27. tanév, tanulmányi szünet
Légy üdvözölve, kedves Látogató!
HírekFórumRegisztrációAz Iskoláról
Fórum Navigátor

Ki Online?
Hírek: Candyland fesztivál még tart, eredetileg szeptember 15-ig lenne lehetőségetek, de a sok futó játék és érdeklődő miatt arra kérünk titeket, hogy szeptember 30-ig zárjátok majd a játékaitokat!

Megjelent az Edictum legújabb száma!
Világleírás - összes hozzászólása (25 darab)

Oldalak: [1] Le
Angelinne Stanwood
INAKTÍVRPG hsz: 62
Összes hsz: 2354
Írta: 2014. május 4. 23:00 Ugrás a poszthoz

Világunk

Ebben a témában mindent megtudhatsz szerepjátékos világunk alapjairól. Amennyiben még nem tudod, milyen környezetbe csöppentél, az eggyel ez alatti hozzászólásban röviden elolvashatod, miről szól az oldal, a fórum. Ha pedig kíváncsi vagy és tovább olvasol, még kimerítőbb leírásokat találhatsz a különleges világunkat érintő kérdésekben.

Ha nagyon új neked még az a hely, és segítségre van szükséged az oldalon való elinduláshoz, ha nem tudod, mi az a szerepjáték vagy hogyan játsszuk, ITT tájékozódj. A tapasztaltabbak is találhatnak ezen a linken az oldalunkra vonatkozó különleges információkat.
Utoljára módosította:Reviczky Emma, 2016. március 7. 15:05
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 3. 12:54 Ugrás a poszthoz

A varázslók származása


Vérminőség


Noha bármelyik ember születhet mágikus képességekkel, a varázslatra való érzékenység családon belüli halmozódást mutat, tehát egy újszülött nagyobb valószínűséggel lesz mágus, ha a felmenői között is előfordultak varázslók.

A múltban a származásnak nem csak a muglik, de a mágusok körében is komoly jelentősége volt, így kialakult a varázsosok vértípus szerinti megkülönböztetése. Mára ez a tiszta vérű varázslócsaládok háttérbe szorulásával és felvilágosulásával egyre inkább háttérbe szorul, továbbá a Minisztérium mindent megtesz a származástól független egyenlőség megteremtésére.

Mostanra bebizonyosodott, hogy a vérminőség semmiben sem befolyásolja a mágikus képességeket, muglik és varázslók gyermeke is lehet kiemelkedően tehetséges. Ugyanígy a veleszületett képességre való hajlam sem gyakoribb egyik vagy másik körben.

Egy kis genetika: Egy mugli-mágus pár gyermeke szinte biztosan maga is képes lesz varázsolni. Ennek pontos okát egyelőre nem ismerik, azonban az biztosnak tűnik, hogy egy családban, ahol "felüti a fejét a mágia", hosszú generációkon keresztül domináns tulajdonság marad.

Tradicionálisan a következő vértípusokat különböztetjük meg:


Tiszta vérű mágusok
"Aranyvér"

A valóságban a teljesen tiszta vérű mágus meglehetősen ritka. Azok a mágusok nevezhetik így magukat, akiknek a családfájukban öt generációt visszamenőleg egyetlen varázstalan felmenő sem szerepelt, manapság ősi aranyvérűeknek nevezik magukat. A vér "tisztaságát" a családok gyakran rokonházasságokkal tartják fenn, tagjaik általában összetartók, büszkék a származásukra. Jellemzően hagyományőrző, mugli tárgyaktól és módszerektől elzárkózó életet élnek, bár mára a muglikkal szembeni megvetés egyre alábbhagyóban van.
Napjainkban egyre kevésbé jellemző, de a régebbi korokban a család részéről megvetés övezte azt a tagot, aki varázstalannal házasodott; általában kitagadták a családból, hogy elkerüljék a családfa "szennyeződését". Kegyetlen módon ugyanez a sors várt azokra a gyermekekre, akik kvibliként, varázslatra való hajlam nélkül születtek. Őket a család legtöbbször titokban tartotta vagy örökbe adta, elkerülve a szégyent.
A tiszta vérű máguscsaládok megfogyatkozásával manapság azokat a varázshasználatra képes embereket nevezzük így, akiknek mindkét szülőjük mágikus képességekkel rendelkezik, figyelmen kívül hagyva a nagyszülők vérminőségét. A negyed-, háromnegyed-vér kifejezést az ezredforduló óta nemigen használják, legfeljebb teljesen tiszta vérű máguskörökben.
Az "aranyvérű" kifejezés a "sárvérűvel" szemben nem számít sértőnek, használata a közéletben, médiában mégis kerülendő.


Fél- vagy kevertvérűek

Félvérnek nevezzük azokat a mágusokat, akiknek csak az egyik szülőjük képes mágia használatára. Nevelkedhetnek a mugli- vagy a varázsvilágban, a szülők döntésétől függően, bár utóbbi sokkal gyakoribb. Számukra előnyös, hogy többnyire mindkét világ szabályaival tisztában vannak, bárhová képesek beilleszkedni.

Azokat, akiknek a felmenői közt vegyesen találhatók mágusok és muglik, egyszerűen kevertvérűeknek nevezzük, elkerülve a negyed-, nyolcad-, tizenhatodvér megnevezést. Bár manapság leggyakrabban a szülők alapján határozzuk meg egy gyermek vértípusát, mégis vannak, akik ragaszkodnak ehhez a megnevezéshez, büszkén hirdetve a "színes" családot.

Manapság a fél- vagy kevertvér a leggyakoribb.


Varázstalan szülők gyermeke
"Sárvér"

Gyakran megesik, hogy egy mugli párnak születik mágiára érzékeny gyermeke. Bár a legtöbb esetben sok generációra visszamenőleg találhatunk mágus vagy kvibli felmenőket, ha a nagyszülők muglik voltak, a gyermeket ebbe a kategóriába soroljuk.
Sokkal praktikusabban: amennyiben a mágus a varázsereje jelentkezéséig nem ismeri a varázsvilágot, mugliszármazásúnak minősül. Nagyon ritka esetben, ha kvibli szülők nevelik mugliként gyermeküket, annak mégis varázsereje jelentkezik, a háttere és világismerete miatt szintén mugli származásúnak minősülhet.

A varázstalan szülők gyermeke akkor értesül a varázsvilág létezéséről, amikor megkapja az iskolai levelét. Ekkor az iskolából valaki meglátogatja a családot, aki felvilágosítja őket a tudnivalókról, válaszol a szülők kérdéseire. A Minisztériumban is képzett szakemberek dolgoznak azon, hogy a lehető legkönnyebbé tegyék az új helyzet elfogadását, mind a gyermek, mind a szülők oldaláról. A beszélgetés során azonban egy dologgal mindenképp tisztában kell lenni: bár a szülők is közvetve kapcsolatot teremtenek a varázsvilággal gyermekükön keresztül, számukra azonban mindössze a lehető legkevesebb információt szabad átadni. Ők továbbra is muglik maradnak, akiknek a mugli világban kell élniük. Kirívó esetekben a minisztériumok szakemberei gátló bűbájt szórhatnak a család mugli tagjaira, hogy ne tudják kiadni a varázsvilág titkát.

A "sárvérű" megnevezés sértő, becsmérlő szónak minősül, ennek médiában való használata kerülendő. Vannak azonban mugliivadékok, akik kifejezetten kérik, hogy így emlegessék őket, jelezvén, a származás semmit sem jelent.

Mágus szülők varázstalan gyermeke
"Kvibli"

Gyakorlatilag ez a csoport a mugliszületésű varázslók ellentéte: varázslószületésű muglik. Valamelyest azonban mégis elütnek azoktól a mugliktól, akik a családjukban élő varázsló miatt esetleg tudnak a varázsvilágról. A kviblik nem képesek varázslásra, és sok olyan dolgot nem vesznek észre, amelyet a mágusok igen (pl. dementorok), de valamelyest jobban érzékelik a varázsvilágot, mint a muglik (a kiábrándító bűbáj nem hat rájuk; a varázslények ugyanúgy ragaszkodhatnak hozzájuk, mint varázslótársaikhoz).
A kvibliséget a varázslók általában nagy csapásnak, szégyennek tartják, de maga a kvibli szó nem pejoratív. Akadnak a varázslószületésű varázstalanok megsegítésére tanfolyamok, de ezek eleddig hatástalannak bizonyultak.
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 3. 12:58 Ugrás a poszthoz

Veleszületett klönleges képességek


Bizonyos varázslók különleges képességekkel jönnek világra. Megeshet, hogy ösztönösen hajlamosabbak a természetmágia egy válfajának irányítására. A képesség gyermekkorban is jelentkezhet vadmágia formájában, az irányításához azonban hosszadalmas tanulás, munka szükséges. Ritka tulajdonságok ezek, melyeket a Mágiaügyi Minisztérium szigorúan számon tart, viselőiket pedig különösen szerencsésnek tartják.

Metamorfmágia

A metamorfmágus olyan varázsló vagy boszorkány, aki bűbájok és bájitalok nélkül képes megváltoztatni a külsejét. Hangja és jelleme nem változik, sőt a tudata is teljesen tiszta marad. Az átváltozás nem jár fájdalmakkal. A képesség nem tanulható, hanem öröklődő, így már a születés után is megmutatkozik.
A metamorfmágusokról egy lista található a Minisztériumban, melybe minden újszülött, aki a képesség birtokában van, bekerül.

Melodimágia

A zene mágiája, bár tágabb értelemben ide sorolunk minden olyan varázslatot, amihez hang, dallam szükséges, artikulált szavak nélkül. A természetmágiák közé tartozik, számos állat- és növényfaj teljesen természetes képességként használja (mandragóra, főnix, sikítószellem, stb.)
Az embereknél ritkán, véletlenszerűen felbukkanó, veleszületett képesség. Az, hogy kiben lakozik, előre megjósolhatatlan; nincs felderítve, milyen körülmények határozzák meg, kiből lesz melodimágus. Nem kötődik sem vérvonalhoz, sem a klasszikus értelemben vett varázserőhöz, tehát hordozója nem feltétlen képes pálcás varázslatokra is.
Alapvetően három ágra oszlik: fizikaira, gyógyítóira és igézőire. Ezek leginkább a varázsláshoz használt hangok skálájával és hatásában térnek el. A fizikai ágat képviselők az élettelen dolgokat, azoknak szerkezetét képesek érzékelni, a gyógyítói ágon tanulók az élő szöveteket, testeket vizsgálják, míg az igézői ágon az elmével és lélekkel dolgoznak.
A tanulmányok végeztével, vagy egy bizonyos szint elérése után a tanonc képes magát fejleszteni, innentől felelősséget vállal saját tetteiért. Ekkor kerül a Mágiaügyi Minisztérium melodimágus-jegyzékébe az általa uralt ággal és hangszerével együtt.

Elemi mágia

Az elemi mágus olyan boszorkány vagy varázsló, aki szimplán akaraterejével, érzéseivel, érzelmeivel képes irányítani a tüzet, vizet, levegőt vagy földet, varázsige és varázspálca nélkül. Hogy egyszerre több elemet is uraljon valaki, vagy akár mindegyiket, csupán az elementalisták pár százalékának adatott meg.
A kiforratlan elemi mágus képzése bármikor elkezdődhet "jobb később, mint soha" elven. Egy gyakorlatlan, tapasztalatlan, képzetlen elementalista akár életveszélyt is jelenthet saját magára és társaira is.
Az elemi mágia öröklődése nem tisztázott, az biztos, hogy nem kötődik vérvonalhoz.
A képzett elemi mágus képes minden mozdulat vagy akár ráutaló magatartás nélkül bánni az elemével. Joga van használni a mágiát akárhol és akármikor, azonban a lelepleződéssel neki is vigyázni kell. A képzett elementalista képes kordában tartani, megfékezni saját és a vele nem ellentétes elemeket. Képesnek kell lennie felismerni, vagy legalább sejtenie, ha egy hozzá hasonlóval kerül össze. Megérzik egymást, hiszen összeköti őket a természet, és annak alapja. Képesek a saját águk specifikumaira. Képesnek kell lenniük átadni azt, amit tudnak, és ezzel együtt nem visszaélni ugyanezzel.
A tanulmányok során elsajátítanak mindent, amit tudniuk kell ahhoz, hogy kiléphessenek a kapun túlra, azonban nincs olyan, aki teljesen, minden határt feszegetve, minden lehetséges dolgot megtanult. Mondhatni, sosem érik el tudásuk csúcspontját, határt csak a gyakorlásuk és a fantáziájuk szab fejlődésüknek.
Utoljára módosította:Dwayne Warren, 2014. december 4. 11:53
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 3. 12:59 Ugrás a poszthoz

Emberi értelemmel rendelkező fajok


A legtöbb mágus ember, azonban közel sem mindannyian. A varázsvilágban kevés olyan lény van, akikkel az emberek keveredni képesek és a kapcsolatból gyermekük születhet, ők azonban mindannyian szüleikre jellemző különleges képességekkel, kinézettel jönnek a világra.
Általánosságban elmondható róluk, hogy emberi értelemmel rendelkeznek, általában képesek beilleszkedni az emberek világába. Ez azonban természetesen a neveltetésüktől függ leginkább.
A félfajok gyermekeit nem nevezzük negyedvérnek, hanem egyszerűen embernek.


Félkoboldok

A félkoboldok alacsonyak, fülük megőrizheti hegyességét, orruk kampósságát, és a koboldok természetéből is örökölhetnek kisebb-nagyobb mértékben. Bármelyik szülőjük lehet kobold, azonban általában emberi környezetben nevelkednek. Meglehetősen ritka keveredés.
A koboldokkal ellentétben a félkoboldoknak szükségük van varázspálcára, azonban kisebb varázslatokat képesek lehetnek anélkül végrehajtani. Szinte mindig kiemelkedő szellemi képességekkel rendelkeznek, életük átlagosan 30 évvel hosszabb egy emberénél.
A negyedkoboldok esetében már alapvetőeket kivéve varázspálcával képesek ők is, mint a varázsló társadalom tagjai varázslatokra. Külső jegyeiket finomabb mértékben, de arcvonásaikban, fül és orr formájukban, valamint átlaghoz képest jóval alacsonyabb termetükben öröklik.


Félvélák

A félvélák többsége világoskék szemű és szőke, de akadnak olyan egyedek is, akik sötét hajjal születnek. Barna szemű félvélával azonban eddig még nem találkoztak, vagy a származását titkolta, így ez nem is fellelhető. Felmenőikhez hasonlóan szépek és a kiállásuk, a kisugárzásuk a világos szemekkel árulkodó és megbabonázó.
A félvélák a vélákhoz hasonlóan képesek a halandókat megbolondítani, de nem olyan mértékben, mint tiszta vérű társaik. Képességük átható tekintetükben rejlik, mellyel azonnal képesek az embereket befolyásolni, cselekedeteiket a javukra fordítani.
Hajlamosak a hisztériára, arcuk ugyan nem torzul el, de természetük kibírhatatlan lesz.
Léteznek negyedvélák, akik egy félvéla és egy ember együttlétének eredményeként születnek. A negyedvélák nemi megosztottságában nincs számottevő különbség, fiú és lány utód is bármikor születhet, ám a fiúk magzati korban gyengébbek és sérülékenyebbek.
Szemük lehet világosabb, áthatóbb társaikénál, azonban sem bőrük, sem hajuk színe nem utal arra, hogy nem teljesen emberi lények. A negyedvélák öröklik gyengébb mértékben véla ősük megbabonázási különlegességeit, viszont sokkal gyengébbek faji jeleik, mint felmenőiknek.

A vélákról, félvélákról és további leszármazásról ITT tájékozódhatsz!


Félóriások

Óriás nő és ember férfi frigyéből félóriás gyermek születik, fordítva nem lehetséges. Az így születettek nem feltétlenül örökölnek mágikus képességeket.
Méretük hamar elárulja a származásukat, arcvonásaik általában durvábbak, viselkedésük lobbanékony. Kevésbé intelligensek lehetnek, mint más embertársaik, már ami a könyvekből elsajátítható tudásukat illeti. Általában szeretik a természetet, az állatokat. Leginkább az óriásokkal szembeni előítéletek miatt nehezebben illeszkednek be az emberi társadalomba, gyakran válnak magányossá és kirekesztetté.
A negyedóriások már örökölhetnek mágiát, azonban durva vonásaik és átlag feletti méreteik még náluk is árulkodóak. Értelmi képességeik nekik is elég gyérek, nehezen tanulnak és fejlődnek szellemileg.


Nem született fajok


Vérfarkasok

A vérfarkas-lét valójában betegség, amit más vérfarkasok harapása okoz. Jellemzőit tekintve mégis külön fajként tartjuk számon.
Emberi formájukban a vérfarkasok semmiben nem különböznek egészséges embertársaiktól. Nincsenek kiemelkedő reflexeik, nincs kifinomultabb szaglásuk, nem erősebbek vagy gyorsabbak, mint mások. Legfeljebb a húshoz vonzódnak jobban, nyersen azonban ők sem képesek megemészteni azt, akárcsak egy átlagos ember.
A nem átváltozott vérfarkas harapása nem fertőző. A betegség nem öröklődik gyermekeikre.
Az egészséges emberek és vérfarkasok közti különbséget utóbbiak vérfarkas-alakja hordozza. Minden telihold alkalmával a vérfarkas-kórral fertőzött személy fájdalmas átalakulás során változik emberevő fenevaddá. Elveszíti emberi tudatát, kommunikálni kizárólag más vérfarkasokkal képes.
Visszaváltozva semmire sem emlékeznek, amit vérfarkasként tettek. Általában napokig gyengélkednek az átalakulást követően, ekkor azonban már semmilyen farkastulajdonságot nem mutatnak.
A huszadik században felfedezett farkasölőfű-főzettel bizonyos mértékig képesek megőrizni emberi tudatukat az átváltozás alatt, ha rendszeresen fogyasztják azt telihold előtt. Ennek ellenére vérfarkasként továbbra is kiszámíthatatlanok, lobbanékonyak lehetnek.


Vámpírok

Minden vámpír ember volt egykoron, azonban az élete egy bizonyos pontján egy másik vámpír átváltoztatta őt. Ha egy vámpír megharapja áldozatát, majd a már haldoklóval a saját vérét itatja meg, megtörténhet az átalakulás.
A vámpíroknak szinte csak a kinézete emberi. Többé nem dobog a szívük, nem születhet gyerekük, nincs szükségük légzésre és alvásra, a szomjúságuk azonban újra és újra feltör bennük. Emberi vagy állati vérrel táplálkoznak, áldozatukat mindazonáltal nem mindig pusztítják el.
A vámpír nyála gyorsítja az általa harapott seb gyógyulását: néhány óra elteltével úgy begyógyítja a bőrt, hogy kizárólag vámpírok veszik észre a nyomát. Vérének hatása hasonlóan gyógyító, csak sokkal koncentráltabb.
Hosszú élettartamuk miatt általában műveltek, intelligensek. Reflexeik, szaglásuk kifinomult, többé-kevésbé képesek az emberek gondolataiban olvasni. Illatuk és kinézetük az emberek számára csábító.
Természetes módon nem halhatnak meg, ha el akarunk pusztítani egy vámpírt, karót kell döfnünk a szívébe. A napfény is halálos lehet számukra: ha fény éri őket, megégnek.
Az ezüst érintése csak kellemetlen egy vámpírnak, nem halálos. Egy halott vérének megivása elkábítja őket. A közhiedelemmel ellentétben a fokhagyma semmilyen hatással nincs rájuk, szentelt vízzel, keresztel vagy vallásos ereklyékkel pedig - nem bizonyítottan - távol tarthatóak, ha a vámpír még emberként hitt a hatékonyságukban.  Nem léphetnek be egy halandó otthonába, míg az illető be nem invitálta őket.
A Mágiaügyi Minisztérium szigorú listát vezet minden Magyarországon élő vámpírról. Törvényileg az új emberek átváltoztatása szigorúan tilos, a törvényszegő vagy bizonyítottan gyilkos vámpírokat üldözik.
A mágusokból lett vámpírok átváltozva elveszítik a varázserejüket.


Damfírok

Damfír úgy jöhet létre, ha a vámpír egy nem haldokló,  de sok vért vesztett emberrel itatja meg a saját vérét.
A damfírok éreznek, lélegeznek, a szívük is dobog. Emberi tulajdonságaikat nem veszítik el, továbbra is öregszenek (bár lassabban), életük végén pedig meghalnak, mint bárki más. Emberi ételekre és vérre egyaránt szükségük van az életben maradáshoz. A napfényre igen érzékenyek, meglehetősen kellemetlen számukra kimenni rá, csúnyán leégnek tőle és a szemüket is bántja hosszú távon.
A damfírok tiszta vérű testvéreik különleges képességeit örökölik, a reflexeik gyorsabbak, erejük nagyobb lehet. Ettől függetlenül emberként élik a mindennapjaikat, szaporodásra általában képesek. Aki varázslóból vált damfírrá, az 10 éven belül fokozatosan elveszíti a varázserejét.


Szellemek

~kidolgozás alatt~
Utoljára módosította:Lewy Bojarski, 2019. szeptember 1. 04:22
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 3. 13:00 Ugrás a poszthoz

Közel emberi értelemmel rendelkező varázslények és bestiák


A varázsvilágban több élőlény is található, akik az emberhez közeli értelemmel rendelkeznek, mégsem tartoznak az emberi fajhoz. Kivétel nélkül mindegyikük rejtőzködik a varázstalan emberek elől. Testfelépítésükben, képességeikben és kultúrájukban különböznek az emberektől, azonban képesek emberi beszédre és gondolkodásra.

Ezeket a lényeket két külö csoportra osztjuk: emberi értelemmel rendelkező varázslények és bestiák. Bár a kentaurok és sellők kifejezetten kérték a bestia státuszt, kultúrájukat tekintve mind közül ők a legfejlettebbek.

Az emberi értelemmel rendelkező lényekre is vonatkoznak az emberi világ alapvető szabályai: bűncselekmény esetén nekik is bíróság elé kell állniuk, ha bebizonyosodik a bűnösségük, börtönbe kerülhetnek. Ügyeiket azonban erre szakosodott bizottság tárgyalja, akik figyelembe veszik a szokásaikból eredő különbségeket.


A kastély környékén és Magyarországon élő varázslények


Kentaurok

A kentaurok Európa erdeiben elterjedt félig ló, félig ember lények. Kialakulásukról keveset tudunk, az emberekkel csak nagyon távoli rokonságban állnak.
Az emberektől elszigetelten, erdősségekben élnek, területüket szigorúan őrzik a betolakodókkal szemben. Hordákat alkotnak, azon belül a szülők és gyermekeik szoros, összetartó családokban élnek. Kölcsönösen tisztelik egymást, nézeteltérésekre köztük ritkán kerül sor. Ha nem háborgatják őket, békés lények. Ha azonban területüket, hitüket vagy fajtájukat sértik, véresen megtorolják azt.
Figyelmük az ég titkai felé irányul. Kiemelkedően művelik az asztronómiát és az asztrológiát, a csillagok segítségével tájékozódni, jósolni is képesek. A földi konfliktusok nem igazán érdeklik őket, eddig egyetlen emberi háború sem volt, amibe érdemben beavatkoztak volna. Az elmúlást az élet szerves részének tekintik, nem küzdenek ellene, az eltávozottaikat a csillagokban látják. Szoros kapcsolatot ápolnak az erdők teremtményeivel, minden élőlényt egyformán tisztelnek. A természet kincseit felhasználva magas fokon művelik a gyógyítást, a legtöbb emberi betegséget képesek kezelni, ezt a tudást azonban megtartják maguknak. Könyveket nem írnak, tudásuk szájról szájra terjed.
Fegyverként íjat és dárdákat használnak, leginkább azonban csak fenyegetésként. Mágikus képességeik a jóslásban és varázsfőzetek elkészítésében mutatkoznak meg.

Sellők

A sellők csak messziről nevezhetők emberszerű lényeknek: víz alatt élnek, lábuk helyett farokúszójuk van, kinézetük pedig nem egyszer csak távolról emberi. Többféle alfajuk létezik. Köztudott, hogy az északi, hideg vizekben élő sellők sokkal csúnyábbak, mint meleg vízi, déli társaik.
Általánosságban elmondható a sellőkről, hogy maguknak való, elszigetelődő lények. Városaikat kőből és hordalékból építik tavak és tengerek alján, egy város élén a királyuk áll. Náluk is kialakultak a különféle szakmák, vannak, akik vadászatból (halászatból) élnek, mások vízi növényeket termesztenek. Apróbb halakkal táplálkoznak, azonban teljes szimbiózisban élnek velük, a víz összes élőlényét tisztelik.
A déli sellők építészete díszes, előszeretettel használnak kagylókat gyöngyöket, újfent azonban a szárazföldi ember szemetét is beépítik házaikba. Északi társaik egyszerűbb, ám annál masszívabb házakat építenek. Ruházatuk kagylókból és hínárból áll, a nők gazdagabban díszítik magukat.
A beszédük a szárazföldön fülsiketítő rikácsolásnak hangzik, a víz alatt azonban hangjuk kellemes. Művészetük a zenére épít, hiszen a víz alatt szépen és jól terjed a hang. Kezdetleges hangszereket is használnak.
Távol tartják magukat az emberektől, azonban előfordult már, hogy tengerbe vagy tóba esett gyermekeket mentettek ki. Ugyanígy elvétve megesik, hogy a csónakokról szemetelő embereket a vízbe borítják vagy lerántják magukkal, halálos atrocitás azonban évtizedek óta nem történt.

Házimanók

A házimanók a koboldok nagyon távoli rokonai. Emberemlékezet óta a mágusok szolgálatában állnak, természetes életformájukat egyáltalán nem ismerjük. Ha léteztek is vad házimanók, ők vagy évezredekkel ezelőtt kipusztultak, vagy mágusok szolgálatába álltak.
Apró, gyermekméretű lények, testalkatuk törékeny, füleik denevérszerűek. Kerek fejükön hatalmas, vizenyős szemek ülnek, fogsoruk hiányos és tompa. Jellemzően görnyedten, csöndben járnak.
Apróbb varázslatokra, így hoppanálásra is képesek. Gazdájuk hívására bármilyen távol is vannak épp, rögtön meg tudnak jelenni. A varázsláshoz nincs szükségük eszközökre, így valószínűleg komoly mágikus képességeik vannak, ezt azonban sosem fitogtatják.
Egy manócsalád általában egy máguscsaládot szolgál több generáción át. Önszántukból sosem hagyják el gazdáikat, ezt pedig megtehetik, ha ruhaneműt kapnak. Az egyikei azoknak a fajoknak, amik sosem lázadtak fel az emberi elnyomással szemben.

Tündérek

Tündérek világszerte a melegebb területekre jellemzők. Apró élőlények, kik virágos-fás ligetekben élnek.
A tündérek a rovarokhoz hasonlóan petével szaporodnak. A petéből először hernyó kel ki, majd a bebábozódást követően alakul ki a végleges tündér-forma. Testük az emberéhez hasonló, hátukból azonban szitakötő- vagy színpompás lepkeszárnyak nőnek, melynek segítségével repülni is képesek. Ruházatuk virágszirmokból vagy levelekből áll.
A hiedelemmel ellentétben férfi és női tündérek is léteznek, mindegyikük kedves, békés lény. Nagy családokban élnek, és vigyázzák a ligetüket. Képesek kommunikálni a növényekkel és apróbb állatokkal. A természettel teljes összhangban élnek.
Mágikus képességeik nincsenek, virágporból viszont tündérport tudnak előállítani. Akire ezt a port rászórják, kommunikálhat velük.


A kastély környékén, Magyarországon nem élő varázslények


Azok a lények kerülnek itt felsorolása, akik természetszerűen nem fordulnak elő Magyarországon. Ez azonban nem jelenti, hogy behurcolt fajként néhány egyedük nem jelenhet meg az országban - kivételt képez, ahol ez külön kikötött.

Vélák

A vélák testalkatilag a legjobban emberre hasonlító mágikus lények. Könnyen elvegyülnek az emberek között, mégis kitűnnek közülük határtalan szépségükkel. Ha egy tapasztalatlan halandó férfi a női egyedek közelébe kerül, azonnal olthatatlan vonzalmat és vágyódást kezd érezni irántuk, mely a távolság leküzdésével egyre erősebb lesz. Ilyenkor a véla hatása alá került férfi veszélyes és lehetetlen dolgokra kész vállalkozni, hogy a gyönyörűség kegyeibe férkőzzön. A halandó nőkben is feltörhet a vágyódás vélák iránt, néhány írásos dokumentum azonban azt támasztja alá, hogy a nők ennek könnyebben ellenállnak. Bármely nem képviselői képesek lehetnek kontrollálni efféle érzéseiket, ha nem éri őket felkészületlenül a véla megjelenése.
Ezek a lények magasak, vékonyak; világosszőke hajjal, világoskék szemmel, telt ajkakkal és tejfehér bőrrel rendelkeznek. A vélák mindaddig sugárzóan szépek, ameddig fel nem bosszantják őket, ekkor arcuk eltorzul „csúfabb lesz a legrusnyább banyánál is”, természetük agresszív, ellenséges, mely nagy erejű mágiájukkal keveredve végzetes pusztítást válthat ki.

A vélákról, félvélákról és további leszármazásról ITT tájékozódhatsz!

Óriások

Az óriások hegyvidékeken több tíz méter magasra is megnövő, emberszerű lények. Tíz-tizenöt fős hordákban élnek, melynek élén a legnagyobb férfi óriás áll. Kultúrájukról elszigeteltségük okán meglehetősen keveset tudunk. Az biztos, hogy a hordák kapcsolatban állnak egymással, ezt a kapcsolatot azonban leginkább viszályok és állandó háborúk jellemzik. Megesik, hogy egy-egy óriás az óriások királyának kiáltja ki magát, ezek a királyságok azonban hetek alatt véres viszálykodásba fulladnak, majd szétesnek.
Az óriások élettartama nagyjából duplája az emberének. Felépítésük masszív, ruházatukat állati bőrök alkotják. Mindenevők, hatalmas testük azonban leginkább nagyvadak elfogyasztásával képes jóllakni. Az erdőkben rombolásukkal hatalmas károkat okoznak.
Jellemük erőszakos, agresszív. Beszédük valamiféle dörmögésre hasonlít, nagyon kevés és primitív szót használnak. Könnyen befolyásolhatók és ingerelhetők.
Veszélyességük miatt a minisztériumok ügyelnek arra, hogy az óriások hordáit távol tartsák mind a varázstalan, mind a varázsos emberektől.
Mágia használatára képtelenek. Magyarországhoz legközelebb a Tátrában élnek.

Koboldok és leprikónok

A koboldok alacsony, manószerű lények, hosszú fülekkel, hatalmas, görbe orral és hosszú ujjakkal. Kiemelkedően intelligensek.
Ezek a lények eredetileg barlangokban laktak, azonban könnyedén alkalmazkodtak az emberi környezethez. Az emberekhez hasonlóan összetartó családokban élnek. Kultúrájuk a földközeli élethez idomult, kunyhóikat a földbe vájják vagy barlangokban építik ki, berendezéseikhez pedig kizárólag növényeket használnak fel. Mindenevők, leginkább mégis zöldségeket és gyökereket fogyasztanak.
A koboldokat vonzza és megbabonázza az arany és más drágakövek. Évezredek óta foglalkoznak bányászattal, bár a kitermelt kincseket gyakran semmire sem használják, csak felhalmozzák őket.
Az emberek ismerték föl először kiemelkedő intelligenciájukat az arany és pénz mozgatása terén, ők bíztak meg először koboldokat bankjaik őrzésére. A legnagyobb bankokban tradicionálisan máig több száz vagy ezer kobold dolgozik, akik kitanulva az írás-olvasást az embereknél precízebben képesek a számokkal való bűvészkedésre. Különleges kapzsiságuk szintén hozzájárul ahhoz, hogy az aranyat erőn felül őrizzék.
Manapság rengeteg kobold dolgozik mágusok által működtetett bányákban is, különösen Kelet-Európa területén.
Rendelkeznek mágikus képességekkel.

A leprikónok a koboldok közeli rokonai, kizárólag Írország területén fordulnak elő. Sokkal apróbbak, mint az európai kontinensen élő társaik, rejtőzködőbbek és nem is vegyülnek az emberekkel. Az arany ugyanúgy vonzza őket. Többnyire zöld, növényekből készített ruhákat hordanak, jellemük gyerekes, gyakran tréfálják meg a területükre tévedőket.

Szfinxek

A szfinxek ritka, Egyiptom területén élő varázslények. Kiemelkedő intelligenciájuk ellenére a minisztériumok egyértelműen a bestiák közé sorolják őket erőszakos természetük okán.
Női fejjel és oroszlántesttel rendelkeznek, élettartamuk ismeretlen. Eddig egyetlen hím nemű szfinxet sem sikerült találni, így életmódjukról, szaporodásukról szinte semmit sem tudunk. Távol tartják magukat az emberektől, előszeretettel szórakoztatják magukat találós kérdések kiötlésével, de a kirakósokat és szójátékokat is nagyon szeretik. Ha mégis egy emberrel találkoznak, biztosan feltesznek neki egy feladványt - ha pedig nem sikerül megválaszolnia, azonnal végeznek vele.
Nemzetközi egyezmények következtében a szfinxeket szigorúan tilos Egyiptomon kívülre telepíteni, így Magyarországon sem fordulhatnak elő.

Ifritek
Az Ifritek hasonlóan a vélákhoz és kentaurokhoz a mágikus lények osztályán belül is az intelligens fajok családjába tartoznak, azon belül is a mágiahasználók nemzetségébe. Rendkívül közeli rokonságban állnak a dzsinnekkel, ám az indiai mitológiával ellentétben, amelyben az Ifrit a dzsinnek egyik alfajába tartoznak, rendszertanilag jelentősen elhatárolódnak egymástól, mivel mágikus jellegzetességeit, jellegét tekintve az Ifritek hasonlóságot mutatnak az obsukurokhoz és a Hidebehindhoz, illetve az elemi mágusok által megidézett elementálokhoz. A lénykutatók - bár ez tanulmányokban még nem hitelesen igazolt, csupán lábjegyzet, hogy - távoli kapcsolatot feltételeznek a lethifoldokkal, melyet főként a patrónusbűbájra való érzékenységgel magyaráznak.
Eredeti alakjában megjelenve muglik közt egy Ifrit maga a két lábon járó törvényszegés a varázsvilág titoktartási szabályainak tekintetében. Habár felépítésük egyértelműen humanoid, bőrük színe többnyire kékes, lilás vagy vöröses színárnyalatú - igaz, vannak albínó egyedek, akik fehér színben pompáznak. Szemük színe vörös, borostyánsárga vagy világoskék, a “szemfehér” viszont a szokásos emberi árnyalat helyett fekete. Villás farkukat ötödik végtagként tudatosan képesek használni és irányítani, szarvuk formája sokféle lehet: valakié az ég felé mered, másoké, mint a kosoké, spirál formát vesz fel stb. Vannak megkülönböztető nemek: léteznek férfi és női Ifritek, habár ez az alakváltás lehetőségeit nem befolyásolja; hím Ifrit felvehet női emberalakot és fordítva. A bibliai ördögábrázoláshoz való hasonlóság miatt sokan azt hiszik, hogy szárnyuk is van: ez nem igaz, nincs szárnyuk és repülni sem tudnak, kivéve, ha valamelyik egyednek az az egyéni képessége.
Imádják a külsőségeket, a minőségi anyagból készült ruhákat, díszeket, ékszereket, kiegészítőket: a lényeg, hogy kielégítsék vele saját esztétikai érzéküket, amely nem minden esetben kellemes mindenkinek. (Értsd: hajlamosak a vizuális túlzásokra, a giccsre.) Szeretik a bátor színeket és a rájuk irányuló figyelmet. >> további infóért kattUtoljára módosította:Lewy Bojarski, 2019. szeptember 18. 17:27
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 3. 13:00 Ugrás a poszthoz

Magyarországon előforduló,
nem emberi értelemmel rendelkező varázslények


Az iskolában minden diák számára engedélyezett egy-két viszonylag kis testű varázslény, vagy mágikus képességekkel nem rendelkező állat birtoklása. Azonban a minimum XXX besorolásúakhoz minisztériumi igazolás szükséges, így kizárólag a Navigátorok (szerepjátékosan az iskolaigazgató) engedélyével birtokolhatóak!


A kastély környékén, Magyarországon fellelhető varázslények


A kastély környéki varázslények az erdő mélyén illetve Bogolyalva környékén élhetnek. Mindkettő természetvédelmi terület, az ott élő varázslények biztonságáért a minisztérium felel.
A környéken kívül Magyarország egész területén találkozhatunk varázslényekkel, legtöbbször Nemzeti Parkok területén. A nagyobb és veszélyesebb bestiák számára (például sárkányok) a minisztérium rezervátumokat jelöl ki, ezek csak engedéllyel látogathatók.


Futóféreg
Bundifult
Csippelke
Harapós tündérmanó
Hamukuszma
Botsárka
Augurán (Ír főnixmadár)
Búdongó
Padlásszörny
Acsarka (Sünmajmoló Bosszancs)
Ólálka
Hippogriff
Thesztrál
Unikornis
Tytogriff

A kastély környékén szintén fellelhető, kifejezetten Magyarországon őshonos varázslények


Ezek a varázslények csak és kizárólag Magyarországon őshonos, máshol nem található állatok, melyek olykor fellelhetőek a kastély környékén is, a Turult kivéve.


Csillós Plumpó
Cincogár
Jégfajd
Morgondár
Ködfoltos Ordas
Szárnyalgó
Csodaszarvas
Turul


Magyarországon gyakran tartott vagy előforduló, nem őshonos varázslények


Az itt található varázslények behurcolás során kerültek az országban, elvadult háziállatok leszármazottjai, vagy épp olyan nagy számban tartottak, hogy gyakran előfordulónak számítanak.


Golymók
Hurú
Tüzes csiga
Rőtsipkás
Krup
Murmánc
Orrontó Furkász

Sárkányfajok:

Magyar Mennydörgő
A mennydörgőn kívül hazánk légterébe néha berepülhet egy-egy Román Hosszúszarvú Sárkány is, azok azonban ritkán tartózkodnak huzamosabb ideig nálunk.

*a Harry Potterben előforduló varázslények leírása: Legendás állatok és megfigyelésük (JK. Rowling) - Animus Kiadó, 2001
*a magyarországon őshonos állatok leírása Derek Taylor műve
Utoljára módosította:Adam Kensington, 2018. november 17. 22:51
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 3. 13:03 Ugrás a poszthoz

Politika és Igazságszolgáltatás


Magyarország mágusvilágának államformája mágusköztársaság, melynek élén a mindenkori Mágiaügyi Miniszter áll. Az alaptörvény a Magyar Mágusállam Alkotmánya, ezt minden állampolgár betartani köteles.
A mágusállamban a végrehajtó és a döntéshozó szerv lényegében összeolvad, megalakítva a Máguskormányt. A kormányok négy éves ciklusonként váltják egymást, a Mágiaügyi Miniszter pedig kétszer egymás után nem következhet a kormány élén.


MÁGUSKORMÁNY TAGJAI:
 • Mágiaügyi Miniszter
 • a Miniszteri Hivatal titkára
 • a Varázsbűn- üldözési Főosztály vezetője
 • a Mágikus Balesetek és Katasztrófák Főosztályának vezetője
 • a Varázslény-Felügyeleti Főosztály vezetője
 • a Nemzetközi Máguskapcsolatok Főosztályának vezetője
 • a Mágikus Közlekedésügyi Főosztály vezetője
 • a Varázsjátékok és Mágikus Sportok Főosztályának
 • Mugli Kapcsolatokért felelős államtitkár
 • Mágikus Oktatásügyi - és Fejlesztési államtitkár

A legfőbb igazságszolgáltató szerv a Legfelsőbb Mágikus Bíróság. Tíz tagja van, akik nyolc évig látják el tisztségüket. A bíróságok rendszere a muglikéhoz hasonló, annak mágikus megfelelője. Ez a hatósági szerv felelős a Igazságügyi és Belügyi Főosztály tevékenységéért.


Bűncselekmények

A rendfenetartást Magyarországon aurori hálózat látja el. Minden tagja közvetetten a Magyar Mágiaügyi Minisztérium Varázsbűn-üldözési főosztályának fennhatósága alatt áll, viszont közvetlenül országszerte helyi aurorparancsnokságokon szolgálnak. Az aurori munkakörön belül dolgozók különböző munkakörökben szolgálnak, melyek a következők:


Auror Parancsnokság
 • Minisztériumi Nyomozóiroda
 • Mágikus Bűnmegelőzési Szolgálat
 • Boszorkány- és varázsló Megfigyelő Szakosztály
 • Varázsbűn-üldözési Kommandó

A Minisztériumi Nyomozóiroda és  a Mágikus Bűnmegelőzési Szolgálat közösen a mugli rendőrség, míg a Boszorkány- és varázsló Megfigyelő Szakosztály a hírszerzés, a Varázsbűn-üldözési Kommandó pedig a honvédség megfelelői. A szakosztályokon belül rangok és beosztások különböztetik meg az aurorokat, szigorú hierarchiát alkotva. Ezen kívül megtalálhatók a muglikéhoz hasonló osztagok és alosztályok is.
A hétköznapi mágus nemzetbiztonságot nem érintő ügyekben az első kettővel találkozhat.

Megnevezésük szerint léteznek önkéntes, tartalékos, állományban lévő és nyugállományú aurorok. A legelső csoport az, akikre a minisztérium és a mugli szervek, mint tűzoltóság és vagyonvédelem számítanak segítségként; a második, akik szerződéssel és kötelezettséggel nem bírnak az intézmények felé, de amennyiben vállalják a mugli rendőrség, vagy a nyomozóiroda számít rájuk. Az állomány aurorjai lehetnek szerződésesek vagy hivatásosak, kötelezettségben, végzettségben és szolgálati időben tér el a kettő, ám mindkét esetben a mugli és mágus egységeknél is az életvédelem, a hazavédelem a céljuk. Magyarországon a honvédséggel, és annak különböző erőivel működnek együtt. A nyugállományú aurorok közül, akik még dolgoznak, irodai munkát végeznek, vagy teljesen leszereltek és nyugdíjas éveiket töltik.


A mágusok által meghatározott bűncselekményeknek gerince a muglikéval megegyező: ugyanúgy büntetik például az emberélet elleni bűncselekményeket, lopást, csalást is. Törvénykönyvük azonban egyéb cselekményekkel is kiegészül, melyek a teljesség igénye nélkül a következők:

Magyarország területén tiltott:
 - muglikat engedély vagy indok nélkül a varázsvilág létébe beavatni
 - muglik jelenlétében varázsolni (kivétel vészhelyzet esetén)
 - mugli tárgyakat engedély nélkül megbűvölni
 - muglik számára varázslényeket ajándékozni vagy eladni
 - muglik számára varázstárgyakat ajándékozni vagy eladni
 - muglikat bájitalokkal vagy mágikus főzetekkel kezelni
 - muglikra bűbájt szórni, amennyiben a varázsvilág vagy az ő közvetlen biztonságuk nem veszélyeztetett

 - Magyarországon tiltott varázslényt vagy mágikus növényt eltartani, belőle főzetet vagy bájitalt készíteni
 - Magyarországon nem őshonos varázslényt szabadon engedni
 - varázslényeket engedély nélkül keresztezni, akár nem mágikus lényekkel
 - védett varázslényt vagy mágikus növényt károsítani vagy elpusztítani

 - mágikus kórral való fertőződést (például vérfarkas-kór) eltitkolni, másokat ezzel veszélybe sodorni

 - tiltott bájitalt keverni, azt elfogyasztani vagy másoknak beadni
 - engedély nélkül új, ismeretlen hatású bájitalokat és bűbájokat létrehozni, azt másokon használni
 - engedély nélkül igazságszérumot előállítani és használni

 - embertársunkra átkot szórni
 - embertársunkra főbenjáró átkot szórni

Büntetés

Ha egy mágussal szemben törvényszegés gyanúja merül fel, bíróság előtt kell bizonyítania az ártatlanságát. Ennek szintje az ügy súlyosságától függően változó lehet. A mágusnak minden esetben joga van ügyvédet fogadni, illetve saját tanúkat berendelni. Az ítéletig megeshet, hogy a bíróság előzetesen letartóztatja, és börtönbe küldi.

Amennyiben a vádlottat bűnösnek találják, felelnie kell a tetteiért a bíró ítélete szerint. Súlyos esetben szabadságvesztés vár rá, melyet a Zengőbarlang Mecseki Fegyintézetben köteles eltölteni. Fiatalkorú elkövető esetén erre a Balatoni Javító-Nevelő Intézetben van lehetőség.


Mágusszövetség


A Mágusszövetség a mágustársadalom egyetlen olyan összefogása, mely előítéletektől, politikai és vallási nézetektől mentes, illetve nem avatkozik sem a politikába, sem a vallásba. Céljuk a társadalom helyzetének javítására, lehetőségeinek bővítésére koncentrálódik. Évente egyszer üléseznek hivatalosan, ez azonban több hétig is eltarthat, illetve rendkívüli ülések is előfordultak már a történelem során. Székhelye Róma.
A mágusszövetségnek összesen hatvan állandó tagja van, ezen kívül az együttműködő mágusiskolák küldenek egy főt az ülésre, aki lehet állandó, de változó tag is. A tagság halálig vagy lemondásig tart. Áganként hat fő, közülük egy szóvivő van, aki az adott ülés kérdéseit felvázolja, de az ülés során mindenki felszólalhat egyénileg. A szóvivő ezen kívül irányító szerepet tölt be az ágazat tagjai között az egyéni ülések alkalmával. Ez alól mentesül a iskolák képviselete, ahol nincs konkrét vezető, csak szóvivő.
Utoljára módosította:Maja Bojarska, 2019. március 20. 23:09
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 3. 13:08 Ugrás a poszthoz

Az oktatási rendszerA magyar oktatási rendszer a mágusvilágban

Alapfokú oktatás
A mágusgyermekek oktatása alapvetően két egymásra épülő területre osztható: a varázstalan és a mágikus képzés. Nyilvánvaló, hogy a varázstudó gyermekeknek el kell sajátítani az írás, olvasás, számolás és történelem alapjait, mielőtt a pálcaforgatáshoz kezdenének.

Az alapokat az "aranyvérű" gyermekek általában otthon, a szüleiktől vagy fogadott magántanároktól tanulják meg, azonban a kevert vérű családoknál gyakori, hogy mugli intézményekben, óvodákban és általános iskolákban tanulhatnak. Ezen kívül az országban több, mágusnövendékek alapvető oktatására szakosodott előképző intézmény is működik (lásd: az intézmények között).

Magyarországon a gyermekek 14 éves korukban kapják meg első pálcájukat, ezzel egy időben nyernek felvételt a Bagolykő Mágustanodába, kivéve, ha a szüleik erről másképp döntenek, vagy a varázserejük eddig az időpontig nem jelentkezik.


A diákok az iskola elvégeztével Alapfokú Mágikus Bizonyítványt (AMB) szereznek.

Felsőoktatás

Az AMB, ami egyfajta mágikus érettségi vizsga, Általában nem elég az elhelyezkedéshez, így a diákok túlnyomó többsége továbbtanul. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy erre több lehetőségük is van.
Fontos kiemelni, hogy az AMB nem felel meg a muglik világában létező érettséginek. Aki ilyet szeretne tenni, annak külön, magántanárnál vagy iskolában kell elsajátítani a középiskolai anyagot és levizsgázni.

A Bagolykő Mágustanoda többféle Mestertanonc képzést kínál az itt végzett és más iskolákból átjelentkező tanulóknak. A két- illetve hároméves képzések keretében a diákok a mugli OKJ-s bizonyítványnak megfelelő szakmákat szerezhetnek, melyet Felsőfokú Bűbájos Oklevélnek (FBO) neveznek. A szakmával a kézben a diákok választhatnak: elhelyezkednek az adott területen, vagy továbbra is folytatják a tanulmányaikat, hogy azt mesterszinten művelhessék.

Magyarországon egyetemi szintű továbbtanulásra is van lehetőség, melyet felvételi vizsgát követően tanulhatnak a legtehetségesebb máguspalánták. A Mesterszintű Mágikus Diploma (MMD) elsajátítása három-öt éves tanulást jelent, gyakran külföldi gyakorlattal kiegészítve.


Képző intézetek:
Academia Magicae Sopianaeiensis
Sárkányölő Szent György Aurorképző és Rendvédelmi Akadémia

Különleges tanulmányi ágazatok, tehetséggondozás

Művészeti képzéssel elmélyültebben a Grosserlieb Dorottya Művészeti Képzőiskola foglalkozik, ahová 11 éves kortól iratkozhatnak be a hallgatók.

Léteznek bizonyos tudományágak, amiket iskolai rendszerben nálunk nem oktatnak. Különösképp a tradicionális mágikus mesterségek között akadnak, amiket az érdeklődő, tehetséggel rendelkező diákok kizárólag közvetlenül az azt művelő mesterektől sajátíthatnak el. Ilyenkor általában az AMB elvégeztével kezdik meg a tanulást, ami hosszadalmas és nagyon időigényes lehet.

Külön szót kíván a különleges képességekkel megáldott diákok képzése és tehetséggondozása. A veleszületett képességeket gyakorló diákok (például elemi mágusok) képzésével a Bagolykő Mágustanoda is foglalkozik, ám léteznek külön intézmények, amik az ő igényeikre szakosodtak. A hozzánk legközelebbi ilyen iskola Remus Lupin Roxfortja, amely az Egyesült Királyságban található.A külföldi oktatási rendszerek és alapvető különbségeik


EURÓPA
Magyarország a nyugat-európai mintát követi, így az oktatásunk meglehetősen hasonló. Jellemzően pálcás varázslatokat oktatnak, a bájitalok és gyógynövények használata országonként eltérő súllyal szerepel. A képzést általában 11 éves korukban kezdik meg.

Európa híres iskolái:
 • Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola (Egyesült Királyság)
 • Remus Lupin Roxfortja (Egyesült Királyság)
 • Beauxbatons Mágusakadémia (Franciaország)
 • Durmstrang Mágusakadémia (a skandináv országok egyike)
 • Herzberg Mágusiskola (Svájc)
 • Jacinthe sauvage Mesterképző és fejlesztő (Franciaország)
 • "XIII. Erik" Kunglige Häxmästare Akademien (Svédország)
 • Kunglige Häxmästare Lärosäte (Svédország)
 • Loch-Beinne Boszorkány- és Varázslóképző Magániskola (Egyesült Királyság)

ÁZSIA

A keleti mágia a legnehezebben elsajátítható, legbonyolultabb mágiaág, így nem csoda, hogy a modern, keleten élő mágusok a mindennapjaikban egyre inkább átveszik a nyugati, pálcás módszert. Iskoláikban azonban továbbra is oktatják a tradicionális eljárásokat, például a jóslást, bájitalfőzést, rúnázást, melodimágiát elementálidézést. A diákok 10 éves korukban kezdik el a mágikus képzést, melyet legalább nagykorúságokig folytatnak, a tradicionális keleti mágia elsajátításához azonban gyakran még több évre, évtizedre szükség van.


Ázsia híres iskolái:
 • Mahoutokoro Bűbájakadémia (Japán)

AFRIKA

Az afrikai mágusoktatás a hagyományokra és természetmágiára épül. A varázstudók gyakran helyi mesterektől sajátítják el a mágia művészetét, leginkább gyógyítással és bájitalkeveréssel foglalkoznak. Előszeretettel alkalmaznak varázsköröket és rúnázást, magas szinten oktatják a jóslás különböző fajtáit. Pálcás varázslatokat mindössze egy évszázada használnak és tanítanak.

Az egyetlen nagyobb, nyugati mágiát is oktató intézmény a kontinensen az Uagadou Mágusakadémia (Dél-Afrikai Köztársaság)


ÉSZAK-AMERIKA

Az Észak-Amerikai kontinensen öt varázslóiskola működik, ezek közül egy, az Ilvermorny Mágusakadémia magániskolai, míg a további négy állami rendszerben.
Mindegyik intézményre jellemző, hogy az európa iskolákhoz képest kevésbé elitisták, nyitottak a mugli módszerekre, ösztönözve a diákokat arra, hogy mindkét világban megállják a helyüket.

Az Ilvermorny Mágusakadémiát a tizenhetedik században alapították, A Roxfort mintájára. Oktatási rendszerük a mai napig hasonló, a diákokat szintén négy házba osztják, bár a teljes elkülönülés kevésbé jellemző.
Több információért katt.

A huszadik század közepén merült fel az igény bárki számára ingyenesen elérhető intézményekre. Addig ugyanis, akik az Ilvermorny-t képtelenek voltak kifizetni (illetve az igen csekély befogadóképesség miatt nem jutottak be), kénytelenek voltak otthon, illetve tankörökben taníttatni a gyerekeiket. Az Egyesült Államok így az első olyan ország, ahol teljes mértékben állami fennhatósága (jelen helyzetben az Egyesült Államok Mágikus Kongresszusának) alatt álló varázslóiskolákat hoztak létre.
A négy intézmény az ország négy, földrajziag távol eső pontján fekszik, tantervük többnyire megegyezik egymással. Az amerikai, kanadai és mexikói állampolgárságú mágusdiákok számára szabad a választás, melyikbe iratkoznak, az oktatás pedig (az opcionális bentlakással együtt) ingyenes.

A négy állami intézmény:

American National Institute of Witchcraft and Wizardy, School of the North (Észak-Dakota)
 - címerállata: puma

American National Institute of Witchcraft and Wizardy, School of the South (Louisiana)
 - címerállata: kilencöves tatu

American National Institute of Witchcraft and Wizardy, School of the East (Delaware)
 - címerállata: szürke róka

American National Institute of Witchcraft and Wizardy, School of the West (Oregon)
 - címerállata: kanadai vadjuh

Az ezeken az iskolákban tanulókat nem osztják házakra, helyettük néhány fős tanulócsoportokat alakítanak. A például a Roxfortban és a Bagolykőn zajló házverseny az iskolák közt folyik, a kviddics- mérkőzéseket is egymás közt tartják.
Utoljára módosította:Lyra Aurora Black, 2018. június 7. 16:39
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 3. 13:09 Ugrás a poszthoz

A MÁGUSVILÁG MAGYARORSZÁGI ISKOLÁI:
a lista a leírással rendelkező iskolákat tartalmazza


Előkészítő oktatás:

Elisabeth Shanes Előkészítő Mágusiskola és Óvoda (Bogolyfalva)

Felsőoktatás:

Sárkányölő Szent György Aurorképző- és Rendvédelmi Akadémia (Tata)

Academia Magicae Sopianaeiensis (Pécs)

Művészeti/ speciális képzés:

Grosserlieb Dorottya Művészeti Képzőiskola (Budanekeresd)
Utoljára módosította:Lyra Aurora Black, 2016. szeptember 18. 12:33
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 3. 13:09 Ugrás a poszthoz

A VILÁG NEVEZETES ISKOLÁI:
a lista a leírással rendelkező iskolákat tartalmazza


Herzberg Mágusiskola (Svájc)

Jacinthe sauvage Mesterképző és fejlesztő (Franciaország)

Mahoutokoro Bűbájakadémia (Japán)

"XIII. Erik" Kunglige Häxmästare Akademien (Svédország)

Kunglige Häxmästare Lärosäte (Svédország)

R. J. Lupin Nemzetközi Mágusképző Magániskolája (Egyesült Királyság)

Leeuw Mágusképző (Benelux Államok) - Leeuw Hogeschool voor Magie

Loch-Beinne Boszorkány- és Varázslóképző Magániskola (Egyesült Királyság)
Utoljára módosította:Lyra Aurora Black, 2018. június 7. 16:37
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 3. 13:15 Ugrás a poszthoz

Az oktatás vázlatos felépítéseElőkészítő oktatás
Elsajátítandó ismeretek: írás, olvasás, számolás
Megszerezhető végzettség: -
Mugli megfelelője: óvoda, általános iskola
Ahol elsajátítható: magántanár, előkészítő iskola
Továbbmenetel:
-> Alapszintű oktatás

Alapszintú oktatás
Elsajátítandó ismeretek: általános bűbájgyakorlás
Megszerezhető végzettség: Alapfokú Mágikus Bizonyítvány
Mugli megfelelője: érettségi
Ahol elsajátítható: mágustanodák
Továbbmenetel:
 -> Mesterképzés
 -> Egyetemi képzés
 -> Művészeti/speciális szakképzés

Ezzel a képesítéssel nehezen, ám el lehet helyezkedni.

Mesterképzés
Elsajátítandó ismeretek: szakosodott mágikus ismeretek
Megszerezhető végzettség: Felsőfokú Bűbájos Oklevél
Mugli megfelelője: OKJ-s szakképzés
Ahol elsajátítható: mágustanodák
Továbbmenetel:
 -> Egyetemi képzés
 -> Művészeti/speciális szakképzés

Ezzel a képesítéssel könnyedén el lehet helyezkedni.

Egyetemi képzés
Elsajátítandó ismeretek: szakosodott mágikus ismeretek
Megszerezhető végzettség: Mesterszintű Mágikus Diploma
Mugli megfelelője: egyetemi diploma
Ahol elsajátítható: mágusegyetemek

Ezzel a képesítéssel könnyedén el lehet helyezkedni.

Művészeti/speciális szakképzés
Elsajátítandó ismeretek: különleges, illetve művészeti ismeretek
Megszerezhető végzettség: az adott szakma/művészeti ág mestere
Ahol elsajátítható: különleges mágusiskolák, nem egyszer azonban a mesterek vállalnak tanítást
Előmeneteli követelmények: általában minimum AMB végzettség
Utoljára módosította:Gyarmathi Mihály Ádám, 2015. április 16. 19:57
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 3. 22:46 Ugrás a poszthoz

A mágusvilágról


A rendszerünk alapjait a J. K. Rowling által megalkotott Harry Potter könyvek adják, történetünk az ott megismert világban játszódik, a jelen korban.

Világunk történései azonban az ötödik kötet után elkanyarodnak a könyvektől: bár az ominózus csata megtörtént Harry Potter és Voldemort Nagyúr között, mindez évtizedekkel ezelőtt történt, így a kastélyban senki sem fog találkozni Ronnal vagy Ginnyvel.

Varázstalan világunk semmiben nem különbözik a valóságtól: a varázstalan emberek (muglik) épp úgy élik a mindennapjaikat, mint mi. Sejtelmük sincs róla, hogy velük párhuzamosan egy titkokkal és varázslényekkel teli világ, a varázsvilág is létezik. A világ mágiaügyi minisztériumainak feladata a varázslat létezésének elrejtése az avatatlan szemek elől.

A világ varázstudó embereit varázslóknak vagy boszorkányoknak, összefoglaló néven mágusoknak nevezik. Kinézetre semmiben sem különböznek a mugliktól, ugyanolyan problémákkal küszködnek, mint varázstalan társaik. Egyetlen különbség akad köztük: fiatal korukban kiderül, hogy képesek varázsolni, irányítani azt a megfoghatatlan dolgot, amit mágiának nevezünk. A legtöbben ehhez varázspálcát használnak, de akadnak, akik képességeik segítségével képesek pálca nélkül elemeket irányítani, állattá alakulni vagy épp olvasni mások gondolataiban. A tanult varázsló bájitalok és főzetek segítségével is használhatja a mágiát, hosszas munkával pedig rúnák és keleti varázslatok is lehetnek a mágus segítségére.

Azonban, mint mindent, a mágia használatát is tanulni kell. A Magyarországon élő mágusnövendékek ezt az iskolánkban, a Bagolykő Mágustanodában tehetik meg.

Te karaktered tehát ebbe a közegbe csöppen.

Ha többet szeretnél megtudni a világunkról, olvasd el az alant található részletesebb leírásokat is.

A Bagolykő Mágustanoda

A tanoda Magyarországon, a Mátrában áll, hegyvidékes környezetben. A bentlakásos iskolába 14 éves koruktól veszik fel a diákokat, majd a Roxforthoz hasonlóan, jellemük szerint négy házba sorolják őket:

Eridon     Levita     Navine     Rellon

Az iskolában a ház jelenti a diákok családját: együtt járnak órákra, együtt töltik a szabadidejüket, egy közös lakrészen osztoznak, és együtt szurkolnak házuk kviddicscsapatának. Minden ház élén a házvezető és annak helyettese áll, akik a házon belüli rendre ügyelnek, a diákok legjobbjai közül pedig a prefektusok kerülnek ki, akik segítik, gyámolítják és fegyelmezik társaikat.
Házvezetőjükön és prefektusaikon kívül a diákok engedelmességgel tartoznak az igazgatóval, a defenzorral és a többi, iskolában oktató tanárral szemben is, függetlenül attól, az tanítja-e őket vagy sem.

Mint minden iskolában, a diákok itt is kötelesek betartani a házirendet, melyet ITT olvashatsz el.

A tanítási rendszer épp olyan, mint a mugliknál: a diákok órákra járnak, házi feladatot írnak, év végén pedig vizsga formájában adnak számot a tudásukról. Az alapképzés a Bagolykőben öt évfolyamon át tart. Az ötödévesek a végzőseink, ők év végén záróvizsgát tesznek, és a mugli érettségi bizonyítványhoz hasonló okmányt, Alapfokú Mágikus Bizonyítványt (AMB) szerezhetnek. Ha továbbra sem elégelték meg a tanulást, a diákok az iskolában maradhatnak két- vagy hároméves mesterképzésre, mely során egy bizonyos szakmát sajátíthatnak el.
Utoljára módosította:Reviczky Emma, 2016. március 8. 21:55
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 4. 11:52 Ugrás a poszthoz

Tanult képességek, a mágia egyéb formái


Legilimencia

A legilimentor egy olyan személy, aki be tud tekinteni mások elméjébe, afféle "gondolatolvasó". A legilimencia gyakorlója ezenkívül fogékonyabb az emberek érzéseire, könnyebben átlát rajtuk, a hazugságot rögtön megérzi és leleplezi. Bár ezen képesség alapjaival ma már egyre többen tisztában vannak, képzett, igazi legilimentorok még mindig nagyon minimális számban fordulnak elő.
A valóban képzett legilimentorok azok, akik már mindenféle probléma, mellékhatás és nehézség nélkül tudják alkalmazni tudásukat, illetve teljesen észrevétlenül tudnak valakinek az elméjébe hatolni. Mivel nincsen a Minisztériumban lehetőség a vizsgáztatásukra, nem történik vizsga vagy bármilyen számonkérés. Ha valaki legilimentorrá válik, köteles bejelenteni a Minisztériumban, hogy ezzel a képességgel rendelkezik. Ez fontos, mivel legilimentorból igazán kevés van, ezért érdemes nyilván tartani, ki az, aki ezt a tudást szükség esetén tovább tudja adni, illetve gonosz célokra is alkalmazható, így a számontartásuk elkerülhetetlen.
A képesség elsajátításához szükséges bizonyos tehetség, érzék, de a legilimencia teljes mértékben tanulható tudományág. Oktatása ellenben kiskorúak számára tilos, ugyanis veszélyes is lehet! A mestertanoncoknak a Bagolykőben lehetőségük nyílik elsajátítani.

Illúzómágia

Az illúziómágus olyan boszorkány vagy varázsló, aki képes a másik elméjébe hatolni, képes megtéveszteni, a valótlant elhitetni vele. Képes jelen nem lévő tárgyakat, személyeket, állatokat az alany számára valóságosan a helyiségbe "hozni". Képes érzéseket, érzelmeket kelteni benne, és felerősíteni azokat. Képes elhitetni az alannyal például, hogy lángnyelvek mardossák a testét. A legtöbb illuzionista persze szórakoztatásra és önvédelemre használja a képességeit, nem gonosz célokra.
Az illuzionista tanulmányai megkezdése előtt a Minisztérium tesztjein esik át, melyekkel megvizsgálják, hogy a későbbiekben nem jelent-e veszélyt a társadalomra. Ha ezen a vizsgán jól szerepel, a Minisztérium egy-egy tagja néha megjelenik tanulmányai gyakorlása során, illetve a képesség megszerzésekor a tanuló záróvizsgán esik át, mely után bejegyzett illuzionistává válik.

Animágia

Az animágus olyan ember, aki az egész testét megváltoztatva képes egy bizonyos állattá alakulni. Ez az állat semmiképp sem varázslény, így varázslatos képességek birtokába sem juthat. Az átváltozást egy gyakorlott animágus bármilyen körülmények között, néhány másodperc alatt el tudja végezni, méghozzá a varázspálcája segítsége nélkül. Nem örökletes, hanem tanulható képesség.
Az átváltozás semmilyen fájdalommal vagy kellemetlenséggel nem jár a képzett animágus számára. Részleges átalakulás nem létezik, a mágus képtelen egy-egy testrészét formálni, csak az egészet, hiszen az emberi és állati felépítés merőben más lehet, és a kettő összeerőltetése nem működik. Emberi alakban az állat semmilyen tulajdonságát vagy különleges képességét nem őrzi, így például hallása, szaglása sem lehet élesebb.
Várandós nők, komoly sérülésekben szenvedők képtelenek átalakulni, számukra ennek megkísérlése végzetes lehet.
Az állatnak, amivé az animágus változik, külső és belső jegyei is egyeznek a fajtájába tartozókéval, de egyetlen ponton eltér társaitól, mivel az állaton kialakul egy ismertetőjegy, melyet emberi alakjából visz át az állatiba. (Például az illető egy anyajegye apró, különös foltként megmarad a bundán; a szemüveg mintája megjelenik az állat szemei körül.) Ezeket a jegyeket is jegyzi a minisztérium, hogy ha úgy alakul, be tudjanak azonosítani egy animágust állatalakban.
Azt, hogy a leendő animágus milyen alakot fog felvenni, egyértelműen meghatározza jelleme, személyisége. Az illető varázslónak először meg kell találnia a lényt, aki benne él. Ennek feltétele a jó önismeret. Gyakran az animágusok meditációval, önmagukba mélyedve lelik meg "belső állatukat".
Ha egy animágus a tanulás végén jár, a Minisztérium egy vizsgának veti alá őt, mellyel megbizonyosodnak arról, hogy helyesen tudja irányítani képességét, és nyilvántartásba veszik, mint animágust. A bejegyzetlen animágusokat a törvény bünteti.
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 4. 11:53 Ugrás a poszthoz

Elszigetelt népcsoportok és mágiájuk


Jégmágusok

A mágusok szétválásakor a jégvarázslók még szimpla mágusok voltak, akik a jeges Grönlandot választották élőhelyükként. Eszkimókkal éltek, de a muglik közt élés nem ennek a népnek való, akik modorukkal magukat sodorták bajba. Vándorolniuk kellett, hogy ne buktassák le az egész varázsvilágot, így hidegebb helyekre mentek, ahol szervezetük évszázadok alatt teljes mértékig alkalmazkodott az időjáráshoz.
Kialakult képességük, mellyel egyenes arányban csökkent az a tudásuk, amit pálcával képesek előhozni. A semmiből varázsolnak pusztán a kezük segítségével havat, jeget. Képességük használatát gyermekkoruktól gyakorolják és tanulják, kamaszkorukra már képesek teljes kontrollban tartani azt. Ezután jöhet a pálcás varázslatok megtanulása, ami kinek könnyebb, kinek nehezebb, de nagyjából életük végéig dolgozniuk kell rajta, hogy minden varázslatot legalább középszinten tudjanak használni. (Van, akinek egyáltalán nem működik ez a fajta varázsereje.)
Kinézetükben annyi az eltérés, hogy mindannyian nagyon világos bőrűek, tejfölszőkék, és szemük a zöld, illetve a kék árnyalataiban csillog. Ruházatuk jellegzetesen világos, hogy beolvadjanak havas környezetükbe.
Saját maguk építette otthonokban laknak, amiben a berendezés is jégből, illetve hóból áll.

Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Dwayne Warren
Defenzor, Animágus, Auror


officer friendly
RPG hsz: 1575
Összes hsz: 3607
Írta: 2014. december 9. 10:57 Ugrás a poszthoz

A Bagolykő Mágustanoda története

Remus J. Lupin feljegyzései


Iskolám alapításakor a brit Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolát vettem mintául - ezt egy percig sem kívánom tagadni. Magam is az említett intézményben végeztem el tanulmányaimat, és egy éven át Sötét Varázslatok Kivédését oktattam. Személyes okok miatt aztán el kellett hagynom az iskolát, de már egy kevés idő eltelte után is éreztem azt, hogy hiányzik. Nem csak maga az épület, a környék, az ottani emberek, hanem úgy egyáltalán a tanítás is. Az, hogy egy ilyen közösség szerves része legyek.

Lelki fájdalmaimat enyhítendő elindultam világot látni. Mindez sekélyesen hangozhat, de  tényleg erről volt szó. Rádöbbentem, hogy alig jártam bárhol, és ha már így rám szakadt a kényszerű szabadidő, kihasználom. Egymagam vándoroltam, nem éppen fényűző körülmények között, de nekem megtette. Utazásaim során eljutottam végül Magyarországra, pontosabban a Mátrába. Akkoriban még jobban bírtam a gyaloglást, így hát nekivágtam a hegynek. Nem mondhatni, hogy gyorsan, de azért szépen haladtam. Mondjuk nem is siettem sehova. Igazán jól is tettem. Ha sietek, talán szem elől tévesztettem volna azt a helyet, amely azóta nem csak az én, de sokak második otthonává vált, ha nem az elsővé.

Egyik szusszanásomkor megpillantottam egy kastélyromot a Bagolykő csúcs mellett. Kis pihenőmnek azonnal véget vetettem, és lépteimet megszaporázva hamar ott teremtem az építmény előtt. Azonnal éreztem és láttam rajta, hogy mágikus eredetű. Az volt a sejtésem, hogy akár csak a Roxfort, a muglik számára ez is rejtett lehet. Valószínűleg a romokat se láthatták.

Körbejártam az egészet, és nem tudtam mást tenni, áhítattal figyeltem eme csodálatos környéket, az ősi köveket. Leültem, és nem is tudom már, mennyi időt tölthettem el ott. Meglehet, órákat. Úgy éreztem, ott kell maradnom. Itt. És nem csak egy kevés pihenésre, hanem örökre. Aztán egyszerre minden világossá vált. Hirtelen magam előtt láttam a kastélyt, felépülve, benépesítve diákokkal, tanárokkal. Gyönyörű ábrándnak tűnt, de rájöttem, nem kell puszta álomnak lennie. Sikerülhet. Újra taníthatnék. Újra volna családom. Újra tartoznék valahová.

Több se kellett. Fáradtságot nem tűrve felkutattam az illetékes varázsszerveket, egyeztettem, számolgattam, tárgyalgattam, és egy pár hónapon belül a kezemben volt az engedély egy mágustanoda megalapítására. Hamarosan szakemberek özönlötték el a Bagolykő hegyét, akik briliáns módon az alapokból építették fel az új épületet, de szó szerint. A régi köveket vették mintának, és mintha azok burjánzottak volna tovább, úgy emelkedett fel az iskola, úgy szöktek az égbe tornyai.

Az új épület tehát tulajdonképpen régi, és fordítva. Mesés.
Mindezzel megvoltunk. Az intézményt elneveztem Remus Lupin Roxfortjának. Nem valami frappáns, tudom, de úgy gondoltam, ez így elég egyértelmű. Azonnal közli, kihez tartozik a tanoda, és azt is, miből merít. Egyelőre ott álltam azonban egyedül a pazar kőfalak között. Ám nem sokáig volt ez így. Az egész országban, sőt, még külhonban is meghirdettem az iskola létrejöttét, ezért hát hamarosan diákok és tanárok hada jelentkezett hozzám.

Eleinte nem voltunk sokan, de egyre csak gyűltünk. Nem kellett sok idő hozzá, és ugyanazt éreztem, mint a Roxfortban. Ugyanazt a jót. Ugyanazt a közösségi erőt és összefogást.

Történt aztán, hogy egy alkalommal földrengés rázta meg a vidéket. Éltünk már át nagy viharokat, de ilyet még nem. Szerencsére senkinek nem esett bántódása, a kastély azonban érezhetően megmozdult. Ekkor derült fény olyasmikre, amikre már régen fény derülhetett volna, ha nem lettem volna oly annyira elfoglalva az iskolám megalapításával.

Anno az építéskor valahogy elsiklottam és mindenki más is elsiklott afelett a teljesen egyértelmű kérdés felett, hogy: mi állt itt régen? Úgy tűnik, mindenki más is a jelennel foglalatoskodott inkább, a múlt pedig homályba veszett. Elég volt annyi válaszul, hogy valami kastély. Az egyéb információk kiderítéséhez nagyobb erőfeszítésekre lett volna szükség, régészeti feltárásokra, kutatásokra, de ez senkinek nem volt igazán az érdeke. Hiszen szegény romok eddig is ott álltak, teljesen elhanyagolva. Most se volt nagyobb az érdeklődés irántuk. Örültek a hivatalok, hogy végre valaki kezelésbe veszi őket, és ennyi.

Elég az hozzá, hogy a kastély egyik fele megrepedt, és alóla ősi részletek emelkedtek ki. Találtunk egy kőtáblát, amelybe azt vésték: Bagolykő Sámántanoda. Ezen már el lehetett indulni. Bevetve magam az egyik országos főkönyvtárba, hamar rengeteg mindent megtudtam az egykori intézményről.

A Bagolykő Sámántanoda a középkor előtt épült, és valamikor a középkorban zárta be kapuit. A magyar hagyományokhoz híven sámánokat, táltosokat képeztek itt. Ide várták azokat a gyermekeket, akik olyan jellegzetességekkel születtek, melyek egyértelműen arra utaltak, hogy kiváló sámán illetve táltos válhat belőlük.

Miután mindezeket megtudtam, úgy döntöttem… vagyis hát úgy döntöttünk az egyik kedves első kolleginámmal, egyben akkori újdonsült nejemmel, Anne Little Lupinnal, hogy itt az ideje a váltásnak. Már régóta vitáztunk, beszélgettünk róla, hogy az iskola neve nem megfelelő. Hogy önállósodni kéne, és ugyan továbbra is tiszteleghetünk a Roxfort Szakiskola előtt, nem volna muszáj intézményünk és házaink nevében hordozni.

Ekkor keresztelkedtünk át Bagolykő Mágustanodává, ekkor születtek meg a házak új nevei, és kötődtek hozzájuk új címerállatok, valamint innentől kezdve vettük birtokba a kastély ősi, földmélyi szegmenseit is megannyi feltárás nyomán. És persze a kastély oldalán lévő repedést is helyrehoztuk.
A Bagolykő Mágustanodát ma már jóval többen lakják, mint a kezdetekkor, és ugyan már sokak külön utakon járnak, másutt tanítanak, máshol élnek, vagy egyszerűen csak kijárták az iskolát, lélekben mind Velünk vannak, és ezt Ők is jól tudják.

Ez a Bagolykő kastélyának regéje.
Utoljára módosította:Reviczky Emma, 2016. március 7. 14:50
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Doléance Arslí na Fírinne
INAKTÍV


Miss Kobak (by Nedra)
RPG hsz: 186
Összes hsz: 6728
Írta: 2015. március 5. 13:14 Ugrás a poszthoz

Tanéveink rendje


tavasz-nyári tanév:
 • Szorgalmi időszak: április 1. (0:00) - augusztus 14. (23:59)
 • Vizsgaidőszak: augusztus 15. (0:00) - szeptember 15. (23:59)
 • Szünet: szeptember 16. (0:00) - szeptember 30. (23:59)

ősz-téli tanév:
 • Szorgalmi időszak: október 1. (0:00) - február 14. (23:59)
 • Vizsgaidőszak: február 15. (0:00) - március 15. (23:59)
 • Szünet: március 16. (0:00) - március 31. (23:59)Idővonal

Mugli időszakA kastély fennállásaTanévünk
2003. tavasz-nyár0. év    
2003-2004. ősz-tél1. év    
2004. tavasz-nyár2. év    
2004-2005. ősz-tél3. év    
2005. tavasz-nyár4. év    
2005-2006. ősz-tél5. év    
2006. tavasz-nyár6. év1. tanév
2006-2007. ősz-tél7. év2. tanév
2007. tavasz-nyár8. év3. tanév
2007-2008. ősz-tél9. év4. tanév
2008. tavasz-nyár10. év5. tanév
2008-2009. ősz-tél11. év6. tanév
2009. tavasz-nyár12. év7. tanév
2009-2010. ősz-tél13. év8. tanév
2010. tavasz-nyár14. év9. tanév
2010-2011. ősz-tél15. év10. tanév
2011. tavasz-nyár16. év11. tanév
2011-2012. ősz-tél17. év12. tanév
2012. tavasz-nyár18. év13. tanév
2012-2013. ősz-tél19. év14. tanév
2013. tavasz-nyár20. év15. tanév
2013-2014. ősz-tél21. év16. tanév
2014. tavasz-nyár22. év17. tanév
2014-2015. ősz-tél23. év18. tanév
2015. tavasz-nyár24. év19. tanév
2015-2016. ősz-tél25. év20. tanév
2016. tavasz-nyár26. év21. tanév
2016-2017. ősz-tél27. év22. tanév
2017. tavasz-nyár28. év23. tanév
2017-2018. ősz-tél29. év24. tanév
2018. tavasz-nyár30. év25. tanév
2018-2019. ősz-tél31. év26. tanév

2003. tavasz-nyár a 0. év, mivel ekkor kezdődött meg az építkezés és alapozták meg Iskolánk jövőjét. 2005-2006. ősz-tél időszakban földrengés miatt rekonstruálás, majd átkeresztelkedés következett. Éppen ezért az ezt követő 2006. tavasz-nyár (6. év, első tanév) jelentette az új időszámítás kezdetét.
Utoljára módosította:Maja Bojarska, 2018. szeptember 7. 23:08
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Emma McNeilly
Előkészítős tanár, Egyetemi tanár, Bogolyfalvi lakos


zsiráfmami ¤ emmus
RPG hsz: 253
Összes hsz: 15042
Írta: 2015. augusztus 1. 13:10 Ugrás a poszthoz

Költségek:

Ezek szerepjátékosan megjelenő, játékot színesítő adatok csupán, amik a karakterek életében merülnek fel.


A költségek tanévenként értendőek:

Alapdíj: 40 galleon 10 sarló 20 knút (67.250 forint)
Művészeti oktatás: 10 galleon 4 sarló (16.938 forint)
Sportkör (kviddics): 10 galleon 4 sarló (16.938 forint)
Szakkör (bármi, ami nem zárul vizsgával): 12 galleon (19.860 forint)
Étkezés: 36 galleon (59.580 forint)
Szállás: 24 galleon (39.720 forint)
Utazás: 4 galleon (6.620 forint) (Két utazás van benne az év eleje és vége, Budanekeresd - Bogolyfalva)

Összesen (csak a kötelezők): 104 galleon 10 sarló 20 knút (173.170 forint) (Alap oktatás, szállás, étkezés, utazás)

Fizetni lehet egy összegben, negyedévenként és havonta is.

Tankönyv költség: Minden diáknak tantárgyaktól függ.

Egyenruha (talár (2 db), blúz/ing (3 db), szoknya/nadrág (3 db), nyakkendő (1 db) (téli és nyári viselet)): 10 galleon (16.550 forint)/tanév


Ösztöndíjak:

Ezek szerepjátékosan megjelenő, játékot színesítő adatok csupán, amik a karakterek életében merülnek fel.Szociális ösztöndíj - az alapköltség 100%-át fedezi

Feltételek:
 • Az egy főre jutó költség nem haladja meg a havi 25 galleont.
 • A tanuló átlaga tanévenként minimum 3,1
 • Három vagy több gyermek a családban, a diákok átlaga 3,1 feletti
 • Fél vagy teljes árva

Sport ösztöndíj - az alapköltség 75%-át, a Sportköltségek 100%-át fedezi

Feltételek:
 • Kviddics tagság legalább egy tanéve
 • 3,5 feletti átlag
 • Legalább egy meccsen való részvétel
 • Speciális eset: Bajnokságon való részvétel

Tanulmányi ösztöndíj - az alapköltség 100%-át fedezi

Feltételek:
 • Egy tanuló egymás után maximum három félévben veheti igénybe
 • Minimum 4,2-es átlaggal
 • Egy házból maximum tíz (az iskolából maximum 40) diák veheti igénybe
 • Tanári tanács ajánlásával

Közösségi ösztöndíj - az alap költség 65%-át, a szakkörök 100%-át fedezi

Feltételek:
 • A közösség életében való aktív részvétel
 • A fiatalabb diákok mentorálása, segítése
 • Szakköri tevékenység (minimum egy szakkör)
 • HV-HVH közös ajánlásával

Ösztöndíj programok:


I. Állatgondozói ösztöndíj
Mivel nagyon sok varázslatos és kevésbé varázslatos állat él világunkban, akik törődésre és gondoskodásra vágynak, ezért azon diákok, akik különösen nagy érdeklődéssel vannak az állatok iránt és szívüket-lelküket adják értük időt és energiát nem sajnálva, tehát valamelyik állatgondozói parkban tevékenykednek valamilyen úton-módon részesülhetnek ebben az ösztöndíjban, amely addig jár minden tanévre, ameddig az állatokkal való foglalkozás az iskola mellett fennálló tevékenységként jelen van.
Részesülhet belőle: évfolyamonként 4 diák
Ösztöndíj összege: Tanulmányaik 90%-át fedezi az ösztöndíj

II. Kiemelkedő tehetség program
Mivel nem csak a sport támogatás fontos, persze az sem elhanyagolható, így minden más ágban tehetséges boszorkányok és varázslók segítése a tanulmányai során.
 - Kiemelkedően ügyes pálcaforgató
 - Kiemelkedően jó bájitalfőző
 - Kiemelkedően jól ért a növényekhez
 - egyéb különleges tehetség ösztöndíj

Részesülhet belőle: Bármely rászoruló diák, teljes tanulási ideje alatt - Évfolyamonként 8 diák - szükséges tanulmányi eredmény: azon tantárgyból, amelyből kiemelkedően jó minimum 4 egész.
Ösztöndíj összege: 90%-át fedezi a tanulmánnyal járó teljes összköltségnek.
 

III. Művészeti ösztöndíj
Minden olyan diák számára, aki kiemelkedően tehetséges rajzos, táncos, festő, hangszerművész járhatna. Ebben mondjuk a melodimágia tanár - hangszer - és a művészetek tanár együttesen dönthetnének, hogy ki érdemli meg, és ki nem. Persze szociális helyzetet figyelembe véve.
Létszám: művészeti áganként maximum 7 fő
Összeg: Tanulmányainak 90%-át fedezi, továbbá a művészeti oktatással járó minden plusz költség 100%-át.

Egy diák egyszerre csak egy ösztöndíjat birtokolhat!

Alexandra Rachel Hanna Flaviu és Neviczky Eszter munkája

Utoljára módosította:Maja Bojarska, 2018. július 10. 19:17
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Reviczky Emma
Előkészítős tanár, Egyetemi tanár, Bogolyfalvi lakos


zsiráfmami ¤ emmus
RPG hsz: 253
Összes hsz: 15042
Írta: 2016. március 7. 14:51 Ugrás a poszthoz

JELVÉNYEK, CÍMEREK


Prefektusi jelvények
A képre kattintva láthatod nagyobban is

Vikohino Thaihasy munkája

Utoljára módosította:Maja Bojarska, 2018. július 15. 23:17
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Reviczky Emma
Előkészítős tanár, Egyetemi tanár, Bogolyfalvi lakos


zsiráfmami ¤ emmus
RPG hsz: 253
Összes hsz: 15042
Nyaralt a Bagolykő!
Írta: 2016. március 7. 14:51
Ugrás a poszthoz

Szerepjátékban


Ki volt olyan szemfüles, hogy észrevette, Portnipper professzor a 18. tanévnyitón ígért egy hatalmas meglepetést, de mégsem lett belőle semmi? Az igazgató végre mindent leszervezett, most már tényleg: A 19. tanévben a Bagolykő iskolakirándulásra ment!

Egy magyarországi kis mágusfaluból zsupszkulccsal érkezett meg erre a csapat, ezt találta az iskola vezetősége a legmegfelelőbbnek. A madagaszkári varázslóüdülőben kötöttünk ki, ahol eltöltöttük a tanév felét, azaz 4 és fél hónapot. Persze tanulni itt is kellett, ezt nem úsztuk meg, de iskolaidőn kívül (és néha belül is) süttethettük a hasunkat és csobbanhattunk a tengerben! Az iskolai szabályok egy tábori rend formájában, de ugyan úgy léteztek, azonban a környezet és a remek lehetőség mindenki számára mást hoztak a pár hónapos nyaralásunk alatt, amit a tanév első heteiben kaptunk!

A nyaralásnak egyszerű oka volt eredetileg, a kastélyt ellenőrzés alá vette a minisztérium, hogy kellően biztonságos-e és kiderült közben, hogy néhol tatarozásra szorul, így még ezek a munkálatok végbemennek, addig mindenki itt folytathatja mindennapjait. Kiderült azonban, hogy azért tartott eddig, mert nem egy egyszerű renoválás volt csak a dologban. Az Edictumban megjelent idő közben, a helyi kirendeltség munkája nyomán egy cikk:

K i j á r á s i   t i l a l o m   t á m a d á s   m i a t t
Ismeretlen elkövetők támadtak meg több lakost is az elmúlt hetekben. Eddig könnyebb sérülések történtek csupán, azonban az elmúlt héten két áldozatot is ispotályba kellett szállítani. A Minisztérium arra kéri a lakosságot és az iskolák diákjait, tanárait, hogy sötétedés után ne tartózkodjanak az utcákon. A tilalom fennáll, míg a gyanúsítottakat kézre nem kerítik. A nyomozás előrehaladásáról tájékoztatást adnak.


Ráadásként elindultak a hírek ekkor, hogy meghibásodhatott valami a kastély védelmi mágiájában, két személy, akik feltételezhetően a faluban lévő kijárási tilalom okozói is, nagyon rosszul elsülő varázslata miatt. Összeakadtak a manaszálak, amiket ki kellett bogozni és rendezni. Mindezekbe a minisztérium emberei mellett a falu képzett varázslói és otthon maradt tanárai segítettek helyrehozni, hogy visszaköltözhessünk.
Ennek okán veszélyesnek ítélte meg az igazgató hazautazásunkat, és meghosszabbította tartózkodásunkat.

Azon diákok akik egészségügyi, vagy családi okból nem utaztak velünk egyáltalán, vagy csak időlegesen, a partneriskoláinkban kaptak elszállásolást, hogy a tananyaggal ők is haladjanak tovább, vagy esetlegesen, a szülők pénzt nem sajnálva magántanulóvá tették csemetéiket inkább, minthogy elhagyják az országot erre a tanévrészre.

Álmodóilag


Lejáró és lekapcsolt szerver miatt költözésre kényszerült oldalunk. Amíg a varazslat.com-ot vissza nem sikerült valahogy állítani, addig Madagaszkári fórumon verünk tábort. Az előző szolgáltatónk, jól tudta az utóbbi időben mindenki, nem volt valami megbízható, így a domainregisztrációval egy kalap alatt új szerverre is költöztettük az oldalt, azért tartott ilyen sokáig, azaz majdnem három hónapig.

A bagolypostát, a tanulmányi rendszert és a pontversenyt itt is használhatta mindenki, viszont az elküldött baglyok és a nyaralás alatt megírt hírek nem jelentek meg a fórumon visszatérés után. A megszerzett pontok és regisztrált karakterek viszont az új fórumon is megmaradtak. Mindez 2015. április 20. és július 15. között állt fenn.
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Reviczky Emma
Előkészítős tanár, Egyetemi tanár, Bogolyfalvi lakos


zsiráfmami ¤ emmus
RPG hsz: 253
Összes hsz: 15042
Sítábor és Mágusképzőlátogatás
Írta: 2016. március 7. 14:52
Ugrás a poszthoz

Szerepjátékban


Olyan izgalmas a mi életünk, ez ismét bebizonyosodott. A tavalyi nyaralás után, így a 20. tanévben ismét valami remek dolgot sütött ki az iskolavezetés, bár ezúttal csak lehetőség gyanánt. Sítáborozásra hirdettek jelentkezést, mely egy testvériskolánk látogatásával egybekötve zajlott le több héten át, az év végén, a vizsgaidőszakunk elejébe nyúlva. Most egy olyan iskolában tanulhattak a diákok és ismerkedhetnek vele, ami távol van tőlünk és egészen más rendszerben működik. A tanároknak lehetőség volt körbenézni, tanulni, előadást tartani az ottaniaknak, és mint kísérők segítették a táborozókat.

A kiruccanásra tanárok, diákok, lelkes és érdeklődő munkatársak és mások is jelentkezhettek. Azonban akik otthon maradtak, ők is élték tovább az életüket az ezen időszakra elrendelt szünet keretében.

Maga a hely Svédország szívében, Uppsala város közelségében volt található, valamint egy szigetében. Tulajdonképpen ez egy viszonylag kicsinek ismert tó még kisebb szigetrésszel, de itt bizony varázslat van a háttérben. Csak a muglik látják ekkorkának, hogy ne akarják és tudják felfedezni. Ezen helynél a varázslók kicsit összehúzták a térképet, ezért azon kicsinek látszik és ezt is terjesztik róla. Azonban ahogy mi is megtapasztalhatjuk, sok dolog van itt.

A "XIII. Erik" Svéd Királyi Mágusképző Szakiskola adott otthont diákjaink és tanáraink számára három házában. Ez idő alatt a klubhelyiségek el voltak bűvölve, hogy bárki, bárhová betérhessen és a diák szállását is maga választhassa meg.

Álmodóilag


Sajnálatos probléma lépett fel, melyet korábbi szolgáltatónk nem tudott kezelni, így oldalunk használhatatlanná vált átmenetileg. Amíg a varazslat.net-et vissza nem állítottuk, 1 hónapig itt töltöttük az időt. Az előző szolgáltatónkhoz ugyan nem rég kerültünk, ezt jól tudjátok korábbi táborozás nyomán, de újabb probléma akadt, amit nem oldottak meg, így váltanunk kellett.

Táborozásunk Svédországban január 28. és február 27. között történt meg álmodóilag.
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Reviczky Emma
Előkészítős tanár, Egyetemi tanár, Bogolyfalvi lakos


zsiráfmami ¤ emmus
RPG hsz: 253
Összes hsz: 15042
Írta: 2016. március 7. 14:57 Ugrás a poszthoz

A mágiáról általában


A mágia nehezen meghatározható fogalom, melynek mivoltával a mágusok sincsenek teljesen tisztában. Ami biztos, hogy az erő, amit mágiának nevezünk, mindent átjár, és mindenhol jelen van - azonban nem minden élőlény képes uralni és érzékelni jelenlétét. Nem csak az emberek között akadnak, akik használják a mágiát: körülöttünk mágikus lények és növények is élnek. Értelmi színvonaluktól függetlenül, önkéntelenül rendelkeznek varázserővel.

Ahogyan a varázslények, az emberek is képesek ösztönösen használni a mágiát. Ez következik be, amikor a fiatal korú varázsló először mutatja meg képességét és akaratlan használja azt. Az emberek számára viszont, ha magasabb szintű varázslatot szeretnének használni, tárgyakra van szükségük, hogy erejüket fókuszálni tudják.

A nyugati varázsló varázsláskor varázspálcát használ. Ezek anyagát a pálcakészítő mesterek mágikus erejű fákból nyerik, majd a pálca "lelkéül" szolgáló magot helyezik belé. Leggyakrabban sárkány-szívizomhúrt, vélahajat, főnixtollat vagy unikornis szőrét használják, azonban más mágikus lények is szóba jöhetnek, elterjedésük régiónként változó. Azt tartják, a pálca tulajdonságait leginkább a mag határozza meg, ami jól illeszkedik későbbi gazdájuk személyiségéhez, vérmérsékletéhez.
A világon nem létezik két egyforma pálca, azonban testvérpálcák igen. Ezekről akkor beszélünk, ha a magjuk ugyanattól az állattól származik. Azok a pálcák nem számítanak testvéreknek, melyek azonos fából készültek, hiszen a varázslatokkor meghatározó szerepet a magok töltenek be.

Más kultúrák a pálca használatán kívül egyéb módszereket is kifejlesztettek a mágia használatára. A letűnt korokban a keleti varázslók rúnákkal, ráolvasásokkal és énekekkel varázsoltak, Magyarország területén pedig sámánok éltek, sajátos szertartásaikkal. Ezeket a hagyományokat az általunk ismert, nyugati varázslás hamarosan kiszorította.

Varázsigék nem mindig léteztek. A kezdetekkor, mikor az első varázslók felfedezték erejüket és próbálgatni kezdték annak határait, szavak nélkül, nonverbálisan használták a mágiát. Sokkal később jöttek rá, hogy a koncentrációt és a tudásuk továbbadását is elősegíti, ha mágikus erejű szavakat kapcsolnak egy-egy adott varázslathoz. A felfedezést az ókor végén, illetve a középkorban tették meg, ezért is a legtöbb varázslatunk alapja latin vagy görög eredetű szó. Manapság az oktatás nagyobb hangsúlyt fektet a verbális varázslásra, a nonverbális módszert külön erőfeszítések árán lehet megtanulni.


Keleti mágia

A régi, elfeledett mágiák művelőit manapság összefoglaló néven keleti mágusoknak nevezzük. Az elnevezésnek történelmi okai vannak: míg földrajzilag nyugatra a varázspálcás módszer terjedt el, keleten, az emberek egyéb eszközöket használtak. A nyugati világ térhódítása az oka annak, hogy mára a pálcás varázslatot tekintjük leginkább elterjedtnek.
A keleti mágia többek közt ráolvasásokat, énekeket, rúnákat és varázsköröket használ. Keleti mágusok voltak az iskola történetéből ismeretes sámánok is.
Mára nagyon kevesen használják ezeket a tradicionális módszereket, elszigetelt népcsoportok között azonban máig találkozhatunk vele.
Utoljára módosította:Reviczky Emma, 2016. március 7. 15:00
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Reviczky Emma
Előkészítős tanár, Egyetemi tanár, Bogolyfalvi lakos


zsiráfmami ¤ emmus
RPG hsz: 253
Összes hsz: 15042
Írta: 2016. március 7. 14:57 Ugrás a poszthoz

Varázstárgyak

Bármiből lehet varázstárgy, amit valamilyen módon mágikus erővel ruháznak fel. A balesetek elkerülése érdekében azonban a minisztérium törvényileg megszabja, ki és milyen tárgyakat bűvölhet meg, ezeket pedig szigorúan távol kell tartani a mugliktól.
A legelterjedtebb megbűvölt tárgyak a seprűk, zsupszkulcsok, különleges üstök. A hopp-port nem tekintjük szigorú értelemben véve varázstárgynak, hiszen ő maga az, ami a közönséges kandallót mágikussá teszi.

Néhány tipikus varázstárgy:

Varázspálca: Minden ifjú varázsló mágikus tanulmányainak megkezdése előtt megveszi varázspálcáját, amely segítségére van ereje összpontosításában. Manapság a nyugati varázslók mind használnak varázspálcát, nincs elég erejük enélkül varázsolni.

Üst: A varázslók nem csak bűbájokkal, átkokkal, de bájitalokkal is hasznukra vagy kárukra lehetnek maguk és mások számára. Az üst elengedhetetlen kellék a főzetek készítésére, manapság önkeverő vagy más, hasznos tulajdonsággal ruházzák fel a termékeket a gyártók.

Seprű: Ezeket a fából és vesszőből készült hagyományos takarítóeszközöket a varázslók repülésre használják. Több nagy vállalat készít seprűket, hatalmas például a versenyseprűk piaca, hiszen a magyar és külföldi mágusok nem csak a kviddicsnek nevezett labdajáték, de más seprűsportok során is használják ezt az eszközt.

Zsupszkulcs: Zsupszkulcs bármilyen tárgy lehet, amelyet bonyolult varázslattal ruháznak fel, hogy az(oka)t, aki(k) megérinti(k), elrepítse az adott helyszínről a világ bármely pontjára. A zsupszkulcs hathat azonnal érintésre, de időzíteni is lehet, hogy egy adott pillanatban szállítson el minden személyt, aki éppen érinti azt.

Hop-por: A hop-por homokszerű anyag, mely bármely varázskellékes boltban beszerezhető. Ha belőle egy csipetnyit a kandallóba szórunk, annak lángja zöldre vált, és ebbe a tűzbe belépve, érthetően kimondva úticélunk nevét, némi különböző kandallók közötti émelyítő pörgés-forgás után a céltűzhelyben landolhatunk. Vigyázat! Ha elharapjuk szavunk vagy érthetetlenül mondjuk ki, egészen máshol köthetünk ki!

Varázslópénz: A varázslóknak saját pénzneme és váltópénzei vannak, ha tehát csak muglimanival rendelkezel, kénytelen vagy váltani. A galleon szokatlanul nagy aranyérme, amely átváltva 1479 Ft-ot ér. A sarló ezüst, közepes méretű, ez 87 forintot jelent. A legkisebb a knút, ez bronzból van, értéke 3 forintnak megfelelő.
A váltószámok a következők: 1 galleon = 17 sarló; 1 sarló = 29 knút (így 1 galleon = 493 knút).


Utoljára módosította:Reviczky Emma, 2016. március 7. 15:01
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Reviczky Emma
Előkészítős tanár, Egyetemi tanár, Bogolyfalvi lakos


zsiráfmami ¤ emmus
RPG hsz: 253
Összes hsz: 15042
Írta: 2016. március 7. 15:01 Ugrás a poszthoz

Mágusok és muglik

A mágikus titoktartás

Általános vélemény, hogy a varázsvilág létezését a varázstalan emberekkel szemben titkolni kell. A történelem során számtalan próbálkozás született a titkok leleplezésére, ezek azonban minden esetben a varázstalan emberek lázadásához, háborúkhoz, véres boszorkányperekhez vezettek.
A Mágusszövetség jelenlegi határozata szerint a titoktartást az évszázad végéig fenn kell tartani, esetleges feloldásának újratárgyalása akkor esedékes.

A zökkenőmentes együttéléshez azonban elengedhetetlen a mugli világ vezetőivel való szoros együttműködés. Minden országban a mugli kormány vezetőit beavatják a titokba, Magyarországon a köztársasági elnököt és a miniszterelnököt; rendkívüli állapot esetén ez azonban megváltozhat. A beavatott muglikra minden esetben kikotyogásgátló bűbáj kerül, így ők a családjukat már nem avathatják be a tudásukba. A ciklusuk lejártával bizottság dönt a közjogi méltóság esetleges emlékezetmódosításáról, mindazonáltal ez eddig csak kirívó esetekben történt meg.

A politikai vezetőkön kívül természetesen élnek más varázstalan személyek is, akik tudomást szerezhetnek a varázsvilág létezéséről, például mugliivadékok szülei, testvérei. Ők azonban szintén nem tudhatnak többet, mint amit feltétlenül muszáj, kikotyogásgátlásukról a minisztérium szintén gondoskodik. A nagyszülők, unokatestvérek, távolabbi rokonok illetve barátok hivatalból nem beavathatók, a mágusgyermek azonban később dönthet ennek ellenkezőjéről.

Egy mugli és egy mágus kapcsolata esetén a varázstudó személy felelőssége eldönteni, mikor avatja be párját. Általánosan elfogadott, hogy ez az esküvőt követően történjék meg, de vannak, akik a kapcsolatuk kezdetén elárulják titkukat. Mindenképp komoly felelősség ez, ugyanis, a beavatott titoktartásának felelőssége innentől kezdve a beavatóra hárul: amennyiben párjuk másoknak is kiadja a varázsvilág titkát, a mágus számíthat büntetésre, illetve az amneziátori kiszállás költségei is őt terhelik.
Mágus-mugli kapcsolatban élők számára nagyon ajánlott, hogy ne tartsanak varázslényeket az otthonukban, mágikus eszközeiket pedig elzárva tartsák, megelőzve ezzel a baleseteket. Az ilyen pároknak a minisztérium ingyenes tanfolyamokat indít, ami mindkét felet felkészíti a nehézségekre: a mugli a varázsvilággal való biztonságos kapcsolatról, a mágus pedig például az elektromosság mibenlétéről, elvegyülésről tanulhat. Ezt azonban a mágusvilág "elmugliasodása", bizonyos mugli eszközök elterjedése óta egyre kevesebben veszik igénybe.


A lelepleződésről

 • Véletlen leleplezés

A történelemben számtalanszor megesett már, hogy muglik bizonyos csoportja véletlenül tudomást szerzett a varázsvilágról, a mugli média elterjedésével azonban ez a veszély sokkal fenyegetőbb, mint valaha. A televíziózás és internet segítségével a kiszivárgott információ pillanatokon belül elterjedhet a világon, így a ma élő varázslók felelőssége sokkal komolyabb, mint elődeiké.

A Varázsbaj-elhárító főosztály mugli eszközökben jártas szakemberei folyamatosan szemmel tartják a médiát, esetleges lelepleződést keresve.

Apróbb balesetek naponta előfordulnak: fényképek kerti törpékről vagy ártalmatlan varázslényekről; esetleg egy épp a muglik között furcsán viselkedő varázslókról felröppenő hírek. Ilyen esetekben többnyire a Muglimagyarázat-szerkesztő bizottság jár el, akik a varázstalan emberek számára is elfogadható történetet kreálnak az események köré. Amneziátorokra jellemzően nincs szükség, emellett meglepő módon minél képtelenebb egy magyarázat, a muglik annál könnyebben elhiszik azt. A szerkesztők gyakran hivatkoznak "földönkívüliekre" vagy "csodára", a társadalom nagy része számára pedig ez elfogadható indoklás. Néha elegendő, hogy az interneten megjelenő képet több képzett, magát muglinak beállító szakember "kacsának" vagy "képmanipulációnak" nevezzen.

Nagyobb léptékű balesetek esetén (például sárkányok megjelenése lakott terület fölött) több ügyosztály együttműködése szükséges. Az Amneziátor parancsnokság képzett szakemberei törlik a leleplező emlékeket, a muglimagyarázat-szerkesztőkkel közösen pedig olyan nem létező ideákat, emlékeket ültetnek a helyükbe, amik a varázstalan társadalom számára is elfogadhatók. A médiaeszközök módosításával szintén szakemberek dolgoznak.
A magyarázatokra ebben az esetben is igaz, hogy minél hihetetlenebb, annál könnyebben barátkoznak meg velük a muglik. A sárkányok megjelenését bevett szokás "vadászgép prototípusnak", óriások pusztítását "titkos katonai kísérletnek" beállítani. Az amerikai kontinensen a máguskormány ennek segítségére hozta létre az úgynevezett "Ötvenegyes Körzetet", melynek segítségével bármilyen lelepleződés elsimítható.

 • Szándékos leleplezés

Időről időre megesik, hogy egy mágus vagy máguscsoport megkísérli a varázsvilág teljes felfedését a muglik előtt. Cselekedetük mögött nem mindig áll rossz szándék, ennek ellenére a máguskormány szigorúan lép föl velük szemben. Nagyobb mérvű akciók esetén a kihágó szinte biztosan börtönbüntetésre számíthat, ezen kívül az elsimítás költségeit is fedeznie kell.


Harry Potter életrajza a mugli világban

Harry Potter történetét mára a varázstalan világ is ismeri, de csak mint fikciós regénysorozatot, amelyet Joanne Kathleen Rowling, brit írónő készített. A hétkötetes mű meglehetősen valódi képet fest a mágusvilágról, de a varázstalan emberek csak kitalációnak tartják, így nem kell félnünk titkunk fényre derülésétől. A hiszékeny, kíváncsi muglik, akik esetleg tesztelik az olvasottakat, védelmi rendszerünknek és varázstalanságuknak hála sikertelenül próbálkoznak a mágusvilág leleplezésével.
Az említett köteteknek számos rajongója van szerte a világon mind muglik, mind varázslók között.
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Reviczky Emma
Előkészítős tanár, Egyetemi tanár, Bogolyfalvi lakos


zsiráfmami ¤ emmus
RPG hsz: 253
Összes hsz: 15042
Írta: 2016. március 7. 15:01 Ugrás a poszthoz

Mugli eljárások és eszközök nálunk
Az elektromosság kérdése


Mugli tárgyak és eljárások a varázsvilágban

A huszonegyedik századra a mágusvilág, felismerve a muglik találmányainak hasznosságát, egyre komolyabban nyitnak a varázstalan világ felé. Egy máguscsalád otthonában nem ritka a rádió vagy fényképezőgép, bár ez náluk nem elemmel, hanem varázslattal működik. A rádió varázscsatornákat fog, a fényképezőgép által készített fotók pedig mozgóképként való előhívásra alkalmasak lesznek.
Különösen nyugaton, az Egyesült Államokban tendencia az "elmugliasodás", vagyis a mugli eszközök varázsvilágba való átültetése. Európa kevésbé haladó e téren.

Nem minden mágus hajlandó mugli eszközöket használni: az aranyvérű családok szinte teljesen elszigetelődnek, ahogy az összetartó varázsos közösségek sem tartják szükségesnek a varázstalan behatást. Ennek ellenére a mugli nagyvárosokban élő mágusok háztartásában is egyre gyakrabban találhatók meg a varázstalan élet alapkellékei: elektromos áram, televízió, sokan pedig mobiltelefonokkal kommunikálnak. Ezt a törekvést a minisztérium is támogatja, manapság a bagolypostával történő hírközlés ugyanis túlságosan feltűnő lenne.

Bizonyos haladó szellemiségű emberek előszeretettel kísérleteznek mugli eljárásokkal, például a gyógyítás terén. Bár módszereik varázsló szemmel gyakran barbárnak tűnnek, bizonyos betegségeket, így például a leukémiát a mágusokkal szemben egyedül ők képesek gyógyítani.


Varázstalan szerkezetek működtetése a varázsvilágban

A mágia köztudottan interferenciát okoz az elektromos tárgyak működésében, így sokszor ellehetetlenítve használatukat. Számos egyszerű elektronikai eszköz tökéletesen működik a varázsvilágban, például a szimpla karórák vagy az elemlámpák. Az olyan eszközök azonban, mint a számítógép, televízió vagy mobiltelefon nem használhatóak a faluban, sem a kastélyban és környékén. Előbbiek már csak azért sem, mert ezeken a helyeken nincs bekötve az áram.

A varázslók, ha mégis a muglik által használatos eszközök valamelyikével szeretnének élni, néhány lehetőség rendelkezésükre áll ehhez. Ilyen például a felrúnázás technikája, melyet szakember végezhet el az eszközön. Ezen drága (körülbelül annyiba kerül, mint maga a masina) és időigényes módszer során rúnákkal látják el a szerkezetet, hogy az az erősen mágikus környezetben is működhessen. A rúnák pedig, amíg tönkre nem teszik őket, jól fognak szuperálni. Ha a készülék lemerül, egy egyszerű bűbájjal magunk is feltölthetjük azt. (Koppintsunk a rúnákra, és mondjuk az igét: Altilium!)
A többség, ahogy már kiderült, nem akar mugli dolgokat ilyen mértékben, az ő javukat szem előtt tartva a hálózatok kapcsán ki kell emelnünk a net helyzetét, azaz hogy nincs és nem is lesz itt. Ez HP alapú megoldása a kastélynak és környékének, oka van annak, hogy ilyen "régi" körülmények között élünk, ezzel jár a rejtőzködésünk.
Egy másik, olcsóbb megoldás, ha a kívánt tárgyat úgy varázsoljuk el, hogy elektromosság helyett varázslattal működjön. Ezt megfelelően és tartósan csak erre szakosodott specialisták tudják elvégezni (a készülék bonyolultságtól és a vevő igényeitől függően kb. 5-10 galleonos áron), ámbár a művelet olykor hagyhat kívánnivalót maga után. Egy ilyen eljárás esetenként szeszélyessé teszi a gépezetet, szinte önálló személyiséget generál neki. Végzett, a témában járatlan varázslók hobbiból megpróbálkozhatnak saját maguk is a gépek elbájolásával, de ha sikerül is nekik, és nem teszik végleg tönkre a szerkezetet, hetek, hónapok múlva valószínűleg elillan a tárgyon lévő mágikus hatás.
Ha valaki szeretné a mugli világból hozott telefonját, kenyérpirítóját vagy más szerkezetét rúnákkal vagy bűbájjal működőképessé tenni, Bogolyfalván, a Fő utczán találhat egy kis, sötét üzletet, kirakatában sok furcsa elektromos ketyerével, melynek alkalmazottai megfelelő díjazás ellenében néhány nap alatt megbütykölik a terméket.

Kisebb és közepes készülékek, minimális használatra való felrúnázása, vagy varázslattal való működésre bírása engedélyezett kérvény nélkül. (Karóra, telefon(maga a készülék, tehát a zenelejátszója, a rajta lévő játékok működnek csak ebben a környezetben), zenelejátszó, televízió, laptop, mikró stb.)
A nagyobb kaliberű dolog, ami nem csak kis mértékben járul hozzá valaki életéhez, azok kérvényesek. (Autó, apacs helikopter, atomreaktor stb.)
Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Reviczky Emma
Előkészítős tanár, Egyetemi tanár, Bogolyfalvi lakos


zsiráfmami ¤ emmus
RPG hsz: 253
Összes hsz: 15042
Írta: 2016. március 7. 15:13 Ugrás a poszthoz

Egészségügy a mágusvilágban


A mágusok ugyanazoktól a betegségektől szenvedhetnek, mint varázstalan társaik: megfázhatnak, gyomorrontást kaphatnak, ha pedig megsérülnek, épp úgy eltörik a csontjuk, mint bárki másnak. Ezeknek a kezelése azonban nagyban eltér a mugli világban megszokottaktól.

Az otthon is könnyen elkészíthető varázsitalok illetve egyszerű bűbájoknak köszönhetően kisebb sérülések és nem súlyos betegségek esetén a képzett varázslók ritkán keresnek föl ispotályokat. Apróbb csontok forrasztása, rovarcsípések kezelése, kisebb mérgezések, meghűlések, vírusok és gyomorbajok házilag is könnyen kezelhetők. Képzett mágus számára ezek pár perces elfoglaltságot jelentenek.

Súlyos sérülés, varázslény támadása, súlyos mérgezések és súlyos betegségek azonban megkövetelik a megfelelő ellátást. Ehhez a mágus a legközelebbi ispotályba látogat (a varázsvilágban egyáltalán nem használjuk a "kórház" szót). Országszerte régiónként egy-egy nagyobb intézmény létezik, kisebb rendelők pedig szinte minden mágusok lakta városban megtalálhatók. Súlyos esetekben a betegeket a fővárosba irányítják.
Az ispotályokban a sérülés vagy betegség fajtájától függően több osztály működik, az osztályokon képzett gyógyítók dolgoznak, akiknek a mugli orvosokhoz hasonlóan megszabott szakterületük, illetve beosztásuk van. A gyógyítók segítségére ápolók és megfelelő háttérszemélyzet áll.

Sérültek, betegek mágikus szállítása:
Ismert tény, hogy kiterjedt külső- vagy belső sérüléssel hoppanálni szigorúan tilos, ennek eredménye leggyakrabban a sérült részek komplett hátrahagyása. Ezt elkerülendő, ilyen esetben a mágus kizárólag mugli módon, esetleg kandallón keresztül utazhat. Komoly sérültek szállítására a SÜVEG áll rendelkezésre.

Sürgősségi Varázsló- ellátó Gépkocsiszolgálat (SÜVEG)
A SÜVEG a mugli mentőszolgálatok mágikus, magyarországi megfelelője. Az ország bármely pontján, bármely varázsló számára elérhető, ha a pálcájával háromszor röviden koppint és segítséget kér. A munkatársak perceken belül a helyszínre érnek mágikusan átalakított, skarlátvörös mentőautójukkal, melyekben minden korszerű mágikus eszköz megtalálható a helyszíni ellátáshoz. A jármű a muglik számára láthatatlan.
Mivel a sérültek hoppanálással nem utazhatnak, az ispotályba is ők szállítják a betegeket.

A leggyakoribb eljárások:
A mágikus orvoslás leginkább főzetekkel, krémekkel és bűbájokkal dolgozik. Ezek általában sokkal hatásosabbak és kevésbé időigényesek, mint a varázslat nélküli módszerek. A főzetek legtöbbször szájon át, folyékony formában szedhetők, bár eszméletlen betegnél néhol már alkalmazzák az injekciós beadást. A gyógyszerek por vagy tabletta formájába történő tömörítése meglehetősen ritka, hiszen így az összetevők sokat veszítenek hatékonyságukból.

Gyakori betegségek / traumák és gyógyításuk:

Csonttörések: kisebb csontok törése egyszerű bűbájokkal gyógyítható, a nagyobbakat eztán azonban napokra sínbe teszik, amíg a sérülés helye kellőképp meg nem erősödik
Szúrt- és vágott sérülések: a sebbe vérzéscsillapító főzet locsolandó, majd a sérülést főzettel vagy bűbájjal forrasszák össze. A bűbájjal történő forrasztás heget hagy maga után. Utókezelésként általában Vér- Pótló főzetet adnak.
Tompa tárgyak által okozott fejsérülések, agyrázkódás: agyrázkódás esetén a beteget Álomtalan Álomhozó bájitallal pár órára álomba merítik, homlokára gyógyfüves borogatást helyeznek.
Általános mérgezések: a betegnek megfelelő ellenmérget adnak.

A leggyakrabban használt bájitalok és főzetek:
 • Pótcsont-Rapid
 • Mandragórás Gyógyszirup
 • Lohasztólé
 • Kapapkúra-bájital
 • Horzsolás-Eltávolító Kenőcs
 • Vér-Pótló Főzet
 • Debénulás-főzet
 • Általános ellenméreg
 • Nyugtató cseppecskék
 • Keléstelenítő Kenőcs
 • Álomtalan Álomhozó

Gyakori mágikus eredetű betegségek:
Mágikus eredetű betegségnek nevezzük azt, ami varázslény vagy mágikus növény által jön létre, illetve csak varázstudó emberekre veszélyes. Ezek fertőzések és mérgezések is lehetnek, azonban ide sorolunk bizonyos mechanikai sérüléseket is, például pálca-visszaütés vagy varázslények marása.
 • Sárkányhimlő
 • Eltűnési viszketegség
 • Scrofungulus
 • Ragyaszóródás

Mugli eljárások a varázsvilágban
A tradicionálisan élő máguscsaládok szinte teljesen elfordulnak a muglik, számukra barbárnak tűnő módszereitől. Elvitathatatlan azonban, hogy a gyógyászat bizonyos területein a varázstalan orvosok jóval a varázsvilág előtt járnak. Ezek a területek többek közt a genetikai betegségek felismerése, szűrése és gyógyítása illetve a magzati diagnosztika.
A varázsvilágban élő várandós nőknek viszonylag kevés lehetőségük van születendő gyermekük vizsgálatára, a gyógyítók ezt leginkább hallgatásos, tapintásos módszerrel végzik. A felvilágosult mágusnők így gyakran fordulnak mugli orvosokhoz, így a modern ultrahang számukra is elérhető.

Mágikus eszközökkel is gyógyíthatatlan betegségek:
Az itt felsorolt betegségeket a mágusvilág eszközeivel nem tudjuk kezelni, ugyanakkor legtöbb esetben a mugli világ a gyógyításukban áttöréseket ért el. Jelenleg a két világ összefogva, együtt kutatja a megoldást.
(a lista természetesen nem teljes)
 • Vérfarkas-kór
 • Epilepszia
 • Alzheimer-kór
 • Veszettség
 • Cukorbetegség

Mutasd itt csak az ő hozzászólásait
Világleírás - összes hozzászólása (25 darab)

Oldalak: [1] Fel