33. tanév, szorgalmi időszak
Légy üdvözölve, kedves Látogató!
HírekFórumRegisztrációAz Iskoláról
Fórum Navigátor

Ki Online?
Hírek: Kérünk mindenkit, hogy ellenőrizzétek a drive-ban beadott multikarakterek esetén a hozzáférési beállításokat! Akiét nem tudjuk megnyitni vagy elolvasni, azét automatikusan elutasítjuk!
Bagolykő Mágustanoda FórumSzabályok és információkVilágleírásÉrdekességek

Oldalak: [1] Le | Témaleírás
Dwayne Warren
Házvezető-helyettes Navine, Animágus, Auror, Defenzor


officer friendly
offline
RPG hsz: 1618
Összes hsz: 3655
Írta: 2014. december 3. 13:03 | Link

Politika és Igazságszolgáltatás


Magyarország mágusvilágának államformája mágusköztársaság, melynek élén a mindenkori Mágiaügyi Miniszter áll. Az alaptörvény a Magyar Mágusállam Alkotmánya, ezt minden állampolgár betartani köteles.
A mágusállamban a végrehajtó és a döntéshozó szerv lényegében összeolvad, megalakítva a Máguskormányt. A kormányok négy éves ciklusonként váltják egymást, a Mágiaügyi Miniszter pedig kétszer egymás után nem következhet a kormány élén.


MÁGUSKORMÁNY TAGJAI:
 • Mágiaügyi Miniszter
 • a Miniszteri Hivatal titkára
 • a Varázsbűn- üldözési Főosztály vezetője
 • a Mágikus Balesetek és Katasztrófák Főosztályának vezetője
 • a Varázslény-Felügyeleti Főosztály vezetője
 • a Nemzetközi Máguskapcsolatok Főosztályának vezetője
 • a Mágikus Közlekedésügyi Főosztály vezetője
 • a Varázsjátékok és Mágikus Sportok Főosztályának
 • Mugli Kapcsolatokért felelős államtitkár
 • Mágikus Oktatásügyi - és Fejlesztési államtitkár

A legfőbb igazságszolgáltató szerv a Legfelsőbb Mágikus Bíróság. Tíz tagja van, akik nyolc évig látják el tisztségüket. A bíróságok rendszere a muglikéhoz hasonló, annak mágikus megfelelője. Ez a hatósági szerv felelős a Igazságügyi és Belügyi Főosztály tevékenységéért.


Bűncselekmények

A rendfenetartást Magyarországon aurori hálózat látja el. Minden tagja közvetetten a Magyar Mágiaügyi Minisztérium Varázsbűn-üldözési főosztályának fennhatósága alatt áll, viszont közvetlenül országszerte helyi aurorparancsnokságokon szolgálnak. Az aurori munkakörön belül dolgozók különböző munkakörökben szolgálnak, melyek a következők:


Auror Parancsnokság
 • Minisztériumi Nyomozóiroda
 • Mágikus Bűnmegelőzési Szolgálat
 • Boszorkány- és varázsló Megfigyelő Szakosztály
 • Varázsbűn-üldözési Kommandó

A Minisztériumi Nyomozóiroda és  a Mágikus Bűnmegelőzési Szolgálat közösen a mugli rendőrség, míg a Boszorkány- és varázsló Megfigyelő Szakosztály a hírszerzés, a Varázsbűn-üldözési Kommandó pedig a honvédség megfelelői. A szakosztályokon belül rangok és beosztások különböztetik meg az aurorokat, szigorú hierarchiát alkotva. Ezen kívül megtalálhatók a muglikéhoz hasonló osztagok és alosztályok is.
A hétköznapi mágus nemzetbiztonságot nem érintő ügyekben az első kettővel találkozhat.

Megnevezésük szerint léteznek önkéntes, tartalékos, állományban lévő és nyugállományú aurorok. A legelső csoport az, akikre a minisztérium és a mugli szervek, mint tűzoltóság és vagyonvédelem számítanak segítségként; a második, akik szerződéssel és kötelezettséggel nem bírnak az intézmények felé, de amennyiben vállalják a mugli rendőrség, vagy a nyomozóiroda számít rájuk. Az állomány aurorjai lehetnek szerződésesek vagy hivatásosak, kötelezettségben, végzettségben és szolgálati időben tér el a kettő, ám mindkét esetben a mugli és mágus egységeknél is az életvédelem, a hazavédelem a céljuk. Magyarországon a honvédséggel, és annak különböző erőivel működnek együtt. A nyugállományú aurorok közül, akik még dolgoznak, irodai munkát végeznek, vagy teljesen leszereltek és nyugdíjas éveiket töltik.


A mágusok által meghatározott bűncselekményeknek gerince a muglikéval megegyező: ugyanúgy büntetik például az emberélet elleni bűncselekményeket, lopást, csalást is. Törvénykönyvük azonban egyéb cselekményekkel is kiegészül, melyek a teljesség igénye nélkül a következők:

Magyarország területén tiltott:
 - muglikat engedély vagy indok nélkül a varázsvilág létébe beavatni
 - muglik jelenlétében varázsolni (kivétel vészhelyzet esetén)
 - mugli tárgyakat engedély nélkül megbűvölni
 - muglik számára varázslényeket ajándékozni vagy eladni
 - muglik számára varázstárgyakat ajándékozni vagy eladni
 - muglikat bájitalokkal vagy mágikus főzetekkel kezelni
 - muglikra bűbájt szórni, amennyiben a varázsvilág vagy az ő közvetlen biztonságuk nem veszélyeztetett

 - Magyarországon tiltott varázslényt vagy mágikus növényt eltartani, belőle főzetet vagy bájitalt készíteni
 - Magyarországon nem őshonos varázslényt szabadon engedni
 - varázslényeket engedély nélkül keresztezni, akár nem mágikus lényekkel
 - védett varázslényt vagy mágikus növényt károsítani vagy elpusztítani

 - mágikus kórral való fertőződést (például vérfarkas-kór) eltitkolni, másokat ezzel veszélybe sodorni

 - tiltott bájitalt keverni, azt elfogyasztani vagy másoknak beadni
 - engedély nélkül új, ismeretlen hatású bájitalokat és bűbájokat létrehozni, azt másokon használni
 - engedély nélkül igazságszérumot előállítani és használni

 - embertársunkra átkot szórni
 - embertársunkra főbenjáró átkot szórni

Büntetés

Ha egy mágussal szemben törvényszegés gyanúja merül fel, bíróság előtt kell bizonyítania az ártatlanságát. Ennek szintje az ügy súlyosságától függően változó lehet. A mágusnak minden esetben joga van ügyvédet fogadni, illetve saját tanúkat berendelni. Az ítéletig megeshet, hogy a bíróság előzetesen letartóztatja, és börtönbe küldi.

Amennyiben a vádlottat bűnösnek találják, felelnie kell a tetteiért a bíró ítélete szerint. Súlyos esetben szabadságvesztés vár rá, melyet a Zengőbarlang Mecseki Fegyintézetben köteles eltölteni. Fiatalkorú elkövető esetén erre a Balatoni Javító-Nevelő Intézetben van lehetőség.


Mágusszövetség


A Mágusszövetség a mágustársadalom egyetlen olyan összefogása, mely előítéletektől, politikai és vallási nézetektől mentes, illetve nem avatkozik sem a politikába, sem a vallásba. Céljuk a társadalom helyzetének javítására, lehetőségeinek bővítésére koncentrálódik. Évente egyszer üléseznek hivatalosan, ez azonban több hétig is eltarthat, illetve rendkívüli ülések is előfordultak már a történelem során. Székhelye Róma.
A mágusszövetségnek összesen hatvan állandó tagja van, ezen kívül az együttműködő mágusiskolák küldenek egy főt az ülésre, aki lehet állandó, de változó tag is. A tagság halálig vagy lemondásig tart. Áganként hat fő, közülük egy szóvivő van, aki az adott ülés kérdéseit felvázolja, de az ülés során mindenki felszólalhat egyénileg. A szóvivő ezen kívül irányító szerepet tölt be az ágazat tagjai között az egyéni ülések alkalmával. Ez alól mentesül a iskolák képviselete, ahol nincs konkrét vezető, csak szóvivő.
Utoljára módosította:Daróczy Elizabet, 2021. február 25. 22:07
Hozzászólásai ebben a témában

ISTP-T: a virtuóz
Reviczky Emma
INAKTÍV


zsiráfmami ¤ emmus
offline
RPG hsz: 266
Összes hsz: 15051
Írta: 2016. március 7. 15:13 | Link

Egészségügy a mágusvilágban


A mágusok ugyanazoktól a betegségektől szenvedhetnek, mint varázstalan társaik: megfázhatnak, gyomorrontást kaphatnak, ha pedig megsérülnek, épp úgy eltörik a csontjuk, mint bárki másnak. Ezeknek a kezelése azonban nagyban eltér a mugli világban megszokottaktól.

Az otthon is könnyen elkészíthető varázsitalok illetve egyszerű bűbájoknak köszönhetően kisebb sérülések és nem súlyos betegségek esetén a képzett varázslók ritkán keresnek föl ispotályokat. Apróbb csontok forrasztása, rovarcsípések kezelése, kisebb mérgezések, meghűlések, vírusok és gyomorbajok házilag is könnyen kezelhetők. Képzett mágus számára ezek pár perces elfoglaltságot jelentenek.

Súlyos sérülés, varázslény támadása, súlyos mérgezések és súlyos betegségek azonban megkövetelik a megfelelő ellátást. Ehhez a mágus a legközelebbi ispotályba látogat (a varázsvilágban egyáltalán nem használjuk a "kórház" szót). Országszerte régiónként egy-egy nagyobb intézmény létezik, kisebb rendelők pedig szinte minden mágusok lakta városban megtalálhatók. Súlyos esetekben a betegeket a fővárosba irányítják.
Az ispotályokban a sérülés vagy betegség fajtájától függően több osztály működik, az osztályokon képzett gyógyítók dolgoznak, akiknek a mugli orvosokhoz hasonlóan megszabott szakterületük, illetve beosztásuk van. A gyógyítók segítségére ápolók és megfelelő háttérszemélyzet áll.

Sérültek, betegek mágikus szállítása:
Ismert tény, hogy kiterjedt külső- vagy belső sérüléssel hoppanálni szigorúan tilos, ennek eredménye leggyakrabban a sérült részek komplett hátrahagyása. Ezt elkerülendő, ilyen esetben a mágus kizárólag mugli módon, esetleg kandallón keresztül utazhat. Komoly sérültek szállítására a SÜVEG áll rendelkezésre.

Sürgősségi Varázsló- ellátó Gépkocsiszolgálat (SÜVEG)
A SÜVEG a mugli mentőszolgálatok mágikus, magyarországi megfelelője. Az ország bármely pontján, bármely varázsló számára elérhető, ha a pálcájával háromszor röviden koppint és segítséget kér. A munkatársak perceken belül a helyszínre érnek mágikusan átalakított, skarlátvörös mentőautójukkal, melyekben minden korszerű mágikus eszköz megtalálható a helyszíni ellátáshoz. A jármű a muglik számára láthatatlan.
Mivel a sérültek hoppanálással nem utazhatnak, az ispotályba is ők szállítják a betegeket.

A leggyakoribb eljárások:
A mágikus orvoslás leginkább főzetekkel, krémekkel és bűbájokkal dolgozik. Ezek általában sokkal hatásosabbak és kevésbé időigényesek, mint a varázslat nélküli módszerek. A főzetek legtöbbször szájon át, folyékony formában szedhetők, bár eszméletlen betegnél néhol már alkalmazzák az injekciós beadást. A gyógyszerek por vagy tabletta formájába történő tömörítése meglehetősen ritka, hiszen így az összetevők sokat veszítenek hatékonyságukból.

Gyakori betegségek / traumák és gyógyításuk:

Csonttörések: kisebb csontok törése egyszerű bűbájokkal gyógyítható, a nagyobbakat eztán azonban napokra sínbe teszik, amíg a sérülés helye kellőképp meg nem erősödik
Szúrt- és vágott sérülések: a sebbe vérzéscsillapító főzet locsolandó, majd a sérülést főzettel vagy bűbájjal forrasszák össze. A bűbájjal történő forrasztás heget hagy maga után. Utókezelésként általában Vér- Pótló főzetet adnak.
Tompa tárgyak által okozott fejsérülések, agyrázkódás: agyrázkódás esetén a beteget Álomtalan Álomhozó bájitallal pár órára álomba merítik, homlokára gyógyfüves borogatást helyeznek.
Általános mérgezések: a betegnek megfelelő ellenmérget adnak.

A leggyakrabban használt bájitalok és főzetek:
 • Pótcsont-Rapid
 • Mandragórás Gyógyszirup
 • Lohasztólé
 • Kapapkúra-bájital
 • Horzsolás-Eltávolító Kenőcs
 • Vér-Pótló Főzet
 • Debénulás-főzet
 • Általános ellenméreg
 • Nyugtató cseppecskék
 • Keléstelenítő Kenőcs
 • Álomtalan Álomhozó

Gyakori mágikus eredetű betegségek:
Mágikus eredetű betegségnek nevezzük azt, ami varázslény vagy mágikus növény által jön létre, illetve csak varázstudó emberekre veszélyes. Ezek fertőzések és mérgezések is lehetnek, azonban ide sorolunk bizonyos mechanikai sérüléseket is, például pálca-visszaütés vagy varázslények marása.
 • Sárkányhimlő
 • Eltűnési viszketegség
 • Scrofungulus
 • Ragyaszóródás

Mugli eljárások a varázsvilágban
A tradicionálisan élő máguscsaládok szinte teljesen elfordulnak a muglik, számukra barbárnak tűnő módszereitől. Elvitathatatlan azonban, hogy a gyógyászat bizonyos területein a varázstalan orvosok jóval a varázsvilág előtt járnak. Ezek a területek többek közt a genetikai betegségek felismerése, szűrése és gyógyítása illetve a magzati diagnosztika.
A varázsvilágban élő várandós nőknek viszonylag kevés lehetőségük van születendő gyermekük vizsgálatára, a gyógyítók ezt leginkább hallgatásos, tapintásos módszerrel végzik. A felvilágosult mágusnők így gyakran fordulnak mugli orvosokhoz, így a modern ultrahang számukra is elérhető.

Mágikus eszközökkel is gyógyíthatatlan betegségek:
Az itt felsorolt betegségeket a mágusvilág eszközeivel nem tudjuk kezelni, ugyanakkor legtöbb esetben a mugli világ a gyógyításukban áttöréseket ért el. Jelenleg a két világ összefogva, együtt kutatja a megoldást.
(a lista természetesen nem teljes)
 • Vérfarkas-kór
 • Epilepszia
 • Alzheimer-kór
 • Veszettség
 • Cukorbetegség

Hozzászólásai ebben a témában

Oldalak: [1] Fel
Bagolykő Mágustanoda FórumSzabályok és információkVilágleírásÉrdekességek