32. tanév, szorgalmi időszak
Légy üdvözölve, kedves Látogató!
HírekFórumRegisztrációAz Iskoláról
Fórum Navigátor

Ki Online?
Hírek:

Kérünk mindenkit, hogy ellenőrizzétek a drive-ban beadott multikarakterek esetén a hozzáférési beállításokat! Akiét nem tudjuk megnyitni vagy elolvasni, azét automatikusan elutasítjuk!
Bagolykő Mágustanoda FórumSzabályok és információkVilágleírás

Oldalak: [1] Le | Témaleírás
Dwayne Warren
INAKTÍV


officer friendly
offline
RPG hsz: 1578
Összes hsz: 3611
Írta: 2014. december 3. 12:54 | Link

A varázslók származása


Vérminőség


Noha bármelyik ember születhet mágikus képességekkel, a varázslatra való érzékenység családon belüli halmozódást mutat, tehát egy újszülött nagyobb valószínűséggel lesz mágus, ha a felmenői között is előfordultak varázslók.

A múltban a származásnak nem csak a muglik, de a mágusok körében is komoly jelentősége volt, így kialakult a varázsosok vértípus szerinti megkülönböztetése. Mára ez a tiszta vérű varázslócsaládok háttérbe szorulásával és felvilágosulásával egyre inkább háttérbe szorul, továbbá a Minisztérium mindent megtesz a származástól független egyenlőség megteremtésére.

Mostanra bebizonyosodott, hogy a vérminőség semmiben sem befolyásolja a mágikus képességeket, muglik és varázslók gyermeke is lehet kiemelkedően tehetséges. Ugyanígy a veleszületett képességre való hajlam sem gyakoribb egyik vagy másik körben.

Egy kis genetika: Egy mugli-mágus pár gyermeke szinte biztosan maga is képes lesz varázsolni. Ennek pontos okát egyelőre nem ismerik, azonban az biztosnak tűnik, hogy egy családban, ahol "felüti a fejét a mágia", hosszú generációkon keresztül domináns tulajdonság marad.

Tradicionálisan a következő vértípusokat különböztetjük meg:


Tiszta vérű mágusok
"Aranyvér"

A valóságban a teljesen tiszta vérű mágus meglehetősen ritka. Azok a mágusok nevezhetik így magukat, akiknek a családfájukban öt generációt visszamenőleg egyetlen varázstalan felmenő sem szerepelt, manapság ősi aranyvérűeknek nevezik magukat. A vér "tisztaságát" a családok gyakran rokonházasságokkal tartják fenn, tagjaik általában összetartók, büszkék a származásukra. Jellemzően hagyományőrző, mugli tárgyaktól és módszerektől elzárkózó életet élnek, bár mára a muglikkal szembeni megvetés egyre alábbhagyóban van.
Napjainkban egyre kevésbé jellemző, de a régebbi korokban a család részéről megvetés övezte azt a tagot, aki varázstalannal házasodott; általában kitagadták a családból, hogy elkerüljék a családfa "szennyeződését". Kegyetlen módon ugyanez a sors várt azokra a gyermekekre, akik kvibliként, varázslatra való hajlam nélkül születtek. Őket a család legtöbbször titokban tartotta vagy örökbe adta, elkerülve a szégyent.
A tiszta vérű máguscsaládok megfogyatkozásával manapság azokat a varázshasználatra képes embereket nevezzük így, akiknek mindkét szülőjük mágikus képességekkel rendelkezik, figyelmen kívül hagyva a nagyszülők vérminőségét. A negyed-, háromnegyed-vér kifejezést az ezredforduló óta nemigen használják, legfeljebb teljesen tiszta vérű máguskörökben.
Az "aranyvérű" kifejezés a "sárvérűvel" szemben nem számít sértőnek, használata a közéletben, médiában mégis kerülendő.


Fél- vagy kevertvérűek

Félvérnek nevezzük azokat a mágusokat, akiknek csak az egyik szülőjük képes mágia használatára. Nevelkedhetnek a mugli- vagy a varázsvilágban, a szülők döntésétől függően, bár utóbbi sokkal gyakoribb. Számukra előnyös, hogy többnyire mindkét világ szabályaival tisztában vannak, bárhová képesek beilleszkedni.

Azokat, akiknek a felmenői közt vegyesen találhatók mágusok és muglik, egyszerűen kevertvérűeknek nevezzük, elkerülve a negyed-, nyolcad-, tizenhatodvér megnevezést. Bár manapság leggyakrabban a szülők alapján határozzuk meg egy gyermek vértípusát, mégis vannak, akik ragaszkodnak ehhez a megnevezéshez, büszkén hirdetve a "színes" családot.

Manapság a fél- vagy kevertvér a leggyakoribb; kifejezésként csak az előbbi forog köznyelven.


Varázstalan szülők gyermeke
"Sárvér"

Gyakran megesik, hogy egy mugli párnak születik mágiára érzékeny gyermeke. Bár a legtöbb esetben sok generációra visszamenőleg találhatunk mágus vagy kvibli felmenőket, ha a nagyszülők muglik voltak, a gyermeket ebbe a kategóriába soroljuk.
Sokkal praktikusabban: amennyiben a mágus a varázsereje jelentkezéséig nem ismeri a varázsvilágot, mugliszármazásúnak minősül. Nagyon ritka esetben, ha kvibli szülők nevelik mugliként gyermeküket, annak mégis varázsereje jelentkezik, a háttere és világismerete miatt szintén mugli származásúnak minősülhet.

A varázstalan szülők gyermeke akkor értesül a varázsvilág létezéséről, amikor megkapja az iskolai levelét. Ekkor az iskolából valaki meglátogatja a családot, aki felvilágosítja őket a tudnivalókról, válaszol a szülők kérdéseire. A Minisztériumban is képzett szakemberek dolgoznak azon, hogy a lehető legkönnyebbé tegyék az új helyzet elfogadását, mind a gyermek, mind a szülők oldaláról. A beszélgetés során azonban egy dologgal mindenképp tisztában kell lenni: bár a szülők is közvetve kapcsolatot teremtenek a varázsvilággal gyermekükön keresztül, számukra azonban mindössze a lehető legkevesebb információt szabad átadni. Ők továbbra is muglik maradnak, akiknek a mugli világban kell élniük. Kirívó esetekben a minisztériumok szakemberei gátló bűbájt szórhatnak a család mugli tagjaira, hogy ne tudják kiadni a varázsvilág titkát.

A "sárvérű" megnevezés sértő, becsmérlő szónak minősül, ennek médiában való használata kerülendő. Vannak azonban mugliivadékok, akik kifejezetten kérik, hogy így emlegessék őket, jelezvén, a származás semmit sem jelent.

Mágus szülők varázstalan gyermeke
"Kvibli"

Gyakorlatilag ez a csoport a mugliszületésű varázslók ellentéte: varázslószületésű muglik. Valamelyest azonban mégis elütnek azoktól a mugliktól, akik a családjukban élő varázsló miatt esetleg tudnak a varázsvilágról. A kviblik nem képesek varázslásra, és sok olyan dolgot nem vesznek észre, amelyet a mágusok igen (pl. dementorok), de valamelyest jobban érzékelik a varázsvilágot, mint a muglik (a kiábrándító bűbáj nem hat rájuk; a varázslények ugyanúgy ragaszkodhatnak hozzájuk, mint varázslótársaikhoz).
A kvibliséget a varázslók általában nagy csapásnak, szégyennek tartják, de maga a kvibli szó nem pejoratív. Akadnak a varázslószületésű varázstalanok megsegítésére tanfolyamok, de ezek eleddig hatástalannak bizonyultak.
Utoljára módosította:Maja Bojarska, 2019. október 24. 10:25
Hozzászólásai ebben a témában


Reviczky Emma
INAKTÍV


zsiráfmami ¤ emmus
offline
RPG hsz: 266
Összes hsz: 15053
Írta: 2016. március 7. 14:57 | Link

A mágiáról általában


A mágia nehezen meghatározható fogalom, melynek mivoltával a mágusok sincsenek teljesen tisztában. Ami biztos, hogy az erő, amit mágiának nevezünk, mindent átjár, és mindenhol jelen van - azonban nem minden élőlény képes uralni és érzékelni jelenlétét. Nem csak az emberek között akadnak, akik használják a mágiát: körülöttünk mágikus lények és növények is élnek. Értelmi színvonaluktól függetlenül, önkéntelenül rendelkeznek varázserővel.

Ahogyan a varázslények, az emberek is képesek ösztönösen használni a mágiát. Ez következik be, amikor a fiatal korú varázsló először mutatja meg képességét és akaratlan használja azt. Az emberek számára viszont, ha magasabb szintű varázslatot szeretnének használni, tárgyakra van szükségük, hogy erejüket fókuszálni tudják.

A nyugati varázsló varázsláskor varázspálcát használ. Ezek anyagát a pálcakészítő mesterek mágikus erejű fákból nyerik, majd a pálca "lelkéül" szolgáló magot helyezik belé. Leggyakrabban sárkány-szívizomhúrt, vélahajat, főnixtollat vagy unikornis szőrét használják, azonban más mágikus lények is szóba jöhetnek, elterjedésük régiónként változó. Azt tartják, a pálca tulajdonságait leginkább a mag határozza meg, ami jól illeszkedik későbbi gazdájuk személyiségéhez, vérmérsékletéhez.
A világon nem létezik két egyforma pálca, azonban testvérpálcák igen. Ezekről akkor beszélünk, ha a magjuk ugyanattól az állattól származik. Azok a pálcák nem számítanak testvéreknek, melyek azonos fából készültek, hiszen a varázslatokkor meghatározó szerepet a magok töltenek be.

Más kultúrák a pálca használatán kívül egyéb módszereket is kifejlesztettek a mágia használatára. A letűnt korokban a keleti varázslók rúnákkal, ráolvasásokkal és énekekkel varázsoltak, Magyarország területén pedig sámánok éltek, sajátos szertartásaikkal. Ezeket a hagyományokat az általunk ismert, nyugati varázslás hamarosan kiszorította.

Varázsigék nem mindig léteztek. A kezdetekkor, mikor az első varázslók felfedezték erejüket és próbálgatni kezdték annak határait, szavak nélkül, nonverbálisan használták a mágiát. Sokkal később jöttek rá, hogy a koncentrációt és a tudásuk továbbadását is elősegíti, ha mágikus erejű szavakat kapcsolnak egy-egy adott varázslathoz. A felfedezést az ókor végén, illetve a középkorban tették meg, ezért is a legtöbb varázslatunk alapja latin vagy görög eredetű szó. Manapság az oktatás nagyobb hangsúlyt fektet a verbális varázslásra, a nonverbális módszert külön erőfeszítések árán lehet megtanulni.


Keleti mágia

A régi, elfeledett mágiák művelőit manapság összefoglaló néven keleti mágusoknak nevezzük. Az elnevezésnek történelmi okai vannak: míg földrajzilag nyugatra a varázspálcás módszer terjedt el, keleten, az emberek egyéb eszközöket használtak. A nyugati világ térhódítása az oka annak, hogy mára a pálcás varázslatot tekintjük leginkább elterjedtnek.
A keleti mágia többek közt ráolvasásokat, énekeket, rúnákat és varázsköröket használ. Keleti mágusok voltak az iskola történetéből ismeretes sámánok is.
Mára nagyon kevesen használják ezeket a tradicionális módszereket, elszigetelt népcsoportok között azonban máig találkozhatunk vele.
Utoljára módosította:Maja Bojarska, 2019. október 24. 10:26
Hozzászólásai ebben a témában
Reviczky Emma
INAKTÍV


zsiráfmami ¤ emmus
offline
RPG hsz: 266
Összes hsz: 15053
Írta: 2016. március 7. 14:57 | Link

Varázstárgyak

Bármiből lehet varázstárgy, amit valamilyen módon mágikus erővel ruháznak fel. A balesetek elkerülése érdekében azonban a minisztérium törvényileg megszabja, ki és milyen tárgyakat bűvölhet meg, ezeket pedig szigorúan távol kell tartani a mugliktól.
A legelterjedtebb megbűvölt tárgyak a seprűk, zsupszkulcsok, különleges üstök. A hopp-port nem tekintjük szigorú értelemben véve varázstárgynak, hiszen ő maga az, ami a közönséges kandallót mágikussá teszi.

Néhány tipikus varázstárgy:

Varázspálca: Minden ifjú varázsló mágikus tanulmányainak megkezdése előtt megveszi varázspálcáját, amely segítségére van ereje összpontosításában. Manapság a nyugati varázslók mind használnak varázspálcát, nincs elég erejük enélkül varázsolni.

Üst: A varázslók nem csak bűbájokkal, átkokkal, de bájitalokkal is hasznukra vagy kárukra lehetnek maguk és mások számára. Az üst elengedhetetlen kellék a főzetek készítésére, manapság önkeverő vagy más, hasznos tulajdonsággal ruházzák fel a termékeket a gyártók.

Seprű: Ezeket a fából és vesszőből készült hagyományos takarítóeszközöket a varázslók repülésre használják. Több nagy vállalat készít seprűket, hatalmas például a versenyseprűk piaca, hiszen a magyar és külföldi mágusok nem csak a kviddicsnek nevezett labdajáték, de más seprűsportok során is használják ezt az eszközt.

Zsupszkulcs: Zsupszkulcs bármilyen tárgy lehet, amelyet bonyolult varázslattal ruháznak fel, hogy az(oka)t, aki(k) megérinti(k), elrepítse az adott helyszínről a világ bármely pontjára. A zsupszkulcs hathat azonnal érintésre, de időzíteni is lehet, hogy egy adott pillanatban szállítson el minden személyt, aki éppen érinti azt.

Hop-por: A hop-por homokszerű anyag, mely bármely varázskellékes boltban beszerezhető. Ha belőle egy csipetnyit a kandallóba szórunk, annak lángja zöldre vált, és ebbe a tűzbe belépve, érthetően kimondva úticélunk nevét, némi különböző kandallók közötti émelyítő pörgés-forgás után a céltűzhelyben landolhatunk. Vigyázat! Ha elharapjuk szavunk vagy érthetetlenül mondjuk ki, egészen máshol köthetünk ki!

Varázslópénz: A varázslóknak saját pénzneme és váltópénzei vannak, ha tehát csak muglimanival rendelkezel, kénytelen vagy váltani. A galleon szokatlanul nagy aranyérme, amely átváltva 7.500 Ft-ot ér. A sarló ezüst, közepes méretű, ez 450 forintot jelent. A legkisebb a knút, ez bronzból van, értéke 15 forintnak megfelelő.
A váltószámok a következők: 1 galleon = 17 sarló; 1 sarló = 29 knút (így 1 galleon = 493 knút).


Fordító bűbájok/tárgyak/bájitalok

Számtalan megoldás született már arra, hogy megoldjuk az igen aggasztó nyelvkérdést; azokat a problémákat, amiket két idegen ajkú mágus párbeszéde szül, akik nem beszélnek közös nyelvet. A témában évente jönnek ki az új kutatások és módszerek, általában bűbájalkotók, varázsmérnökök, nyelvészek és kutatók foglalkoznak vele.

Összességében kijelenthetjük, hogy egy mágus háromféle megoldás közül választhat;

Bájitalok

Egyszerűen alkalmazhatóak, megveheted vagy el is készítheted őket. A különböző bájitalok különböző hatóanyagokat tartalmaznak, így van, amelyik csak néhány órára, a bonyolultabbak pedig hosszú hetekre biztosítják neked, hogy megértsd a számodra idegen nyelveket. Az egyszerűbb fajták csak arra jók, hogy megértsd, ha körülötted beszélnek, a kifinomultabbak pedig téged is érthetővé tesznek, ám ezek nyelvspecifikusak, minden ilyen bájital csak egy nyelven értet meg és általában nem hatnak sokáig.
Hátránya, hogy a gyógyítók nem javasolják az évekig tartó használatát; károsítja az agy nyelvtanulással foglalkozó területeit.

Bűbájok

Léteznek személyre ható fordítóbűbájok és olyanok, amiket termekre vagy épületekre lehet rárakni - az utóbbiak kivitelezése komoly művelet, nem tartoznak az átlagos bűbájok közé, így felnőtt varázslók közül se mindenki tudja elvégezni. Minél nagyobb területet kívánunk vele bevonni, annál nagyobb manát vesz igénybe - a személyre ható bűbájokkal azonban bárki kísérletezhet. A beleadott koncentráció és varázserő nagyságától függ, hogy mennyire lesz tartós, MT szinten már mindenki el tudja végezni néhány percig, maximum néhány óráig. Alkalmazhatod párosan, magadra és a partneredre, illetve vannak olyan bűbájok, amik csak egy emberre érvényesek.

Varázstárgyak

A legelterjedtebb megoldás; létezik hosszú életű, létezik olyan, ami egy hét múlva tönkremegy, gagyi és luxus, a lehető legváltozatosabb formákban; lehet nyaklánc, gyűrű, egy cipő, ruha (egy bábelhal...) bármi, amibe bele tudják építeni a megfelelő varázslatokat. Komplikáltak és nehéz őket javítani - néhány helyen, például a Bogolyfalvi Kins&Kens-ben foglalkoznak hasonlókkal. Az olcsó változatok általában képtelenek humort vagy szarkazmust fordítani, itt-ott hibásak, megakadnak/leállnak vagy helytelenül fordítanak, de a hibafaktor bármilyen varázstárgyban ott lehet. Nagy előnyük, hogy semmiféle negatív élettani hatással nem járnak, nem használ manát, nem függ a varázserődtől vagy a tudásodtól. Van néhány cég, akik kifejezetten ilyen tárgyak árulására szakosodott - iskolánkban is ilyet kap minden diák; egy középkategóriás, megbízható vékony gyűrűt, mely segíti a beilleszkedést azoknak is, akik nem beszélnek magyarul.

// Kiegészítéseket örömmel fogadunk bárkitől. //
Utoljára módosította:Ambrózy Henrik, 2020. február 13. 15:55
Hozzászólásai ebben a témában
Reviczky Emma
INAKTÍV


zsiráfmami ¤ emmus
offline
RPG hsz: 266
Összes hsz: 15053
Írta: 2016. március 7. 15:01 | Link

Mágusok és muglik

A mágikus titoktartás

Általános vélemény, hogy a varázsvilág létezését a varázstalan emberekkel szemben titkolni kell. A történelem során számtalan próbálkozás született a titkok leleplezésére, ezek azonban minden esetben a varázstalan emberek lázadásához, háborúkhoz, véres boszorkányperekhez vezettek.
A Mágusszövetség jelenlegi határozata szerint a titoktartást az évszázad végéig fenn kell tartani, esetleges feloldásának újratárgyalása akkor esedékes.

A zökkenőmentes együttéléshez azonban elengedhetetlen a mugli világ vezetőivel való szoros együttműködés. Minden országban a mugli kormány vezetőit beavatják a titokba, Magyarországon a köztársasági elnököt és a miniszterelnököt; rendkívüli állapot esetén ez azonban megváltozhat. A beavatott muglikra minden esetben kikotyogásgátló bűbáj kerül, így ők a családjukat már nem avathatják be a tudásukba. A ciklusuk lejártával bizottság dönt a közjogi méltóság esetleges emlékezetmódosításáról, mindazonáltal ez eddig csak kirívó esetekben történt meg.

A politikai vezetőkön kívül természetesen élnek más varázstalan személyek is, akik tudomást szerezhetnek a varázsvilág létezéséről, például mugliivadékok szülei, testvérei. Ők azonban szintén nem tudhatnak többet, mint amit feltétlenül muszáj, kikotyogásgátlásukról a minisztérium szintén gondoskodik. A nagyszülők, unokatestvérek, távolabbi rokonok illetve barátok hivatalból nem beavathatók, a mágusgyermek azonban később dönthet ennek ellenkezőjéről.

Egy mugli és egy mágus kapcsolata esetén a varázstudó személy felelőssége eldönteni, mikor avatja be párját. Általánosan elfogadott, hogy ez az esküvőt követően történjék meg, de vannak, akik a kapcsolatuk kezdetén elárulják titkukat. Mindenképp komoly felelősség ez, ugyanis, a beavatott titoktartásának felelőssége innentől kezdve a beavatóra hárul: amennyiben párjuk másoknak is kiadja a varázsvilág titkát, a mágus számíthat büntetésre, illetve az amneziátori kiszállás költségei is őt terhelik.
Mágus-mugli kapcsolatban élők számára nagyon ajánlott, hogy ne tartsanak varázslényeket az otthonukban, mágikus eszközeiket pedig elzárva tartsák, megelőzve ezzel a baleseteket. Az ilyen pároknak a minisztérium ingyenes tanfolyamokat indít, ami mindkét felet felkészíti a nehézségekre: a mugli a varázsvilággal való biztonságos kapcsolatról, a mágus pedig például az elektromosság mibenlétéről, elvegyülésről tanulhat. Ezt azonban a mágusvilág "elmugliasodása", bizonyos mugli eszközök elterjedése óta egyre kevesebben veszik igénybe.


A lelepleződésről

  • Véletlen leleplezés

A történelemben számtalanszor megesett már, hogy muglik bizonyos csoportja véletlenül tudomást szerzett a varázsvilágról, a mugli média elterjedésével azonban ez a veszély sokkal fenyegetőbb, mint valaha. A televíziózás és internet segítségével a kiszivárgott információ pillanatokon belül elterjedhet a világon, így a ma élő varázslók felelőssége sokkal komolyabb, mint elődeiké.

A Varázsbaj-elhárító főosztály mugli eszközökben jártas szakemberei folyamatosan szemmel tartják a médiát, esetleges lelepleződést keresve.

Apróbb balesetek naponta előfordulnak: fényképek kerti törpékről vagy ártalmatlan varázslényekről; esetleg egy épp a muglik között furcsán viselkedő varázslókról felröppenő hírek. Ilyen esetekben többnyire a Muglimagyarázat-szerkesztő bizottság jár el, akik a varázstalan emberek számára is elfogadható történetet kreálnak az események köré. Amneziátorokra jellemzően nincs szükség, emellett meglepő módon minél képtelenebb egy magyarázat, a muglik annál könnyebben elhiszik azt. A szerkesztők gyakran hivatkoznak "földönkívüliekre" vagy "csodára", a társadalom nagy része számára pedig ez elfogadható indoklás. Néha elegendő, hogy az interneten megjelenő képet több képzett, magát muglinak beállító szakember "kacsának" vagy "képmanipulációnak" nevezzen.

Nagyobb léptékű balesetek esetén (például sárkányok megjelenése lakott terület fölött) több ügyosztály együttműködése szükséges. Az Amneziátor parancsnokság képzett szakemberei törlik a leleplező emlékeket, a muglimagyarázat-szerkesztőkkel közösen pedig olyan nem létező ideákat, emlékeket ültetnek a helyükbe, amik a varázstalan társadalom számára is elfogadhatók. A médiaeszközök módosításával szintén szakemberek dolgoznak.
A magyarázatokra ebben az esetben is igaz, hogy minél hihetetlenebb, annál könnyebben barátkoznak meg velük a muglik. A sárkányok megjelenését bevett szokás "vadászgép prototípusnak", óriások pusztítását "titkos katonai kísérletnek" beállítani. Az amerikai kontinensen a máguskormány ennek segítségére hozta létre az úgynevezett "Ötvenegyes Körzetet", melynek segítségével bármilyen lelepleződés elsimítható.

  • Szándékos leleplezés

Időről időre megesik, hogy egy mágus vagy máguscsoport megkísérli a varázsvilág teljes felfedését a muglik előtt. Cselekedetük mögött nem mindig áll rossz szándék, ennek ellenére a máguskormány szigorúan lép föl velük szemben. Nagyobb mérvű akciók esetén a kihágó szinte biztosan börtönbüntetésre számíthat, ezen kívül az elsimítás költségeit is fedeznie kell.


Harry Potter életrajza a mugli világban

Harry Potter történetét mára a varázstalan világ is ismeri, de csak mint fikciós regénysorozatot, amelyet Joanne Kathleen Rowling, brit írónő készített. A hétkötetes mű meglehetősen valódi képet fest a mágusvilágról, de a varázstalan emberek csak kitalációnak tartják, így nem kell félnünk titkunk fényre derülésétől. A hiszékeny, kíváncsi muglik, akik esetleg tesztelik az olvasottakat, védelmi rendszerünknek és varázstalanságuknak hála sikertelenül próbálkoznak a mágusvilág leleplezésével.
Az említett köteteknek számos rajongója van szerte a világon mind muglik, mind varázslók között.
Hozzászólásai ebben a témában
Reviczky Emma
INAKTÍV


zsiráfmami ¤ emmus
offline
RPG hsz: 266
Összes hsz: 15053
Írta: 2016. március 7. 15:01 | Link

Mugli eljárások és eszközök nálunk
Az elektromosság kérdése


Mugli tárgyak és eljárások a varázsvilágban

A huszonegyedik századra a mágusvilág, felismerve a muglik találmányainak hasznosságát, egyre komolyabban nyitnak a varázstalan világ felé. Egy máguscsalád otthonában nem ritka a rádió vagy fényképezőgép, bár ez náluk nem elemmel, hanem varázslattal működik. A rádió varázscsatornákat fog, a fényképezőgép által készített fotók pedig mozgóképként való előhívásra alkalmasak lesznek.
Különösen nyugaton, az Egyesült Államokban tendencia az "elmugliasodás", vagyis a mugli eszközök varázsvilágba való átültetése. Európa kevésbé haladó e téren.

Nem minden mágus hajlandó mugli eszközöket használni: az aranyvérű családok szinte teljesen elszigetelődnek, ahogy az összetartó varázsos közösségek sem tartják szükségesnek a varázstalan behatást. Ennek ellenére a mugli nagyvárosokban élő mágusok háztartásában is egyre gyakrabban találhatók meg a varázstalan élet alapkellékei: elektromos áram, televízió, sokan pedig mobiltelefonokkal kommunikálnak. Ezt a törekvést a minisztérium is támogatja, manapság a bagolypostával történő hírközlés ugyanis túlságosan feltűnő lenne.

Bizonyos haladó szellemiségű emberek előszeretettel kísérleteznek mugli eljárásokkal, például a gyógyítás terén. Bár módszereik varázsló szemmel gyakran barbárnak tűnnek, bizonyos betegségeket, így például a leukémiát a mágusokkal szemben egyedül ők képesek gyógyítani.


Varázstalan szerkezetek működtetése a varázsvilágban

A mágia köztudottan interferenciát okoz az elektromos tárgyak működésében, így sokszor ellehetetlenítve használatukat. Számos egyszerű elektronikai eszköz tökéletesen működik a varázsvilágban, például a szimpla karórák vagy az elemlámpák. Az olyan eszközök azonban, mint a számítógép, televízió vagy mobiltelefon nem használhatóak a faluban, sem a kastélyban és környékén. Előbbiek már csak azért sem, mert ezeken a helyeken nincs bekötve az áram.

A varázslók, ha mégis a muglik által használatos eszközök valamelyikével szeretnének élni, néhány lehetőség rendelkezésükre áll ehhez. Ilyen például a felrúnázás technikája, melyet szakember végezhet el az eszközön. Ezen drága (körülbelül annyiba kerül, mint maga a masina) és időigényes módszer során rúnákkal látják el a szerkezetet, hogy az az erősen mágikus környezetben is működhessen. A rúnák pedig, amíg tönkre nem teszik őket, jól fognak szuperálni. Ha a készülék lemerül, egy egyszerű bűbájjal magunk is feltölthetjük azt. (Koppintsunk a rúnákra, és mondjuk az igét: Altilium!)
A többség, ahogy már kiderült, nem akar mugli dolgokat ilyen mértékben, az ő javukat szem előtt tartva a hálózatok kapcsán ki kell emelnünk a net helyzetét, azaz hogy nincs és nem is lesz itt. Ez HP alapú megoldása a kastélynak és környékének, oka van annak, hogy ilyen "régi" körülmények között élünk, ezzel jár a rejtőzködésünk.
Egy másik, olcsóbb megoldás, ha a kívánt tárgyat úgy varázsoljuk el, hogy elektromosság helyett varázslattal működjön. Ezt megfelelően és tartósan csak erre szakosodott specialisták tudják elvégezni (a készülék bonyolultságtól és a vevő igényeitől függően kb. 5-10 galleonos áron), ámbár a művelet olykor hagyhat kívánnivalót maga után. Egy ilyen eljárás esetenként szeszélyessé teszi a gépezetet, szinte önálló személyiséget generál neki. Végzett, a témában járatlan varázslók hobbiból megpróbálkozhatnak saját maguk is a gépek elbájolásával, de ha sikerül is nekik, és nem teszik végleg tönkre a szerkezetet, hetek, hónapok múlva valószínűleg elillan a tárgyon lévő mágikus hatás.
Ha valaki szeretné a mugli világból hozott telefonját, kenyérpirítóját vagy más szerkezetét rúnákkal vagy bűbájjal működőképessé tenni, Bogolyfalván, a Fő utczán találhat egy kis, sötét üzletet, kirakatában sok furcsa elektromos ketyerével, melynek alkalmazottai megfelelő díjazás ellenében néhány nap alatt megbütykölik a terméket.

Kisebb és közepes készülékek, minimális használatra való felrúnázása, vagy varázslattal való működésre bírása engedélyezett kérvény nélkül. (Karóra, telefon(maga a készülék, tehát a zenelejátszója, a rajta lévő játékok működnek csak ebben a környezetben), zenelejátszó, televízió, laptop, mikró stb.)
A nagyobb kaliberű dolog, ami nem csak kis mértékben járul hozzá valaki életéhez, azok kérvényesek. (Autó, apacs helikopter, atomreaktor stb.)

Internet és a hálózatok a világban

A mágikus intézményeken belül, ahol a legnagyobb a védő és rejtőbűbájok ereje semmilyen jel nem jut át, így nem alkalmasak az arra használható készülékek sem kapcsolatba lépésre a külvilággal. (Például nem tudsz a telefonnal telefonálni, nem működik a mobilnet sem, nem tudsz egy rádiót klasszikus sugárzásfogással bekapcsolni, hiába a rúnák.) Ilyen intézmény a Bagolykő Mágustanoda, bármely varázsló- és boszorkányképző iskola, a Mágikus bíróságok, a teljesen elszigetelt települések vagy a Minisztérium épületei.

A terjeszkedésnek és a modern felfogásnak köszönhetően Bogolyfalva bizonyos negyedeiben azonban elérhetőek ezek is. Lehetséges telefonálni vagy éppen internetezni.
Utoljára módosította:Maja Bojarska, 2019. november 2. 01:21
Hozzászólásai ebben a témában

Oldalak: [1] Fel
Bagolykő Mágustanoda FórumSzabályok és információkVilágleírás