatában tíz hős mágus – hat varázsló és négy boszorkány vesztette életét. Állítólag, amikor az ártatlanok kiontott vére a földre hullt, ott kinőtt egy virág, melyet később nagyezerjófűnek neveztek el, mai ismertebb nevén ez a boszorkányfű.
Az egykori csata helyén még ma is áll a hősök emlékműve – ez a város egyik terén található meg, a megölt muglik sírjaival együtt. A tíz hős sírja is megtalálható még, folyamatosan gondozzák őket és évente egyszer, május 7-én meg is koszorúzzák.
Ennek közelében lelhető fel Szalamanton falu, amely viszonylag új település, az 1600-as évek végén hozták létre. Mivel a falu a Balaton partján áll, ezért az itt élők elsősorban a turizmusból élnek, híresek a fesztiváljaik, és több közismert személyiség is Szalamantonban telepedett le.
A falu összetétele vegyes, bár legfőképpen félvérek lakják. Főszezonban főleg külföldi turistákkal találkozni a település utcáin, ellenben télen alig lézengenek emberek a faluban.
Bűnözés szinte nincs, az egyik legbiztonságosabb mágusfalunak nevezhető, ami köszönhető a Balatoni javító-nevelő intézet, valamint a bíróság közelségének, hiszen ezek miatt az aurorok gyakran megfordulnak Szalamantonban.


Érdekességek:
 • A Mirákulum nevű cirkuszi társulat központja, elsődleges előadóhelyük
 • Mágikus Dallamok Napja fesztivál helyszíne
 • Itt rendezik meg a Hőhűtő hetet
 • Bűbájos Bálint-napi mulatságok helyszíne
 • A Balaton közepén található a fiatalkorúak javító-nevelő intézete, ahová Szalamantonból szokták átszállítani a rabokat

Látnivalók:
 • A hősök sírjai, valamint a csata emlékműve, illetve a közelében épült múzeum, amely bemutatja, hogy mi történt akkor régen
 • Az ország fiatalkorú bűnelkövetőkre szakosodott mágikus bírósága ebben a faluban működik, szinte az összes fontosabb ilyen típusú tárgyalás itt zajlik le.


Merkovszky Ádám munkája
Utoljára módosította:Daróczy Elizabet, 2022. november 8. 22:46
Hozzászólásai ebben a témában

Daróczy Elizabet
INAKTÍV


Őzgidácska sete, suta...
offline
RPG hsz: 154
Összes hsz: 759
Taláros
Írta: 2022. október 16. 07:26
| Link
Fekvése: Püspökladány mellett
Jogállás: Falu
Polgármester: Ballay Benedek
Lakosságszám: 277 fő
Ismert családok: Veres

Történelmi áttekintés:
Talárost később alapították a többi mágusfalunál, mivel az alapítói nagyon sokáig megpróbáltak együtt élni a muglikkal, füves asszonyokként, emberekként ismerték őket. Az ország három részre szakadásakor döntöttek úgy, hogy ki szeretnének maradni a mugik harcaiból és biztonságos helyen nevelik fel a gyermekeiket. Történt ugyanis, hogy az általuk lakott Nyírbélteket is feldúlták a török seregek, s majdnem az összes család földönfutóvá vált, a házaikat felégették, a jószágaikat pedig elhajtották. Szerettek volna már meglévő falvakban letelepedni, ám a közelben lévő Szalamandra-Szentegyed nem fogadta be őket, mivel elítélték őket a muglikkal való közösködésük miatt.
Nem szerettek volna túlzottan messzire menni, így a mai Püspökladány közelében, 1529-ben megalapították a falujukat, melynek nem adtak rögtön nevet. Az elsődleges célja az volt az akkori körülbelül 30 embernek, ahogy biztonságban tudhassák magukat, hogy ne kelljen rettegésben élniük.  A falu alapítói között volt egy híres talárszabász is, Veres József, aki híres volt arról, hogy a gyengébb anyagból is minőségi talárt volt képes varrni. Később őt választották meg a polgármesternek- tekintve, hogy azon kevesek közé tartozott, aki képes volt írni-olvasni, s 1567-ben bekövetkezett halála után a tiszteletére Talárosnak keresztelték el a falut.
Az évek alatt a lakosság megtöbbszöröződött, mindenkit szívesen láttak a kis közösségükben.  Egyre jobb és jobb kapcsolatot ápoltak a többi varázslófaluval, sőt néhány külföldi mágusfaluval testvérfalukká váltak, így segítve egymás fejlődését.  A két világháború között több olyan családot fogadtak be, akiknek a biztonságuk érdekében menekülniük kellett a szülőhazájukból.    

Érdekességek:
 • A talárokat külföldre is innen szállítják, olyan híresen jó minőségűek. Különféle bűbájokkal ellátott talárokat, védőkesztyűket gyártanak a vállalkozásban, mely családiból ma már faluszintűre nőtte ki magát, kifejezetten keresik a tehetséges, fiatal szabászokat.
 • Nem mindegyik testvérfalut lehet megközelíteni hopphálózaton keresztül, ám Talárosról mind a 6 falu elérhető ilyen módon is.

Látnivalók:
 • A faluban található egy régi ösvény, mely mentén idősebb-fiatalabb fák sorakoznak, szám szerint 6 darab. Ezeket a testvérfalvak egykori polgármesterei ültették, a testvérük pedig a másik városban áll. Az ösvény végén áll egy park, a testvériség parkja.
 • Egy régi talármúzeum is talárható a talárszabászat emeletén, melyben 1200-as évekből származó talárok is találhatóak. Nyomon lehet rajtuk követni a divat fejlődését, illetve a talárkészítés rejtelmeibe is bevezetnek Veres József leszármazottjai.


Szendrei Véda munkája
Hozzászólásai ebben a témában

Daróczy Elizabet
INAKTÍV


Őzgidácska sete, suta...
offline
RPG hsz: 154
Összes hsz: 759
Üstöd
Írta: 2022. október 16. 07:26
| Link
Fekvése: Győrtől 20 km-re
Jogállás: Falu (visszaminősített)
Polgármester: Szabó-Monori Melitta
Lakosságszám: 132 fő
Ismert családok: Buchmeier

Történelmi áttekintés:
A település első írásos említése az 1300-as évek elejéről származik, ekkor költözött az addig lakatlan vidékre (a mai Győrtől kb. 20km-nyire délnyugatra) hat varázslócsalád, köztük Buchmeier Pál is, aki tíz évvel később megnyitotta első üstöntödéjét. Talán ez volt az, ami a falut elindította a gyárvárossá válás útján. 1425-ben itt nyitották meg az ország első mágikus édességgyárát, majd ötven évvel később egy játékgyárat is, bár akkor még mind a kettő céhes formában működött. Az ez után következő évszázadokban sokan azért költöztek az időközben várossá terebélyesedett Üstösdbe, hogy céheket, majd később manufaktúrákat és gyárakat hozzanak létre, vagy ezekben dolgozzanak. Mivel a települést a kezdetektől fogva álcázóbűbájokkal védték, nyugodtan fejlődhetett a mugli háborúktól mentesen. Virágkorát az 1800-as évek végén élte, ekkor vált világhírűvé a város hatalmas piaca, ahol a pletyka szerint minden megtalálható.
Az 1900-as évek elején a bűnözés elharapódzott a városban, egy híres banda a félvérek és a muglik kilakoltatását követelte, céljukat zsarolással, kínzásokkal és gyilkosságokkal akarták elérni. 1940-ig több, mint 230 ember hagyta el a települést, de a banda tagjait csak húsz évvel később tudták elfogni. Azonban az alapítóról sosem tudtak meg semmit. Sokan úgy gondolják, hogy később új tagokat toborzott, és így a csoport a mai napig tevékenykedik.
Manapság viszonylag kevesen lakják a helyet, és nem is vonzó az új lakóhelyet keresők körében, de turisták gyakran megfordulnak a városból mára faluvá visszaminősített településen. A hely régi pompáját nem sikerült helyreállítani, de erre próbálkozások az utóbbi években már nem is voltak. Érdekes, hogy az ember azt gondolná, egy ilyen településnek csak férfi polgármestere lehet, ám az elmúlt évtizedekben nők követték egymást a poszton.

Érdekességek:
 • A bevásárlónegyedben sok külföldi cég kisebb üzlete is megtalálható
 • A gyáraknak köszönhetően a település levegője füstös, az eget ritkán látni miattuk, ezért mindig félhomály uralkodik a városban.

Látnivalók:
 • A bevásárlónegyed, a város leghosszabb utcáját foglalja magában. A régi céhek maradványaiként kisebb-nagyobb boltokat találunk itt, melyekben csupa minőségi, kézzel készített terméket vehetünk. A boltok többsége a külföldi megrendelésekből él meg, mert már nincs akkora forgalom, mint a város fénykorában.
 • Az ország legnagyobb mágikus piaca, mely minden hónap harmadik vasárnapján a főtéren található meg. Hajnaltól késő estig a legkülönfélébb árusok portékái közül lehet válogatni, bár azért mindent nem árusítanak.
 • Játékmúzeum, ami a régi játékgyár épületéből lett kialakítva. Tizenkét szobában mutatják be a régi és új idők mágikus játékait, valamit egy helyiséget a muglik által kedvelt játékoknak is fenntartanak. A látogatás alkalmával mindent ki lehet próbálni, bár néhány dolgot csak felügyelet mellett.
 • Az édességgyár, ahol magyar mágikus édességeket lehet megkóstolni, és megtudni, hogyan készülnek.
 • Az öntöde, egészen pontosan a régi üstöntöde, bár csupán egy része szabadon bejárható, hiszen itt még ma is folyik termelés.


Merkovszky Ádám munkája

Hozzászólásai ebben a témában

Daróczy Elizabet
INAKTÍV


Őzgidácska sete, suta...
offline
RPG hsz: 154
Összes hsz: 759
Írta: 2022. október 16. 07:27 | Link

Látnivalók a világban


EGYÉB MÁGIKUS HELYSZÍNEK


"A Nagy", a jövendölő háza

A szegedi 7-es

Boszorkánysziget

Nemzeti parkok

Hozzászólásai ebben a témában


Oldalak: [1] Fel
Bagolykő Mágustanoda FórumSzabályok és információkVilágleírásÉrdekességek