37. tanév, szorgalmi időszak
Légy üdvözölve, kedves Látogató!
HírekFórumRegisztrációAz Iskoláról
Fórum Navigátor
Bagolykő Mágustanoda FórumSzabályok és információkÁlmodói tudnivalók

Oldalak: [1] Le | Téma száljai | Témaleírás
Doléance Arslí na Fírinne
INAKTÍV


bűbáj pápa
offline
RPG hsz: 186
Összes hsz: 6722
Írta: 2012. szeptember 17. 10:58 | Link

A fórum témáiról

A fórumon alapvetően kétféle lehet a téma (azaz topic) jellege: szerepjátékos, illetve álmodói. A szerepjátékos témákban a karakteredé a főszerep, az ő kalandjait játszod ki. Az álmodói téma minden más, ami nem a karakteredhez kapcsolódik, ahol te magad, azaz az álmodó nyilvánulhat meg. Ilyenek a csevegők, a játékok, és a házak vagy egyes klubok közösségi fórumtopicjai.

A Bagolykő fórumán a szerepjátékos témák dőlt betűvel jelzettek, és a következő alfórumokban találhatóak:

- Bogolyfalva,
- A kastélyt körülvevő vidék,
- Nyugati szárny,
- Keleti szárny,
- Északi szárny,
- Déli szárny,
- Bagolykőtől távol.

Szerepjátékos színterek ezen kívül a házak körleteiben is vannak, más háznál más-másfélék, de például a hálókörletek és a klubhelyiség is ilyenek. A dőlt betűs névről ismered fel, a házadban melyek szerepjátékos helyszínek.

Az álmodói témák némelyikében szabályokat és hasznos információkat találsz (mint például épp itt:), másokban kedved szerint cseveghetsz a többi számítógép előtt ülő taggal. Az efféle topicok gyűjtőhelye a fórumon az Álmodói részleg.


RT és NRT témák

A szerepjátékos témák valaha kétfélék lehettek: valós idejűek (RT) vagy időn kívüliek (NRT). Nálunk jelenleg minden fórum minden témája NRT, de ez nem zárja ki azt, hogy a játékosok valós időben játsszanak az adott helyszínen!
A házvezető döntése alapján az egyes házakban előfordulhatnak RT témák, ahol csak valós időben lehet játszani. Ha egy téma valós idejű, azt a neve melletti "(RT)" jelzés mutatja.

Mi az az RT pontosan?
Az RT játékok a valós idő szerint történnek, azaz ha vasárnap délben küldöd el a hozzászólásod, akkor a játékban is vasárnap déli tizenkét óra van. Valamint ez egy folyamatosan tartó játék, ami egy nap, de akár csak egy délután alatt zajlik le. (Erre jelenleg a fórumon egyedi szabályokkal mondatszámot illetően (nem kötelező az kezdő illetve a haladó minimum) is lehetőség van, ITT.)

Mi az NRT?
Az NRT témákban bármilyen idősík kijátszható, attól függetlenül, hogy a valóságban hány óra van. Itt lassabb a játékidő, akár napok is eltelhetnek két hozzászólás között, sőt hetek is, mire a végére értek.
Az időn kívüli játékoknál nincs előre meghatározott időjárás, sem napszak, ezt az első hozzászólás dönti el – épp ezért, ha az előtted lévő hozzászólásban reggel van, értelemszerűen igazodnod kell hozzá.
Utoljára módosította:Maja Bojarska, 2018. augusztus 20. 17:44
Hozzászólásai ebben a témában
Janey Forerst
INAKTÍVoffline
RPG hsz: 139
Összes hsz: 1627
A fórumhasználat szabályai
Írta: 2012. december 27. 00:17
| Link

A fórumhasználat szabályai


Ezek a szabályok mind az OFF-os (álmodói), mind pedig a szerepjátékos témákra vonatkoznak. Betartásuk minden álmodó számára kötelező, a szabályok megszegése - a súlyosságtól függően - álmodói figyelmeztetést vagy büntetést vonhat maga után.

 • A karaktereiddel kéthetente köteles vagy látogatni az oldalt, különben inaktív listára kerülsz és a karaktered törlődhet. Ha előreláthatóan két hétnél hosszabb időre leszel távol, a karakteredet karanténba helyezheted.
 • Egy álmodónak több karaktere csak engedéllyel lehet az oldalon. Erről bővebben ITT tájékozódhatsz.
 • Különleges képességű vagy fajú karaktert csak engedéllyel hozhatsz létre, erről ITT olvashatsz bővebben.
 • Az álmodói témákban minden esetben tartsd tiszteletben a másik véleményét, kerüld a durvaságot. A vita nem tiltott, azonban a többi álmodó sértegetése igen. Másokat sértegetni, gúnyolni még bagolyposta útján is tilos.
 • Mellőzd a káromkodást, politizálást, vallási témákat, a csevegő témákban a reklámot. Álmodói témákban káromkodni semmilyen formában nem szabad.

Ha a közösség egészére káros viselkedést tapasztalsz, úgy érzed, akár bagolyban, akár más csatornákon egy álmodó sérteget, zaklat vagy netalán molesztál, kérünk, azonnal jelezd a Staff felé, hogy cselekedhessünk. A névtelenségedet megőrizzük.
Utoljára módosította:Maja Bojarska, 2019. szeptember 13. 16:50
Hozzászólásai ebben a témában
Emma McNeilly
INAKTÍV


zsiráfmami ¤ emmus
offline
RPG hsz: 266
Összes hsz: 15046
A szerepjátékos hozzászólások tartalmi követelményei
Írta: 2015. február 8. 14:43
| Link

A szerepjátékos hozzászólások tartalmi követelményei

Ezek a szabályok a szerepjátékos hozzászólásokra vonatkoznak. Betartásuk minden álmodó számára egyformán kötelező, a szabályok megszegése - a súlyosságtól függően - álmodói figyelmeztetést vagy büntetést vonhat maga után.

 • A szerepjátékos hozzászólások kapcsán vedd figyelembe, hogy az ott leírtak a karakterre, nem az álmodóra vonatkoznak. A karakterek közti vita, konfliktus és durvaság nem tilos, azonban ez egyedül a szerepjátékban megengedett.
   
 • Szabad a karakter beszédében idegen nyelvet használni, de ha nem derül ki a szövegkörnyezetből, hogy miről szól a párbeszéd, fordítás mellékelése szükséges. Ha ez nem történik meg, bármelyik moderátortól figyelmeztetést kaphatsz ennek javítására!
   
 • A fórum egészére az ún. 16-os karikás (16 éven aluliak számára nem ajánlott) besorolás érvényes.
   
 • Nem tilos a káromkodás, nem is kell lenyíló hszbe tenni, azonban kérünk mindenkit, hogy lehetőleg a józan ész határain belül maradjon a káromkodások mennyisége.
   
 • Az alkoholfogyasztás és dohányzás említése a szerepjátékon belül megengedett, ezért csak szerepjátékosan kaphatsz büntetést. Mindezek azonban feleljenek meg a fórum szabályzatának többi pontjának, ha a játék durva és irreális, a moderátorok figyelmeztethetnek érte.
   
 • Drogfogyasztás leírására és szexuális tartalomra csak felületesen, konkrét részleteket kerülve, utalás szinten van lehetőség nyílt fórumon. Ezzel kapcsolatos további információkért, ha nem vagy biztos a dolgodban, keresd a Navigátorokat.
   
 • A szerepjáték világában deviáns viselkedés, például erőszak kijátszása a realitás és a jó ízlés határain belül nem tiltott. Azonban, ha úgy érzed, hogy a játékod esetleg a fórum szabályait sértheti, az ügyben nyugodtan keresd a Navigátorokat, akik szívesen segítenek a kérdésben.
   
 • Lehetőség van a fórumon bárhol ún. 18-as karikás (18 éven aluliaknak nem ajánlott) tartalmú játékra, betartva a hozzá fűződő szigorú formai követelményt, mely a következő: az ilyen jellegű szerepjátékos hozzászólásban alapvetően csak a címzés látható, mely után lenyílik egy figyelmeztetés a 18-as karikás tartalomra és ezt követi újabb lenyílóban maga a hozzászólás.
  Kötelezően használandó forma KATT
  Példa KATT
Utoljára módosította:Daróczy Elizabet, 2022. október 23. 19:47
Hozzászólásai ebben a témában
Dwayne Warren
INAKTÍV


officer friendly
offline
RPG hsz: 1645
Összes hsz: 3684
Szerepjátékos etikett
Írta: 2015. július 20. 17:57
| Link

Szerepjátékos etikett


Szupererő, szuperagy
A karaktered a legtöbb esetben gyermek, és általában nem rendelkezik Dumbledore varázserejével. Mindenki igyekszik a legjobbat kihozni a karakteréből, ám a jó játékos a realitás talaján marad. A tökéletes külsejű, hibátlan modorú, különösen tehetséges és emberfeletti fizikummal rendelkező karakterek unalmasak, bosszantóak lehetnek. Engedd el a fantáziád, és ne félj emberi gyengeségeket, hibákat adni a karakterednek!

Kiforratlan jellem
Nem csak fizikailag, ám jellemileg is alkalmazkodj a karaktered életkorához! Bármennyire lehet bátor a karaktered, egyedül az erdő mélyén egy tizennégy éves gyerek természetesen fél. Színesítsd hát az érzelmeit! Gyermekkorban szintén nem valószínű, hogy máris ősi ellenségeket szereztél magadnak.

A Megmásíthatatlan Múlt
Tegnap még halott volt mindkét szülőm. Ma már nem. Tegnap azt játszottam, vannak testvéreim, ma már egyke vagyok, a szülőországom pedig állandóan változik. Ha egy mód van rá, kerüld az ilyesmit. A karakter megalkotásánál gondold végig a legalapvetőbb adatokat, a játék során pedig tartsd ahhoz magad!

Hé, az az én karakterem!
Gyakori hiba a kezdő szerepjátékosoknál, hogy a történet továbbvitele érdekében olyan szavakat adnak játszótársuk szájába, olyan cselekedeteket végeztetnek el vele, amit a másik önszántából nem tett volna meg. Figyelj arra, hogy te csak a te karaktered és a kettőtök környezete (festmények, házimanók, arra szaladó ismeretlen diáktárs, betoppanó tanár, enyhe időjárás-változás) felett "uralkodhatsz". Ne írd meg, mit tett a játszótársad, amit előtted ő le nem írt, kivéve, ha ő előzetesen (például bagolyban) erre engedélyt adott neked!
Ha a másik megkér, hogy ne irányítsd a karakterét - mert ezt a cselekedetet Így hívják -, kérj tőle elnézést, és javítsd ki a hibát, ha kéri!

Szabad történetvezetés
Amikor játszani kezd, szinte mindenki elképzeli annak a kimenetelét és, hogy mi fog történni, ám a játékostárs egy-egy megmozdulása könnyen más mederbe terelheti az eseményeket. A jó játékosból nem válthat ki megütközést, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy előre kitalálta, hanem alkalmazkodik az új helyzethez.

Ha megtörtént - hát megtörtént!
Megeshet, hogy a játék során veszélyes, vagy ne adj' Isten, kínos helyzetbe sodrod a karakteredet. Ez a játék természetes velejárója, fogadd és tűrd becsülettel, utólag pedig semmiképp se hozd a játékostársad kellemetlen helyzetbe azzal, hogy a játékot utólag módosítod, hogy a karakterednek előnyösebb legyen. Ha kiugrottál a kamion elé, már nem lehet visszacsinálni - amit egyszer a játékban leírtál, az bizony megtörtént.

A Mesélő
Az oldalon él egy különleges karakter, a Mesélő. Neki az a feladata, hogy a kalandra vágyókat fordulatos mesébe csöppentse, vagy váratlan izgalmat csempésszen egy-egy már futó játékba. Ha a Mesélő megjelenik a játékodban (akár kérésre, akár magától), a hozzászólásait köteles vagy figyelembe venni és reagálni rájuk.
A Mesélő meséi érdekesek, szórakoztatóak szoktak lenni, de ha te épp nem szeretnéd, hogy váratlanul meglepjen téged a játékodban, mert te és társad magatok akarjátok szőni a szálakat, a játék első hozzászólásának fejlécében elhelyezett [zárt] jelöléssel jelezhetitek neki, hogy nélküle is boldogultok. Ezt azonban az alábbi témákban nem tehetitek meg:
 • Kínzókamra
 • Kísértetház
 • Bogolyfalvi Hivatal
 • Magyar Mágiaügyi Minisztérium
 • Erdő mélye

Ha azonban külön szeretnéd a Mesélőt felbukkanását, mert szükséged van rá valami fontos életesemény kijátszásában vagy egyszerűen hiányolod a játékaidból, írj neki baglyot! A mesélő nem arra való, hogy kérésre teljesen kiszámított pályán futó NJK-t játsszon ki (pap az esküvőn esete), de szívesen beszáll bármilyen ötletbe, hogy izgalmassá tegye a játékod. Ha tehát konkrét dologban kéred a segítségét, vagy csak szeretnéd rábízni magad valahol, keresd nyugodtan.

Kieg.: A zárt játék jelzése kizárólag a mesélőkre vonatkozik, így a csínytevéses, szabályszegéses játékokba tanár és prefektus ezentúl is bármikor megjelenhet!

Tanulóvezetőket ledudálni az útról nem szabad!
Látod, hogy tegnap regisztrált és látod, hogy játszani szeretne, ez egyelőre azonban még döcögősen megy. A jó játékos nem űz gúnyt a kezdőkből, sem a szerepjátékban, sem pedig álmodói szinten, hanem példát mutat és gyámolítja őket! Ne felejtsd el, te is voltál kezdő valamikor, akkor pedig nagyon jól esett a tapasztaltabbak segítsége. Játssz velük és lásd el őket jó tanácsokkal!

Utoljára módosította:Weiler Dante, 2020. március 30. 17:31
Hozzászólásai ebben a témában

ISTP-T: a virtuóz

Oldalak: [1] Fel | Téma száljai
Bagolykő Mágustanoda FórumSzabályok és információkÁlmodói tudnivalók