37. tanév, szorgalmi időszak
Légy üdvözölve, kedves Látogató!
HírekFórumRegisztrációAz Iskoláról
Fórum Navigátor
Bagolykő Mágustanoda FórumSzabályok és információkÁlmodói tudnivalók

Oldalak: [1] Le | Téma száljai | Témaleírás
Doléance Arslí na Fírinne
INAKTÍV


bűbáj pápa
offline
RPG hsz: 186
Összes hsz: 6722
Írta: 2012. szeptember 17. 11:16 | Link

Kezdő és haladó rangok


A fórumon alapvetően kétféle diákrangot különböztetünk meg, a kezdőket és a haladókat. A tanárok és a rajtuk kívüli más, speciális karakterek (melyek úgyis csak haladó ranggal kérvényezhetőek) már feltételezik a haladó rangot.

• A kezdő diákok általában frissen regisztrált felhasználók, vagy szerepjátékukban az elvárt szintet nem hozó régebbi tagok, akiknek még gyakorolnia kell az írást. Minden diák kezdő szintről indul.

• A haladó ranggal rendelkező fórumozók már képesek úgy írni szerepjátékos hozzászólásaikat, hogy azok az oldalon elvárt követelményeknek megfeleljenek. Haladó mivoltukat a diákrangjuk melletti (H) jelöli. Ám ha egyszer megkapták ezt a rangot, az nem jelenti, hogy úgy is maradnak – romló játéknál vagy akkor, ha az álmodó nem működik együtt az oldal szabályzatával (a fórumszabályzattal, az etikettel, a szerepjátékos témákra vonatkozó szabályzattal) a Navigátorok egy figyelmeztetés után elvehetik a H rangot, míg a játékos nem hozza újra a megfelelő színvonalat.

Miért jó haladónak lenni?
Azon kívül, hogy a diákkarakterek rangja mellett a (H) jelölés hirdeti, hogy nem kezdő játékosról van szó, a haladó diákok több szerepjátékos témát is láthatnak. Ide kattintva megtekinthetitek, mely témák haladóak illetve melyek a kezdők, azaz mi az, amit csak haladó rangú felhasználók láthatnak, melyeket láthatja bármely tag. Ezen felül a minimum mondat- és szószám a felére redukálódik, ami elősegítheti a pörgősebb, szabadabb szituációk kijátszását.
Ezen kívül egyes pályázatokon (például a prefektusi pályázatokon) kizárólag haladó rangú diákok indulhatnak; továbbá multikaraktert csak haladóként igényelhetsz.
Utoljára módosította:Ambrózy Henrik, 2021. december 10. 20:45
Hozzászólásai ebben a témában
Doléance Arslí na Fírinne
INAKTÍV


bűbáj pápa
offline
RPG hsz: 186
Összes hsz: 6722
Írta: 2014. július 13. 20:23 | Link

Hogyan lehetsz haladó?


Hogy egy karakter haladó lehet-e, az ellen vagy mellett a prefektusok érvelhetnek a prefektusi fórumrészen, a végső döntést viszont a  prefektusokért felelős Navigátor hozza meg.
A haladóvá válás úgy történik, hogy ha egy prefektus vagy a házadba járó gólya-segítő tag észreveszi, hogy megfelelsz az alant felsorolt haladó kritériumoknak, beajánl téged a prefektusoknál. A prefektusi gárda véleményezi a játékodat, és ha a Navigátorokkal egyetértésben megfelelőnek találja hozzászólásaidat, megkapod a haladó rangot.
Ha úgy érzed, megértél a haladó rangra, írj erről baglyot házbéli segítődnek, vagy ha nincs ilyen, házvezetődnek, aki ha maga is egyet ért veled, felterjeszt haladónak, ha pedig még finomítani való van a játékodon, segít neked fejlődni.


Egy játékos haladóvá válásának kritériumai:
 • Minimum 30 szerepjátékos (RPG) hozzászólás.*
 • A hozzászólásokat jellemezze a fórumos szerepjátékot illető szabályok betartása. (Ezeket jelenleg itt találod.)
 • Minimum 10-12 mondatos vagy 200-210 szavas hozzászólásai legyenek, amelyek megfelelnek a magyar nyelvtani szabályoknak* - vagy legalábbis azok többségének -, nem tartalmaznak sok elgépelést, és mentesek az olyan rövidítésektől, mint a "hogy" helyett "h".
 • Áttekinthető, értelmes hozzászólásokat alkosson, melyek igazodnak az adott játék addigi történéseihez, illetve helyszínéhez. (Pl. a nagyteremben nem folyik folyó)
 • A hozzászólás legyen összeszedett, tartalmas. Nem muszáj kilométeres hosszúságúnak lennie, hiszen nem az számít, hány szóból áll, hanem hogy milyen a minősége.
 • Ne irányítsa a másik karakterét, de írásmódja legyen "előre vivő", segítse a másik játékost abban, hogy az válaszolni tudjon a hozzászólásra. (Ha mindig csak arra reagálsz, amit a másik csinál, de nem teremtesz újabb helyzetet, nem viszed előre a cselekményt, vagy nem kérdezel valamit, amire a másik válaszolhat, megnehezíted a dolgát az újabb hozzászólás írásában.) A karakter jellemétől telhetően legyen kezdeményező.
 • Írása ne legyen csapongó, kivéve, ha a karakter jelleme ezt indokolja.
 • A karakter által végrehajtott cselekmények ne rugaszkodjanak el a valóság talajától; legyen szem előtt tartva, hogy mi az, amit elsőévesként, 14 évesen tanulhatott, illetve tudhat. A játék nem attól lesz élvezetes, ha mindenki szuperhőssé válik.
 • A karakternek legyen egy elképzelt, hihető előtörténete. Ha az apja egyik nap minisztériumi dolgozó, akkor másnapra ne legyen utcaseprő. Mellőzzük a "tömeggyilkos menekült árva gyerek" jellegű háttértörténeteket.
 • Ne, vagy csak nagyon indokolt esetben írjon „off-hozzászólásokat”, azaz álmodói megjegyzéseket a bejegyzésében.
 • Amennyiben egy prefektus vagy tanár a felhasználóra rászól vagy tanácsot ad, tartsa tiszteletben az általa elmondottakat, igyekezzen megfogadni a szavakat.

* Multikarakternél, illetve visszatérő haladó játékosnál a (H) ranghoz ez nem feltétel, a haladó játékosok multikarakterei automatikusan megkaphatják a (H) rangot, ha kérik.

* Ahhoz, hogy Haladó lehess, szükséges, hogy a hozzászólásaid megfeleljenek a magyar helyesírás szabályainak. Tudjuk, hogy sokszor ezek nem egyszerűek és nem is veszünk véresen komolyan néhány hibát, azonban a hozzászólásod szebb és érthetőbb lesz, ha odafigyelsz néhány apróságra.

Melyek ezek?

Központozás: Azért fontos a helyes használatuk, hogy a mondatok érthetők, tagoltak legyenek. Ha nem vagy biztos benne, hogy hova kell vesszőt tenni, vagy ha gondolkodóba ejt egy párbeszéd központozása, esetleg az idézés jelent nehézséget, akkor kattints a linkre, ahol segítséget találsz!
Központozás, idézés és párbeszéd

Az idegen nevek toldalékolása: Rengeteg külföldi diák van nálunk, akiknek ha írsz, könnyen kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy toldalékolni kell a nevet. Hogy ezt helyes módon kivitelezhesd, fusd át a következő oldalt!
Idegen nevek, szavak toldalékolása

Amennyiben még így is gondot okoz valami, fordulj bátran bármelyik prefektushoz vagy a segítődhöz!
Ilyen egy haladó hozzászólás:

(Zentai Enikő tollából)

- Hát, persze - vigyorogtam vissza a fiúra, és nem világosítottam fel, miszerint a sünök a kedvenceim. De ki ne imádná ezeket a tündéi rovarevőket, akik a veszély érzetére azonnal szőrös gombolyaggá transzformálódnak. Én szerettem velük összebarátkozni a közös kirándulások során. Így lettek Panninak is ők a kedvencei. Az ikreket egyelőre jobban érdeklik a kutyák és az autók: az optimális lény szerintük a fent említett két faj keresztezése lenne.
- Szeretem a kihívásokat - feleltem, és újabbat kortyoltam a kezemben lévő kávéból. Lehet, fölösleges kimondani ilyesmit, de szerintem köztudott tény, hogy csak az megy tanárnak, aki szereti a kihívásokat - a tanárok szerint. A diákok szerint pedig csak a szadista emberek mennek tanárnak.
- Tényleg? - pillogtam nagy szemekkel a nagyterem helyét hallva, mintha bizony most valami eszméletlen nagy titkot tudtam volna meg. Hozzáfűzhettem volna azt is, még, hogy én csak egyszer érkeztem meg az iskolába, azóta a bejárati csarnok közelében sem voltam, de nem akartam túlragozni a témát. Csak bólintva jelzem, hogy értettem, és megjegyeztem, akit itt kapok el, halál fia vagy lánya. Miközben fölfelé indultunk, ezúttal elvileg a keleti szárny felé, csevegő hangon megkérdeztem:
- És mi az iskolában szokásos büntetési rendszer?

Utoljára módosította:Adam Kensington, 2018. november 17. 23:38
Hozzászólásai ebben a témában
Maja Bojarska
INAKTÍV


méhecske° | mom, the bee°| babygirl°
offline
RPG hsz: 1311
Összes hsz: 4929
Írta: 2019. október 24. 12:47 | Link

A hozzászólások formai követelményei


Hozzászólást bármilyen témába (topicba) írhatsz, kivéve a szabályzat-jellegű témákat, az archívumot, valamint azokat a topicokat, ahol ez nem engedélyezett a prefektusokon kívül más diákok számára (pl. Hógömb).

A fórumon megírt összes hozzászólásaid számát a profilodon az "Összes poszt" melletti szám jelzi, míg ha csak a szerepjátékos hozzászólásaid számára vagy kíváncsi, azt a "Szerepjátékos poszt" feliratnál találod. El is olvashatod ezeket a hozzászólásokat egy tag profiljára lépve, a bal oldali "Összes poszt" vagy "Összes RPG poszt" feliratra kattintva.

Néhány kikötés van a csevegő témákba írt bejegyzésekkel kapcsolatban, de főleg a szerepjátékos hozzászólásoknak vannak kritériumai. Minden fontos szabályt a hozzászólások milyenségéről összeszedtünk neked:

I. Formai követelmények mind álmodói, mind szerepjátékos témákban:
 • Hozzászólások betűtípusa: A fórumon megadott alap betűtípus.
 • Hozzászólások betűszíne: Kötelezően az alapértelmezett fekete.
 • Hozzászólások betűmérete és stílusa: A betűméretet kérjük, hogy hagyja mindenki a normál beállításon. Dőlt és vastag (félkövér) betűkkel írni indokolt esetben és helyeken megengedett (fontos mondandó; párbeszéd kiemelése), de ne az egész hozzászólás kerüljön kiemelésre.
 • Szerepjátékban használt jelölések: - ... - : a gondolatjelet a párbeszédeknél alkalmazzuk, így azon mondat elejére és végére is kitesszük, amit a karakterünk kimondott; ~ ... ~ : hullámos jelek közé illesztünk be minden olyan mondatot, amit a karakterünk csak gondol, de nem mond ki hangosan; * ... * : - csillagokkal a cselekvést szoktuk jelezni (ez a Bagolykő rendszerében elhagyható, tehát írhatsz úgy, ahogy egy könyvben szokás)
 • Képek: Képek beillesztése a hozzászólásokba csak az álmodói, csevegő témákban megengedett. A szerepjátékos témákban csak engedéllyel rendelkezők rakhatnak be képeket a hozzászólásukba.


II. A hozzászólások hosszúságára vonatkozó szabályok:
 • A szerepjátékos témákban a hozzászólás minimális hossza 5 mondat vagy 100-110 szó! Használjátok a fantáziátokat, írjátok le a cselekvéseket, ne csak rövid, odavágott mondatokból álljon a játék.
 • Az általános témákban (csevegőkben) elvárt, hogy betartsd a legelső hozzászólásba írt követelményeket (különös tekintettel az OFF csevegőre). Ezen felül szóminimumot nem szabunk.
 • Azon játékosok, akik nem rendelkeznek Haladó ranggal, viszonylag hosszú, 10-12 mondatos vagy 200-210 szavas hozzászólásokat kell írjanak, eltérően a haladóktól, akiknek elegendő az 5 mondat vagy 100-110 szó. Mivel a kezdők még csak most ismerkednek a szerepjátékkal, a fejlődésükhöz elengedhetetlen, hogy megtanulják ennek alapjait, magukat kifejezni, ám a Haladó rang elérésével e korlát felére csökken. A haladó hozzászólások követelményeiről itt olvashatsz bővebben.

Aláírásokkal kapcsolatos tudnivalók


Megfelelő és engedélyezett egy aláírás, ha:
   -   maximum 580px szélességű
   -   van háttérben vagy rajta kis minta, ikon, ábra, de nem zavaró (pl.: nem neonos, nem nagy, illetve kivágott png vagy gif formátumú ábra)
   -   tartalmazhat teljes képet, ha annak maximum mérete 200x60px
   -   tartalmilag nem zavaró

Nem megfelelő és nem engedélyezett egy aláírás, ha:
   -   580px szélességet túllépi, vagy magasságban túlzó
   -   tartalmilag zavaró, szabályba ütköző
   -   zavaróan rikító, hátteres (pl.: erősen neonos, túl nagy)
   -   a teljes képi elem meghaladja a 200x60px méretet

Utoljára módosította:Ambrózy Henrik, 2021. december 10. 20:42
Hozzászólásai ebben a témában


Brownie°|Hápi°|Commander Sunshine°|Bee Happy°

Oldalak: [1] Fel | Téma száljai
Bagolykő Mágustanoda FórumSzabályok és információkÁlmodói tudnivalók